Niks vreemds aan (2021)

Regie

Andrejs Ekis

Scenario

Nienke Römer

Release

19 augustus 2021

Producent

Kristians Alhimionoks, Edvard van 't Wout

Duur

87 minuten
Filminformatie

Verhaal

Een avondje swingen of een knappe, naakte man op je balkon, Niks Vreemds Aan, toch? Een hilarische, sexy komedie over onverwachte ontmoetingen in een zoektocht naar meer passie in de levens en relaties van zes totaal verschillende mensen. Suus (Ilse Warringa) houdt van haar ietwat doorsnee leven en van haar man Mats (Loek Peters), maar weet donders goed dat het vuur in haar huwelijk al een tijdje gedoofd is. In een dappere poging om de passie te doen herleven, meldt ze hen in een spontane opwelling aan voor een swingers-app. Te druk met het schrijven van zijn nieuwe boek, stemt Mats gedachteloos in, zich niet bewust van hetgeen hem eigenlijk gevraagd werd. Maar wanneer Xander (Frederik Brom) en Daniëlle (Peggy Vrijens) op de stoep staan, wordt het allemaal wel heel echt. Xander is blij met zichzelf en met zijn aantrekkelijke vriendin Daniëlle, maar hij houdt van spanning en speelt met het idee om een keer te swingen. Daniëlle is daarentegen minder enthousiast, toch weet Xander haar te overtuigen om het swingen eenmalig een kans te geven. In hetzelfde appartementencomplex woont Lot (Tina de Bruin). Lot is al heel lang single. Andere mensen bestempelen dat misschien als ‘te lang’, maar Lot is happy just the way it is. Ja oké, ze heeft een kat, maar dat hoort er volgens haarzelf nou eenmaal bij als je een single vrouw van midden 40 bent. Natuurlijk wil ze ook wel eens daten, het komt er alleen nooit van. Totdat er op een avond ineens een naakte man op haar balkon staat; Ilias (Juvat Westendorp). Hij heeft zo zijn ondoorgrondelijke charmante maniertjes in de omgang met vrouwen. Hoewel Lot in eerste instantie niks van hem moet weten, beginnen ook haar knieën te knikken van deze woest aantrekkelijke man.

Cast

Ilse Warringa (Suus), Tina de Bruin (Lot), Peggy Vrijens (Daniëlle), Loek Peters (Mats), Frederik Brom (Xander), Juvat Westendorp (Ilias), Maurits Delchot (Jamie)

Ontstaan

Kijkwijzer: 12 jaar (seks, grof taalgebruik).

Pers

Remke de Lange op Trouw.nl op 19 augustus 2021: "(...) Veel fantasie zit er niet in dit scenario dat je alleen met grote wilskracht ondeugend zou kunnen noemen, en dat met weinig gevoel voor ritme in de montagekamer in elkaar is gezet. De acteurs zijn van goede wil, maar moeten zich zien te redden met soapdialogen waar je na anderhalf jaar coronacrisis niet voor naar de bioscoop zou hoeven. Niks vreemds aan? Niks spannends aan."

Dana Linssen op NRC.nl op 17 augustus 2021: "(...) ‘Dit is zo bizar toevallig dat het volkomen ongeloofwaardig zou zijn als je het zou zien in een film.’ Vier van de zes hoofdpersonen in sekskomedie Niks vreemds aan hebben ongeveer tweederde film nodig om te beseffen: van de echtelieden van twee verschillende echtparen die, op zoek naar seksueel avontuur, spontaan besluiten aan partnerruil te doen, blijken twee elkaar van vroeger te kennen. Maar met films is het nu juist zo dat er aan de lopende band van dit soort ‘toevalligheden’ gebeuren. Het enige wat mééstal de bedoeling is dat de figuren dat niet zélf doorhebben. Niets zo vervelend als personages in een komedie die vinden dat ze zich in een grappige situatie bevinden. Die buiten hun situatie staan. Zodat hun lotgevallen je niks kunnen schelen. Bovendien is Niks vreemds aan helemaal niet zo ongeloofwaardig dat de titel ons geruststellend moet toespreken. Wat mensen van middelbare leeftijd en wat olala. Het heeft een wereldvreemde seksuele moraal die regelrecht uit de jaren 50 lijkt getransporteerd. Een verhaallijntje over een alleenstaande vrouw en een naakte man heeft bij vlagen nog wel iets ontroerends. Over het algemeen: plaatsvervangende schaamte voor de acteurs die proberen te redden wat er te redden valt."

Camera

Gatis Grinbergs

Montage

Jelle Kuipers

Distributeur

Just Entertainment

Bioszalen

34 bij première

Kleur

Kleur
Trailer