Mijn vader is een vliegtuig (2021)

Regie

Antoinette Beumer

Scenario

Maaik Krijgsman

Release

30 september 2021

Producent

Arnold Heslenfeld, Laurette Schillings, Frans van Gestel, Marion Welmers

Duur

90 minuten
Filminformatie

Verhaal

Eva lijkt alles te hebben: een gezin, een succesvol bedrijf en het huis van haar dromen. Als haar moeder plotseling overlijdt, ontdekt ze dat haar leven bestaat uit leugens en geheimen. Eva wordt steeds angstiger en begint de grip op de werkelijkheid te verliezen. Als ze besluit contact op te nemen met haar vader die al meer dan dertig jaar in een psychiatrische inrichting verblijft, blijkt dat het begin van een onthutsende ontdekkingstocht naar het verleden.

Cast

Elise Schaap (Eva), Pierre Bokma (Eva's vader Joost, oude versie), Maarten Heijmans (Eva's vader Joost, jonge versie), Stefan Rokebrand (Peter, man van Eva), Ariane Schluter, Hannah Hoekstra, Liz Snoijink, Axel Daeseleire, Lisa Smit, Marie-Louise Stheins, Marcel Hensema, Thor Braun, Gurkan Kücüksentürk, Fahd Larhzaoui (verpleger)

Ontstaan

Beumer is de eerste Nederlandse regisseur die haar eigen boek verfilmt. Antoinette Beumer: “Precies twee jaar geleden verscheen mijn debuutroman. Het is ongelofelijk dat we dit verhaal nu al kunnen verfilmen met een droomcast. Mijn crew en ik staan te popelen om te beginnen. Voor mij wordt dit de meest persoonlijke film die ik tot nu toe heb mogen maken. En dat is een voorrecht, maar ook heel erg spannend.” In 2018 verscheen haar debuutroman MIJN VADER IS EEN VLIEGTUIG (uitgeverij Lebowski). Het boek ontving lovende kritieken en won de Hebban Debuutprijs 2018. Daarnaast werd het boek genomineerd voor De Bronzen Uil 2018, een Belgische prijs voor de beste Nederlandstalige debuutroman van het jaar.

De opnames begonnen op 6 januari 2020 en zouden duren tot begin maart 2020.

Op vrijdag 24 september 2021 opende MIJN VADER IS EEN VLIEGTUIG van Antoinette Beumer de 41e editie van het Nederlands Film Festival.

Pers

Mariska Graveland op Filmkrant.nl op 1 september 2021: "(...) De laatste jaren wordt er gelukkig steeds makkelijker over trauma’s gesproken die vroeger uit schaamte onder het tapijt werden geschoven. Maar de film wil bewust geen therapeutische uitleg geven. Beumer roept vooral Eva’s verwarrende ervaringen op en slaagt daar uitstekend in. De vertaling van boek naar film pakt goed uit in Eva’s visoenen: kinderhanden op de spijlen van de trap, flarden van vogels en kussenveren die het verlangen oproepen naar het loskomen van de wereld, naar vliegen zonder vrees. Andere beeldende scènes uit het boek hadden net zo goed in de film gepast. Het touwtje uit de deur als teken dat papa weer thuis was en kleine Eva dus extra op haar hoede moest zijn. Of de dikke gordijnen die mama op een dag ophing die daarna elke dag dicht bleven. Een gesloten huis met een geheim. Voor de filmversie is gekozen om juist nog meer in nevelen te hullen, net als bij het kind zelf dat de mysterieuze wereld nog neemt zoals die komt, hoe bedreigend deze ook is."

Casting

Madelief Blanken

Camera

Danny Elsen

Montage

Axel Skovdal Roelofs, Lot Rossmark

ProdDesign

Minka Mooren

Grime

Marloes de Jong

Distributeur

September Film Distribution

Kleur

Kleur
Trailer