Alles op tafel (2021)

Regie

Will Koopman

Scenario

Filippo Bologna, Paolo Costella, Paolo Genovese, Paola Mammini ,Rolando Ravello, Frank Houtappels

Release

4 november 2021

Duur

102 minuten
Filminformatie

Verhaal

Zeven goede vrienden komen samen voor een gezellig etentje. Wat begint als een leuke avond, verandert als iemand voorstelt een spel te spelen: iedereen legt zijn telefoon op tafel en alles wat die avond binnenkomt – sms’jes, oproepen, e-mails, Facebook-berichten – moet met de hele groep worden gedeeld. Als de berichten binnenkomen, leren ze elkaar van een hele andere kant kennen. De onderlinge spanning stijgt. Wat hebben ze te verbergen en hoe goed kennen de vrienden elkaar eigenlijk?

Cast

Linda de Mol (Margot), Peter Paul Muller (Vincent), Lies Visschedijk, (Charlotte), Ramsey Nasr (Marco), Eva Crutzen (Fenna), Waldemar Torenstra, (Thomas), Diederik Ebbinge (Ben), Aiko Beemsterboer (Sanne), Lykele Muus (Bas, ex van Fenna), Sandra Mattie (Laura), Marieke Westenenk (Mandy, collega Thomas), Wil van der Meeer (Sven), Femke Lakerveld (Siri), Hugo Koolschijn (vader Margot), Simone Weimans (tvpresentatrice), Pepijn Schoneveld (Pieter 'Steve Jobs'), Elsje de Wijn (moeder Inge), Olivia Karagozoglu (dochter van Marco en Charlotte), Bart de Vries (virtuele vriend), Rik van de Westelaken (tv presentator), Lucas Karagozoglu (zoon van Marco en Charlotte), Jorrit Ruijs (Justus)

Ontstaan

Remake van de Italiaanse film Perfetti sconosciuti (2016).

De opnamen startten half oktober 2020. De tragikomedie werd gedraaid vlak voor de lockdown van november 2020 in een loft in Amsterdam. Door de opzet van een aristotelisch toneelstuk – één locatie, een helder afgebakende periode – was de opname-bubbel in de tijd van stijgende coronabesmettingen relatief eenvoudig te handhaven.

Kijkwijzer: 12 jaar (drugs, grof taalgebruik).

Facts

Linda de Mol speelt opnieuw samen met Peter Paul Muller een stel. Eerder deden ze dit in de succesvolle Gooische Vrouwen-reeks.

Pers

Robbert Blokland op NRC.nl op 2 november 2021: "(...) Het is goed te begrijpen dat de Italiaanse komedie Perfetti Sconosciuti uit 2016 tot nu toe meer dan tien internationale remakes opleverde. Het principe dat zeven vrienden één avond lang alle geheimen delen die hun smartphone herbergt, is op alle continenten intrigerend en stipt grote levensvragen aan. Wat stelt privacy nog voor in deze tijd van digitale transparantie? Is het erg om geheimen voor elkaar te hebben, als vrienden of partners? Waar ligt de grens tussen geheim en leugen? Regisseur Will Koopman, scenarist Frank Houtappels en actrice Linda de Mol voegen nu een prima Nederlandstalige versie aan de reeks toe. (...) Het team achter de Gooische Vrouwen-films heeft een fijn tableau van acteurs verzameld en weet de energie en intrige van het origineel goed te behouden. Zeker voor nieuwe kijkers wordt het etentje een spannend én grappig kat-en-muisspel waar elk onthullend telefoontje, appje of mailtje een inleiding vormt voor een bekentenis of ruzie. Tegelijkertijd gaat Alles op Tafel ook gebukt onder dezelfde problemen als Perfetti Sconosciuti. Hoe interessant het psychologische experiment van de vriendengroep in theorie ook is, de uitvoering en aanleiding voelen bij vlagen toch tamelijk gekunsteld aan."

Floortje Smit op Volkskrant.nl op 3 november 2021: "(...) Het idee achter Alles op tafel komt uit Italië en werd daar ook zo vaardig uitgewerkt dat het wereldwijd al negentien remakes opleverde. Het Italiaanse origineel, Perfetti sconosciuti, en de Franse remake, Le jeu, waren al te zien in de Nederlandse bioscoop. Maar ook voor wie daardoor al weet dat niet alles per se is zoals het op het eerste gezicht lijkt, valt er nog genoeg te genieten: deel van de charme van Alles op tafel is dit specifieke Nederlandse acteursensemble samen te zien spelen. Van Eva Crutzen tot Diederik Ebbinge: geef ze het juiste kostuum - een lullig vest, een gebreide das, een strakke wrong in het haar – en met de naturel dialogen van scenarist Frank Houtappels hebben ze slechts een paar minuten nodig om hun naar cliché neigende personages volledig geloofwaardig neer te zetten. Ook creëren ze zo veel intimiteit tussen de personages dat het geen moment vreemd overkomt dat deze dwarsdoorsnee van de bevolking überhaupt al die jaren bij elkaar over de vloer is blijven komen. Dat is ook de verdienste van regisseur Will Koopman (Gooische Vrouwen, Oogappels). Ze werkt met een beperking. Alles speelt zich af in één ruimte, een jaloersmakend smaakvol ingerichte loft met enorme ramen en alleen een balkon als toevluchtsoord. Maar precies dat maakt feilloos duidelijk waar haar grootste kracht ligt: het schetsen van menselijke verhoudingen. Een subtiele blik, een achteloos gebaar: in haar regie en montage ligt daar alle spanning. Alles op tafel heeft wat plotwendingen die in Nederland vermoedelijk wat onrealistischer zijn dan in Italië – hópelijk zijn Nederlandse mannen wat minder homofoob. En aan het einde ontspoort het scenario: tegen het toetje tuimelt het ene lijk na het andere uit de kast en blijkt werkelijk iedereen wel iets te verbergen. Enorme geheimen ook. Maar goed, over-de-topchaos, dat beloofde de premisse al, en dat maakt Alles op tafel juist zo lekker smeuïg. Bovendien volgt dan nog het wonderlijke einde, dat prettig de discussie opent wat de voorkeur geniet: geheimen bewaren of niet."

Filmuziek

Jeroen Rietbergen

Camera

Melle van Essen

ProdDesign

Manuelle van den Heuvel

Grime

Winnie Gallis, Zygia Jongbloed, Milena Prieto

Distributeur

Independent Films

Bioszalen

127 bij première

Kleur

Kleur
Trailer