Love in a bottle (2021)

Regie

Paula van der Oest

Scenario

Paula van der Oest

Release

24 juni 2021

Duur

80 minuten
Filminformatie

Verhaal

Liefde op het eerste gezicht bestaat. Het gebeurt. Soms kijken twee mensen elkaar aan en beseffen: dit is het. Zo ook bij Lucky en Miles, ook al hebben ze elkaar slechts vluchtig op het vliegveld gezien. Allebei haastig onderweg naar huis, omdat de wereld opeens in de greep van covid is. En zo zit Miles in Londen en Lucky in Amsterdam. Beiden opgesloten in hun eigen huis, ver weg van elkaar. Het enige dat ze zeker weten, is dat ze elkaar willen leren kennen en dat ze een paar ongestoorde weken voor de boeg hebben om dat te doen. Hier begint hun liefdesgeschiedenis. Maar zal de relatie ook standhouden als ze straks weer uit hun online bubbel kunnen stappen?

Cast

Hannah Hoekstra (Lucky), James Krishna Floyd (Miles)

Ontstaan

Taal: Engels. Genre: Drama. Kijkwijzer: Alle Leeftijden.

Pers

Joost Broeren-Huitenga op Filmkrant.nl op 19 mei 2021: "Paula van der Oest maakte in lockdown een aimabele Zoom-romkom. Love in a Bottle dobbert kalmpjes voort op het charisma van acteurs Hannah Hoekstra en James Krishna Floyd als hippiekind Lucky en ICT-er Miles, die elkaar digitaal besnuffelen. Het sociale leven voegde zich het afgelopen jaar vrijwel volledig naar Zoom en Skype dus niet gek dat ook filmmakers op de videocall doken. Ook om tijdens de lockdown überhaupt nog iets gemaakt te krijgen. Er was de effectieve horrorfilm Host (Rob Savage, 2020), die vrolijk gehakt maakte van een séance via videobellen. Frank Lammers delfde de komische potentie van het medium met de korte film Groeten van Gerri (2020). Paula van der Oest toont nu met Love in a Bottle hoe een romkom eruit komt te zien als die zich volledig op de schermen van computers en mobiele telefoons afspeelt. Een geanimeerde proloog toont de eerste ontmoeting van de Nederlandse hippiedochter Lucky (Hannah Hoekstra) en Londenaar Miles (James Krishna Floyd). Ze botsen op elkaar op het vliegveld van Milaan, waar zij was voor een congres van parfumeurs en hij op vakantie. Het is zo’n vluchtige botsing in het voorbijgaan – een meet-cute – zoals in zoveel romantische films. Lucky vliegt naar Amsterdam, Miles naar Londen en kort daarna gaan gaan ze in lockdown. Lucky weet Miles alsnog op te sporen, dankzij een heimelijk ingepikt kofferlabel. Elkaar opzoeken zit er voorlopig niet in, maar tijd om elkaar te spreken hebben de twee des te meer – zij vanuit haar huis aan de Amsterdamse grachten, hij in zijn appartement in een buitenwijk van Londen. Een typisch geval van opposites attract. De vrijzinnige Lucky lokt de gereserveerde Miles stukje bij beetje uit zijn schulp. Drijvend op de chemie tussen Hoekstra en Floyd, beide charismatisch genoeg om ook in split-screen de aandacht vast te houden, toont Love in a Bottle luchtig en herkenbaar de vroege stadia van een relatie, maar dan eentje die geheel via beeldschermen ontstaat. De film ging eind mei al digitaal in voorpremière via Kijk Ons, een initiatief dat meerdere keren per jaar ‘nieuwe, kleurrijke, eigenzinnige en dappere films van eigen bodem’ onder de aandacht brengt. Je kunt je afvragen op welk medium de film het best op zijn plaats is. Love in a Bottle werd gemaakt voor het grote doek, en ontstijgt zeker de beperkte esthetiek van het videobellen. Maar het heeft ook iets interessants om tussen Lucky en Miles in te zitten, op hetzelfde medium als waar zij elkaar opzoeken. Dat hun FaceTime-gesprekken op een kleiner scherm in hetzelfde kader staan als onze eigen vele videogesprekken, vergroot het gevoel van intimiteit."

Bor Beekman op Volkskrant.nl op 23 juni 2021: "(...) Je kunt de timing van de bioscooprelease van Love in a Bottle wonderlijk noemen. Net als het land uit de quarantaine kruipt, de anderhalvemeteregel verdampt en mensen elkaar soms zomaar weer aanraken, verschijnt deze romantische komedie over twee aan huis gekluisterde pril verliefden die enkel praten, flirten en vrijen via een onlineverbinding. Maar ja, eerder waren die bioscopen dus nog dicht. En de plotse cesuur tussen het vastgesnoerde toen en het vrije(re) nu maakt de nieuwe speelfilm van Paula van der Oest ook wel prikkelend. Want hoe snel zullen we de oude situatie ontwennen? En bood het leven in de cocon wellicht ook voordelen? Love in a Bottle vangt keurig aan volgens romkomstramien: de Nederlandse Lucky (Hannah Hoekstra) en de Engelse Miles (James Krishna Floyd) treffen elkaar toevallig op de luchthaven van Milaan, wisselen wat woorden en blikken. Goed dat zij (heimelijk) het label van zijn koffer rukt: nu kan ze hem vanuit huis al videobellend overvallen. Het zijn tegengestelde persoonlijkheden: zij de speelse parfumbrouwer en trampolinespringer, hij een enigszins geremde ict’er en hobbynatuurfotograaf. Regisseur Van der Oest, die ook het script schreef, laat de twee elkaar aftasten met het hele onlinearsenaal aan huis-tuin-en-keukencommunicatie: splitscreen, vast en subjectief beeld, tekstberichten. Hoekstra is innemend: het plagerige, wat directe spel gaat haar goed af. Floyd acteert een tikje mat, wat wel klopt bij zijn personage maar niet altijd spannend is om naar te kijken. Dat de kijker Lucky en Miles even dicht kan naderen als het tot beeld en geluid veroordeelde tweetal zelf, maakt Love in a Bottle wel opvallend intiem; een voorrecht van de (noodgedongen) gekozen vorm. Hoe Lucky met een pen gezichtjes op haar vingertoppen tekent, en zo het gemiste contact naspeelt. Of hoe ze zich voor het eerst voor elkaar uitkleden, of gewoon wat naar de ander turen. Die momenten ook, waarop die eerste verliefdheid overgaat in iets diepers. Soms kabbelt het, en dan krijgt de corona-landerigheid in de film ook vat op de film zelf. De plot, die niet zoveel om het lijf heeft, is met een filmduur van 80 minuten wat wijd gespannen. Maar Love in a Bottle vat wel iets wezenlijks van het digitale contact, dat conversaties soms minder omfloerst en eerlijker maakt, maar tegelijk ook argwaan schept. Er zijn hints dat Lucky en Miles zich minder blootgeven dan gedacht. En er is die ene vraag: kun je überhaupt wel vertrouwd raken, als je elkaars lichaamsgeur niet kent?"

Camera

Guido van Gennep

Montage

Michiel Boesveldt

ProdDesign

Harry Ammerlaan

Distributeur

September Film Distribution

Bioszalen

31 bij première

Kleur

Kleur
Trailer