Kameleon aan de ketting, De (2021)

Regie

Steven de Jong

Scenario

Steven de Jong, Dick van den Heuvel

Release

1 juli 2021

Producent

Bennie de Jong, Steven de Jong

Duur

97 minuten
Filminformatie

Verhaal

Deze keer krijgt de tweeling het wel erg zwaar als van rijkswegen wordt besloten dat de Kameleon “aan de ketting” moet. Immers, die prachtige en supersnelle boot van de broers draait op diesel en dat is verboden. Op hetzelfde moment worden er bij een Zorgboerderij in de buurt van het dorp Lenten een groot aantal dode dieren aangetroffen; en een jongen met een verstandelijke beperking Nando die beweert dat hij de dader is. Daar geloven Hielke en Sietse helemaal niets van… en samen met het punkmeisje Jossie zoeken ze naar de echte misdadigers.

Cast

Steven de Jong (heit Klinkhamer), Sens Gerritsen (Hielke Klinkhamer), Imme Gerritsen (Sietse Klinkhamer), Lieke van den Akker (Jossie), Meriyem Manders (burgemeester), Cas Jansen (Gerben Zonderland), Vincent Visser (Fonger), Michel Kerbosch (politieman Zwart), Margreet Blanken (beppe), Nando Liebregts (Nando), Domique van Vliet (mem Klinkhamer), William Spaaij (Jochem), Robin van den Heuvel (Suze de Block), Syb van der Ploeg, Edo Brunner (slager van Kampen), Alfred van den Heuvel, Faried El Ouarizi (Andras), Annelieke Brouwers (Chantal)

Ontstaan

De Friese tweeling Hielke en Sietse Klinkhamer werd eind jaren 40 bedacht door schrijver Hotze de Roos, die ze met hun boot de Kameleon in ruim zestig boeken avonturen liet beleven op de Friese wateren.

Kijkwijzer: 9 jaar (angst, grof taalgebruik).

Pers

Dana Linssen op NRC.nl op 29 juni 2021: "(...) Filmmaker Steven de Jong (die ook vier films over de hond Snuf maakte en De hel van ’63 over de Elfstedentocht van 1963) heeft nu met De Kameleon aan de ketting z’n derde speelfilm over het tweetal gemaakt. Hielke en Sietse zijn daarin bijna bijfiguren in hun eigen verhaal. De plot draait om het redden van een zorgboerderij, of in ieder geval de ten onrechte van dierenmoord verdachte Nando. Het eerste deel van de film wordt echter gedomineerd door tal van bijfiguren die bedacht lijken om populistische frustratie over Haagse fratsen te uiten en de diesellobby een hart onder de riem te steken. Een voorbeeld: De minister van ‘Milieu en Dieselzaken’ die in een nachtmerrie te horen krijgt dat ‘diesel ook groen is’ en dat ‘wij het hier anders doen dan anderen’, kortom: ‘laat ons met rust’. Dit soort scčnes hebben geen enkele functie voor de film."

Camera

Edwin Donders

Montage

Tim Straver

Kostuums

Marrit van der Burgt

Distributeur

Just Entertainment

Bioszalen

85 bij première

Kleur

Kleur
Trailer