Anne+ (2021)

Regie

Valerie Bisscheroux

Scenario

Maud Wiemeijer

Release

14 oktober 2021

Producent

Rachel van Bommel, Suzan de Swaan

Duur

94 minuten
Filminformatie

Verhaal

Net voordat Anne gaat emigreren naar haar grote liefde Sara in Montréal, keurt haar uitgever het manuscript dat ze heeft ingediend voor haar eerste boek af. Wat heeft Anne nou eigenlijk te vertellen? En hééft ze überhaupt wel iets te vertellen? Noodgedwongen gaat Anne op zoek naar wat ze wil in het leven, want niet alleen haar hoofdpersonage lijkt te zijn afgedwaald. Dan ontmoet ze de non-binaire Lou die anders in het leven staat. Langzaam vindt Anne al struikelend richting en helderheid in haar leven. Ze herschrijft haar boek en realiseert zich dat ze keuzes moet maken.

Cast

Hanna van Vliet (Anne), Jouman Fattal (Sara), Thorn Roos de Vries (Lou), Eline van Gils (Lily), Flip Zonne Zuijderland (Doris), Jade Olieberg (Jip), Joy Wielkens (Noa), Alex Hendrickx (Casper), Kirsten Mulder (Esther), Jacqueline Blom (Liesbeth), Sarah Janneh (Lotte), Amy van der Weerden (Daantje), Hein van der Heijden (Jos), Huib Cluistra (Teun), Djamila Landbrug (Sofie), Anna Drijver, Hadewych Minis, Georgina Verbaan (schrijfcoach), Romana Vrede (Jill), Martin Schwab (Marco), Joep Vermolen (Bram van Marktplaats), Jesse Mensah (Mac), Sophie Höppener (Marie), Ayla Satijn (Maya), Hassan Al-Lahham (vader van Sara), Kholoud Alhaffar (moeder van Sara), Nana Adjoa (muzikant), Anne Chris Schulting (Stella), Loena Maas (Liv), Karel Zegers (man van Katherine)

Ontstaan

Het eerste seizoen van hun serie over de twijfelende lesbische twintiger Anne maakten scenarist Maud Wiemeijer en regisseur Valerie Bisscheroux met crowdfunding omdat ze geen reguliere financiering konden vinden. De twee vrouwen ontwikkelden Anne+ in eerste instantie omdat zij zichzelf en hun queer subcultuur nauwelijks of eendimensionaal in andere series terugzagen. De serie bestond uit zes afleveringen van tien minuten over de uiteenlopende relaties van hun hoofdpersoon. Na een succesvol eerste seizoen – de serie bereikte in totaal meer dan een miljoen mensen – lag in het tweede seizoen de focus minder op Anne zelf en meer op haar zeer gemêleerde queer-vriendenkring. De serie ANNE+ kreeg zowel binnen Nederland als in het buitenland lovende kritieken door onder andere de verfrissende stijl en queer representatie. Zo werd ANNE+ twee keer achtereenvolgend genomineerd voor een Prix Europa en geselecteerd door diverse prestigieuze internationale filmfestivals. De eerste twee seizoenen zijn te bekijken via NPO start. Vanaf 4 maart 2021 was de serie ook in zijn geheel te zien op Netflix in Nederland en voor het eerst ook in België.

Kijkwijzer: 14 jaar (seks, grof taalgebruik, geweld).

Pers

Roosje van der Kamp op Filmkrant.nl op 28 september 2021: "De serie Anne+ was, net als de titelfiguur, ooit lesbisch; nu is de film expliciet queer. Coming-of-age-film Anne+ is een vreugdevolle zoektocht naar zelfexpressie en een aanstekelijke ode aan het belang van gemeenschap. (...) in veel opzichten is hij zelfs rauwer dan de serie. Net als de serie springt Anne+ vooral in het oog door zijn representatie van de lhbtq+-gemeenschap. De film wordt bevolkt door gelaagde personen (...) Anne+ is een coming-of-age-verhaal dat thema’s aansnijdt die vertrouwd klinken voor wie met het genre bekend is, maar deze nieuw leven inblaast door de overtuiging van de makers (bedenkers Valerie Bisscheroux, Maud Wiemeijer en Van Vliet). Zij stellen de oplossingen voor Anne’s problemen niet voor als een formule die moet worden toegepast, maar als een zoektocht, een voortdurende onderhandeling tussen zelf en ander. Anne+ ging, zoals de plus in de titel al aangeeft, altijd al over de relatie van een jonge vrouw tot de wereld om haar heen, maar in de film wordt dit het meest expliciete thema. Waar regisseur Bisscheroux en scenarioschrijver Wiemeijer in deze film echter voor pleiten, is dat het ware zelfbeeld niet wordt gevormd in afzondering, maar juist in gesprek met elkaar. De verandering die Anne moet doormaken ligt misschien voor de hand en de wendingen die dit proces neemt zijn, hoewel herkenbaar, niet altijd verrassend, maar de oprechte verbeelding hiervan raakt. Anne+ werd gefilmd op locatie in Amsterdam (de film fungeert ook als een soort liefdesbrief aan de stad) en koestert een stilistisch naturalisme, waarbij de camera littekens en oneffenheden niet verbloemt, maar ook niet aanbidt. Dit is een film waar ongemakkelijkheden gewoon mogen bestaan: wanneer Max (Jesse Mensah) Lou met de verkeerde persoonlijk voornaamwoorden aanspreekt, verbetert Anne hem simpelweg. De goedbedoelde uitspraak “we zijn allemaal hetzelfde” wordt vaak gebruikt ter ondersteuning van de lhbtq+-gemeenschap. Anne+ viert juist het anders-zijn van het hoofdpersonage en haar vriendengroep, die blij zijn met hun queer-zijn, niet omdat ze na weten te bootsen wat de maatschappij van hen verwacht, maar juist omdat ze omarmen dat ze zich daar soms tegen afzetten. Dat wil niet zeggen dat de problemen waar Anne tegenaan loopt alleen te maken hebben met haar geaardheid. Nee, dit zijn problemen waar elke twintiger mee te maken kan krijgen, invoelbaar voor een breder publiek door het open, no-nonsense perspectief van hoofdpersoon Anne."

Sabeth Snijders op NRC.nl op 12 oktober 2021: "(...) Net als in de serie is het verfrissend hoe naturel Anne, gespeeld door Hanna van Vliet, en haar leefwereld in beeld komen. Puistjes of andere lichamelijke onvolmaaktheden worden niet weggemoffeld. Licht ongemakkelijke ontmoetingen of opmerkingen, zoals een personage dat stuntelt met de manier waarop hij over Anne’s non-binaire liefde Lou spreekt, vinden soms terloops plaats. Ook queer seks komt prettig alledaags in beeld. Een voorbinddildo is voor de hoofdpersoon nieuw, maar wordt niet als enorm kinky voorgesteld. Anders dan de webserie, wil de film expliciet een positieve blik werpen op fenomenen als drag. Dat gebeurt jammer genoeg minder naturel dan de wijze waarop relaties aan bod komen. Het levert scènes op waarin Anne en haar vrienden spelen met genderexpressie en zich opzichtig uitdossen, maar ook uitleggerige monologen. Ondanks de aandacht voor Anne’s queer omgeving blijkt de rode draad in de film vrij traditioneel: millennialtwijfel. Anne weet niet of ze haar vriendin achterna moet reizen richting Montréal en worstelt met haar eerste roman. Anne’s problemen zijn wat triviaal en leveren soms dooddoeners op: zo geeft ze haar ouders de schuld van haar gedrag en is er lof voor de stedelijke vriendenkring die altijd klaarstaat. Wat zelfrelativering had dus niet misstaan in een film die verder op sympathieke wijze een scheut (seksuele) diversiteit toevoegt aan fictie over millennials."

Casting

Valerie Bisscheroux, Hanna van Vliet, Maud Wiemeijer

Filmuziek

Tess van der Velde

Camera

Cor Booy

Montage

Augustine Huijsser

ProdDesign

Femke Hoebe

Distributeur

Dutch FilmWorks

Bioszalen

52 bij première

Kleur

Kleur
Trailer