Captain Nova (2021)

Regie

Maurice Trouwhorst

Scenario

Lotte Tabbers

Release

1 december 2021

Producent

Koji Nelissen, Derk-Jan Warrink

Duur

86 minuten
Filminformatie

Verhaal

Gevechtspiloot Nova reist terug in de tijd om een desastreuze milieuramp te voorkomen. Er is alleen een klein probleempje: de tijdreis verjongt haar. En wie luistert er nu naar een meisje van twaalf?! Het jaar 2050. De aarde is er zo slecht aan toe dat gevechtspiloot Nova de opdracht krijgt terug te reizen in de tijd om een desastreuze milieuramp te voorkomen. Maar waar niemand rekening mee heeft gehouden is een bijwerking van het tijdreizen: Nova wordt weer jong en stort neer als twaalfjarige. Niemand neemt haar nog serieus, behalve Nas - een verwaarloosde tiener die het mysterieuze meisje en haar vliegende robotje ADD uit handen probeert te houden van de geheime dienst. Lukt het Nova en Nas alsnog om de wereld te redden?!

Cast

Marouane Meftah (Nas), Kika van de Vijver (Nova), Anniek Pheifer (Nova, 37), Hannah van Lunteren (Claire), Joep Vermolen (Koen) Robbert Bleij (Simon Valk jr. 35), Steef Cuijpers (Dave), Yahya Gaier (Nas, 40), Ricky Koole (Marjan), Harry van Rijthoven (Simon Valk jr. 60), Ergun Simsek (Altan Aslan); Stemmen: Sander van de Pavert (robotje ADD)

Ontstaan

Programmamaker Sander van de Pavert (45), vooral bekend als de maker van 'Lucky TV', leent in de nieuwe Nederlandse film 'Captain Nova' zijn stem aan het robotje ADD, dat hoofdpersoon Nova begeleidt op haar reis door de tijd. ADD is een van de hoofdpersonen in de film.

Kijkwijzer: 6 jaar (angst).

Pers

Roosje van der Kamp op Filmkrant.nl op 9 november 2021: "Captain Nova presenteert een klassiek scifi-verhaal over tijdreizen met een torenhoge inzet. Twee kinderen moeten de planeet namelijk van haar ondergang redden. Zo geeft de Nederlandse familiefilm de macht over de toekomst aan diegenen aan wie ze toebehoort. (...) Captain Nova is een hoopvol verhaal over de klimaatcrisis. Want in deze familiefilm is het somber gesteld met de toekomst van onze planeet, maar is het nog niet te laat om haar van opwarming te redden. Misschien omdat de klimaatramp in gang wordt gezet door nieuwe energiewinning op de Noordpool en niet, zoals natuurlijk daadwerkelijk het geval is, allang aan de gang is (en onderhand waarschijnlijk al onomkeerbaar is). Bijzonder is de bijna kinderlijke verbeeldingskracht van de film, die met een relatief klein budget een alternatieve wereld creëert. ADD, het robotje van Nova, is bijvoorbeeld niet gemaakt met CGI, maar wordt gewoon bediend met een groene stok die er in postproductie is uitgepoetst. De plot wordt met eenzelfde eenvoud benaderd: Nova komt uit de toekomst, niet met speciale technologieën om de opwarming terug te draaien, maar simpelweg met een smeekbede. Deze versimpeling zorgt voor daadkracht. Zo vervalt de film bijvoorbeeld niet in overbodige uitleggerige scènes. Die zijn ook helemaal niet nodig, want het verhaal komt best bekend voor. De soms flauwe plotontwikkelingen leunen te zwaar op Back to the Future-stijlfiguren, waardoor Captain Nova niet echt weet te verrassen. Voor de gewaagde keuze om een Nederlandse scifi te maken, was het script wat meer lef gegund."

Kevin Toma op Volkskrant.nl op 1 december 2021: "(...) Een klimaatgekkie, zo wordt de (schijnbaar) 12-jarige Nova in Captain Nova omschreven. Haar kompaan Nas (Marouane Meftah) weet wel beter. Nova (Kika van de Vijver) is eigenlijk een volwassen vrouw (Anniek Pheifer) die samen met een zorgelijk robotje vanuit de toekomst naar het Nederland van 2025 reist, om de wereld voor een apocalyptische catastrofe te behoeden. De reis door een wormgat heeft Nova veel jonger gemaakt. Als een onverstoorbaar koelbloedige Greta Thunberg uit de ruimte, zo verschijnt ze op haar landingsplek aan toevallige getuige Nas. Sciencefictionfilms kom je zelden tegen in de Nederlandse cinema, of het nu jeugdfilms of producties voor volwassenen betreft. Alleen al daarom zijn de ambities van schrijver en regisseur Maurice Trouwborst en co-scenarist Lotte Tabbers lovenswaardig. Trouwborst schept met de openingsscène van zijn eerste speelfilm met weinig middelen een overtuigend verstikkende toekomstwereld, de camera ploegend door de rood geblakerde woestenij die Nederland anno 2050 zou kunnen worden. Captain Nova, op Cinekid bekroond met zowel de hoofdprijs als die voor de beste Nederlandse kinderfilm, wordt na het spectaculaire begin veel kleinschaliger. De film speelt zich af in een oer-Nederlands landschap van bos, velden, duinen en zee. Daar ergens ligt het doel van Nova’s missie, al willen zij en robot ADD (ingesproken door Sander van de Pavert) er aan Nas weinig over kwijt. Cameraman Robbie van Brussel put volop aardse tonen en texturen uit dat natuurdecor, als betekenisvol contrast met de dorre toekomstbeelden. (...) Filmdebutanten Kika van de Vijver en Marouane Meftah vormen een prettig avonturiers- en vriendenduo, zonder zweem van schattigheid. Robbert Bleij en Pierre Bokma zijn de zakenlui met wie Nova de degens kruist, Ricky Koole en Ergun Simsek hebben gezellige bijrollen als het echtpaar dat de helden opvangt. Fijn dat Nova bij hen kans krijgt de vingers in de moestuin te steken – dat zou je iedere strijder uit de toekomst gunnen."

Robbert Blokland op NRC.nl op 30 november 2021: "(...) Door het serieuze thema op een simpele manier te brengen – de opwarming van de aarde kent natuurlijk een ingewikkelde kluwen aan oorzaken – wint Captain Nova aan zeggenschap; het verhaal wordt nergens drammerig of uitleggerig. Maar door de vaak wat simpele plotontwikkelingen wordt de familiefilm, ondanks de torenhoge inzet, ook nergens echt heel spannend."

Friesch Dagblad van 2 december 2021: "Tijdreizen om het klimaat te redden, en dat gebeurt in 'Captain Nova' nog best overtuigend (...)"

Prijzen

Op Cinekid 2021 in oktober 2021 onderscheiden voor: Beste Kinderfilm: Captain Nova, Maurice Trouwborst en Beste Nederlandse Kinderfilm: Captain Nova, Maurice Trouwborst.

Casting

Madelief Blanken, Job Castelijn

Filmuziek

Alexander Reumers

Camera

Robbie van Brussel

Montage

Pelle Asselbergs

ProdDesign

Barbara Westra

Kostuums

Maxa van Panhuis

Grime

Rob Hillenbrink

Distributeur

Gusto Entertainment

Bioszalen

116 bij première

Kleur

Kleur
Trailer