Met mes (2022)

Regie

Sam de Jong

Scenario

Sam de Jong

Release

14 april 2022

Producent

Eriik Glijnis, Leontine Petit

Duur

78 minuten
Filminformatie

Verhaal

Wanneer Evelines gloednieuwe videocamera wordt gestolen, dikt zij het verhaal van de beroving aan om haar geld van de verzekering terug te krijgen. Maar als onverwachts de dader wordt gevonden, blijkt haar leugen een kettingreactie van gebeurtenissen in gang te zetten die alleen maar verliezers oplevert.

Cast

Hadewych Minis (Eveline), Shahine El-Hamus (Yousef), Gijs Naber (Ward), Oussama Ahammoud (Redouan), Sabri Saad El-Hamus (Azmi, vader van Yousef), Nils Verkooijen (Laurens), Roeland Fernhout (Ernst), Steef Cuijpers (rechercheur), Vincent Linthorst (Christiaan, vader van Max), Nadja Hüpscher (eindredacteur), Maas Bronkhuyzen (Max), Tim Linde (Jos), Korneel Evers (agent), Michiel Kerbosch (rector), Anis de Jong (Pankaj), Esther Scheldwacht (Tadla, moeder van Yousef), Sylvia Poorta (agent), Amine Benhamouch (Zachary), Phi Nguyen (Ray), Arjen Busscher (leraar), Finn Poncin (rechter), Fabienne Meershoek (Aafje, moeder van Max), Kaltoum Foufangacha (Sara, moeder van Redouan), Michel Sminia (politieagent), Dim Balsem (agent), Chiel ten Cate (visverkoper), Akwasi Owusu-Ansah (Mido), Arianne Fennema (kandidaat team #1), Dorothy Blokland (kandidaat team #2), Xem van Driel

Ontstaan

In het weekend van 25 juli 2020 begonnen in Amsterdam de opnames. De film zou begin 2021 in de bioscoop te zien moeten zijn, maar dat werd 14 april 2022.

Na Prins en Goldie is Met Mes de derde speelfilm van Sam de Jong. 20th Century Fox kreeg De Jong in het vizier na debuutfilm Prins en bood De Jong aan een film te komen maken met een budget van zo’n twee miljoen dollar. De Jong reisde af naar New York en schoot daar zijn tweede film Goldie (2019), over een achttienjarig meisje dat droomt van een popsterrenleven, maar ondertussen moet dealen met de problemen van haar verslaafde moeder, en de zorg draagt voor haar twee zusjes. De Amerikaanse filmindustrie was van een heel andere orde, bemerkte De Jong al snel. Een groter wereldje natuurlijk, maar ook veel afstandelijker, meer onzeker en bemoeizuchtig. ‘Ik heb in Amerika ontdekt dat ik toch erg veel van Nederland houd. Het mag hier dan steeds neoliberaler worden, toch is het leven veel socialer dan het daar ooit zal zijn. En in Nederland voel ik me onderdeel van de filmgemeenschap,’ vertelde de filmmaker in 2020. Na zijn avontuur in de VS is De Jong dan ook teruggekeerd naar Amsterdam, waar hij begon aan zijn derde film. Met mes werd opgenomen in 2020, onder strenge coronamaatregelen.

MET MES was geselecteerd voor de IFFR Tiger Competition.

Kijkwijzer: 16 jaar (niet gekeurd bij première).

Pers

Joost Broeren-Huitenga op Filmkrant.nl op 22 februari 2022: "(...) Met die overdaad aan stijl is het verdomd moeilijk mee te leven met de personages, beklaagde de recensent van het internationale vakblad Screen Daily zich. Ze heeft geen ongelijk, maar toch is het rare kritiek, omdat het voorbij gaat aan de vraag of Met mes wel zit te wachten op ons medeleven. Terwijl de film – onder meer – draait om hoe destructief die eenzijdige aandacht voor “meeleven”, voor emoties, voor de onderbuik eigenlijk is, en hoe dat uiteindelijk ons begrip voor elkaar in de weg staat. Maar vooral neemt De Jong hier de macht van de camera op de korrel. Zo lijkt De Jong ook zelfbewust zijn eigen rol onder de loep te leggen, als maker van twee films over wat kort door de bocht “gemarginaliseerde” personages zouden kunnen worden genoemd. Het is de aanwezigheid van de camera die maakt dat zowel Yousef als Eveline in een rol vallen, een stereotype – zowel in de beroving aan het begin van de film, als in de slim geconstrueerde confrontatie aan het eind. De camera blijkt een veel krachtiger wapen dan dat gefingeerde mes."

Dana Linssen op NRC.nl op 12 april 2022: "(...) Of het nu aan die hippe zonnebrillen ligt of aan iets anders, maar de wereld van Met mes ziet eruit als iets tussen een hallucinatie van lichtkunstenaar James Turrell, een retro-jarentachtignachtmerrie en iets wat alleen met futuristische designerdrugs te ervaren valt. Met fluorescerende grasvelden, paarse straten, struikjes waarin je als in een Harry Potter-film kunt verschijnselen en verdwijnselen en socialemediabliepjes op de geluidsband. O ja, badminton is ook weer helemaal hip. Natuurlijk is de hipglinsterende mediasatire ook een onderzoek naar De Jongs eigen kunstenaarschap. De camera is een machtig wapen, misschien nog wel scherper en gevaarlijker dan een vermeend mes. Zeker als je met een overdaad en ironie en stijl de toeschouwers op afstand houdt, en tegelijkertijd geëngageerde verhalen over jouw eigen generatie wilt vertellen. Over racisme en stigmatisering in dit geval. En tegelijkertijd ook een utopie wilt schetsen waarin millennials, met zonnebril of niet, anders en beter kunnen leven dan de generaties voor hen. Missie geslaagd."

Marco Weijers op Telegraaf.nl op 14 april 2022: "Alles staat uit het lood in Met mes, de derde film van Sam de Jong (Prins, Goldie). Zijn camera filmt uit ongebruikelijke hoeken, de kleuren zijn dik aangezet, de sets en kostuums doen nog het meest denken aan een futuristisch beeld uit de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw. Ook de omgangsvormen zijn vervreemdend, met als ’hoogtepunt’ een trillende liefkozing van de adamsappel ter wederzijdse bevrediging. (...)"

Script

Sam de Jong

Filmuziek

Marco Sterk

Camera

Emo Weemhoff

Montage

Mieneke Kramer

ProdDesign

Myrte Beltman

Distributeur

Gusto Entertainment

Bioszalen

36 bij première

Kleur

Kleur
Trailer