Meskina (2021)

Regie

Daria Bukvic

Scenario

Fadua El Akchaoui, Ernst Gonlag

Release

22 juli 2021

Duur

94 minuten
Filminformatie

Verhaal

Hoe ziet een modern sprookje eruit als de prins van zijn witte paard valt en de prinses er zelf op klimt? Wanneer je als vrouw de dertig aantikt, verwacht iedereen van alles en nog wat van je. Leyla heeft geen man, geen kind, geen duidelijk carrièrepad en wordt daarom bestempeld als ‘Meskina’; zieligerd. Ze probeert tussen de luidruchtige meningen om haar heen haar eigen stem te horen en erachter te komen wie ze is, wat ze wil en wat haar eigenlijk gelukkig maakt. Tijdens deze zoektocht werkt ze zich flink in de nesten en belandt ze in hilarische en herkenbare situaties.

Cast

Maryam Hassouni (Leyla), Nasrdin Dchar (Amin), Oscar Aerts (Klaas), Vincent Banic (Fabian), Bilal Wahib (Rayan), Jouman Fattal (Malika), Fahd Larhazaoui (Ibrahim), Olaf Ait Tami (Abdelkarim), Najib Amhali (Ali), Soundos El Ahmadi (Amira), Yasmin Karssing (Alicia X), Fadua El Akchaoui (Fatima), Yassine Chigri (Bilall), Nora Akachar (Farida), Robert-Jan Bartels (patiënt dhr Bergwijk), Mustapha Damine El Ajjouri (Noah), Selma Chadid (Nadia), Samya Hafsoui (Sumi), Diyah Salem (jongetje bij balustrade), Yessin Jarmich (jonge Noah), Défano Holwijn (presentator), Dina Sobhi (tweeling), Hayat Sobhi (tweeling), Arminé Telimi (Gadisha, moeder van Sjaak), Faisi Bolatini, Rachida Iaallala (Najat), Joy Delima (Patricia), Bilal El Aoumari (Adil), Maryam Salah (jonge Nadia)

Ontstaan

Bukvic maakte eerder de voorstelling Melk & Dadels over de levens van vier Marokkaans-Nederlandse actrices. "De energie en girlpower die van Melk & Dadels afspatte, neem ik mee in Meskina om zo een nog groter publiek te inspireren met verhalen over de vrouw van nu", zegt de regisseuse. "Nederland is klaar voor Meskina." Meskina is Arabisch voor zieligerd,stumper.

Comédienne El Ahmadi vertelde in april 2020 al een rol te hebben in een "Bridget Jones goes Sex and the City-achtige comedy". Haar Marokkaans-Nederlandse etniciteit staat op een positieve manier centraal in de film, benadrukte El Ahmadi in JAN. "We zijn geen 'excuus-Marokkanen', geen verdienmodel voor columnisten of andere gefrustreerde, kortzichtige oude witte mannen. Nee, wij drágen de film, de filmt draait om ons. Om óns leven."

De opnames van de film begonnen half augustus 2020 met een social distancing manager Tim van Citters. Onder andere in Partycentrum De Koning in Amsterdam.

De film zou op 21 januari 2021 in première gaan, maar het speelfilmdebuut van regisseuse moest door Covid 19 wachten tot 22 juli 2021.

Kijkwijzer: Alle Leeftijden (grof taalgebruik).

Facts

De première van de film werd ondersteund met een eigen podcast. MESKINA had daarmee in Nederland de primeur. De hoofdrolspelers van de komedie praten in de podcast over het maakproces ten tijde van corona en gaan dieper in op onderwerpen die terugkomen in de film, zoals het maken van eigen keuzes.

Pers

Kevin Toma op Volkskrant.nl op 21 juli 2021: "(...) De film had wat dat betreft wel iets diepgravender mogen zijn. Zoals Leyla haar persoonlijke behoeften uit het oog verliest door haar agenda tussen Amin en Fabian te verdelen, zo blijft Meskina aan het oppervlak steken door de verplichte romkomnummertjes, van de compilatie van rampzalige dates en de race-naar-het-vliegveldscène tot Leyla’s alles aan elkaar breiende slotspeech. Daar staat tegenover dat Meskina een fijn tempo heeft en duidelijk met veel meer plezier en betrokkenheid is gemaakt dan menige andere Nederlandse romkom. Bukvic verleidt haar cast ook tot prettig spel: hoofdrolspeler Maryam Hassouni geeft een vanzelfsprekend charisma aan haar personage en vormt leuke duo’s met vooral Dchar en de smakelijk schaamteloze El Ahmadi. En dat Meskina vaak voorspelbaar is, maakt het einde toch weer best verrassend."

Roosje van der Kamp op Filmkrant.nl op 20 juli 2021: "(...) De film heeft de neiging om de nasleep van belangrijke momenten over te slaan door in grote blokletters het verstrijken van de tijd in beeld te brengen. Zo komt de druk die Leyla ervaart eigenlijk zelden in beeld. Haar sociale falen lijkt ook best mee te vallen: ze woont na haar scheiding weliswaar weer bij haar moeder, maar ze maakt ook al na één succesvolle vergadering promotie. Uiteindelijk moet Leyla ontdekken dat ze geen man nodig heeft om volwaardig te zijn, maar deze ontdekking komt uit de lucht gevallen. Meskina vertelt een belangrijk verhaal en doet dat vol humor. Een lastige balans die Bukviç bedreven klaarspeelt. Juist daarom is het jammer dat de film, die in eerste instantie iets nieuws lijkt te doen, zo gemakkelijk in oude clichés vervalt."

NRC.nl: "Een geslaagde, innemende romkom dankzij Marokkaans-Nederlandse toptalenten als Soundos El Ahmadi en Najib Amhali."

Filmuziek

Matthijs Kieboom

Camera

Ezra Reverda

Montage

Joshua Menco

ProdDesign

Hanneke Wind

Distributeur

WW Entertainment

Bioszalen

79 bij première

Kleur

Kleur
Trailer