Bulldog Drummond (1922)

Alternatieve titel: geheimzinnig sanatorium, Het, bloedhond van het geheimzinnig sanatorium, De

Regie

Oscar Apfel

Scenario

B.E. Doxat-Pratt

Release

13-10-1922

Studio

Granger-Binger Film, Astra-International

Duur

-1
Filminformatie

Verhaal

'Bulldog' is de bijnaam voor kapitein Hugh Drummond, welke zich zeer verdienstelijk heeft gemaakt in de grote oorlog en welke naar bekend is dat wat hij eens vast heeft nooit meer loslaat. Hij vindt het leven van gedemobiliseerd officier na de oorlog vervelend en oninteressant en hij gaat zo ver dat hij een advertentie plaatst, waarin hij zijn diensten aanbied voor een betrekking waarvoor moed en vlugheid vereist worden. Hij zou zelfs voor misdaad (mits binnen de perken van de wet) niet terugdeinzen. De grappige advertentie vangt honderden brieven. Eén ervan trekt de aandacht door ernst en zorgvolle inhoud. Het meisje Phyllis Benton, welke de advertentie heeft gelezen, wenst de jonge officier in het Carlton hotel te ontmoeten en bij deze ontmoeting verneemt Drummond dat Phyllis naast het sanatorium 'De Olmen' woont, waar rare dingen gebeuren. Aan het hoofd van het sanatorium staat Dr. Lakington, welke op zijn beurt weer het werktuig is van de internationale boef Peterson en diens dochter Inna. Dit nobele drietal heeft het met andere internationale vrienden op de welvaart van Engeland voorzien; scheepvaart en mijnwezen moeten door bolsjewisme worden stilgelegd en Peterson trekt aan de touwen van dit internationaal misdrijf. Op het ogenblik is de Amerikaanse miljonair Travers het slachtoffer. Drummond en zijn jonge collega-officieren bestrijden dit zaakje met mannenmoed. De grappigste incidenten doen zich voor en tenslotte gelukt het hun de gehele bende te vangen.

Cast

Carlyle Blackwell (Bulldog Drummond), Evelyn Greely (Phyllis Benton), Dorothy Fane (Inna), Warwick Ward (Dr. Lakington), Willem van der Veer (Peterson), Dio Huysmans=Dio Huismans (Algy), Co Balfoort (Hockens), Frans Bogaert (Peter), Jan van Dommelen (een als bediende vermomd lid van een gangsterbende), Louis van Dommelen (miljonair), Hans Brüning (Handley), Johan de Boer, Nico de Jong, Jan Grader, Lau Ezerman, Jan Lemaire sr., Leo Steere, Bobby Vernon

Ontstaan

Deels opgenomen in het Carlton Hotel te Londen, in Maiden Head en in de binnenstad van Londen. De Engelse Elsie Cohen, foreign publicity officer en saleswoman voor Filmfabriek Filmfabriek-Hollandia kreeg het voor elkaar om de rechten van dit werk in Nederlandse handen te krijgen. Kosten: 5000 pond. De regisseur Oscar Apfel en de twee hoofdrollen van Carlyle Blackwell en Evelyn Greely werden uit Amerika gerekruteerd.

Vermiste film.

Camera

Feiko Boersma, Jan Smit, Mack van Lier