Engel (020 )

Alternatieve titel: Angel

Regie

Dennis Bots

Scenario

Ellen Barendregt

Release

5 augustus 2020

Producent

Danielle Raaphorst

Duur

85 minuten
Filminformatie

Verhaal

Engel gaat over een meisje met een speciale gave: ze kan wensen in vervulling laten gaan, maar alleen die van goede mensen. Al snel liggen er mensen op de loer die hiervan misbruik willen maken. Engel wordt gekidnapt en juist nu ze haar wensen zo hard nodig heeft, lijkt ze haar gave kwijt te zijn.

Cast

Liz Vergeer (Engel), Barry Atsma (vader Engel), Kees Hulst (meneer Reiziger), Ali Ben Horsting (Johan), Gurkan Kukucsenturk (meester Mimoun), Pim Muda (oom Tobias), Keesje Rietvelt, Wolf Kerpel, Zidane Baddou, Luca Orlando, Isa Hoes (moeder Engel), Mila van Groeningen (Keesje), Indira Flipse, Bente Wallenburg (Ann), Thalia Perera, Yenthe Bos, Sophie Brahma

Ontstaan

Scenario: Ellen Barendregt, naar het gelijknamige boek van Isa Hoes en haar dochter Vlinder.

Dennis Bots (1974) is bekend als regisseur van o.a. de succesvolle en bekroonde films Oorlogsgeheimen en Achtste-groepers huilen niet.

Isa Hoes is zelf als creative producer aan de film verbonden, wat betekent dat ze mee zal denken over zaken als script en cast. Eerder werkten zij en producente Danielle Raaphorst al samen bij de succesvolle film De Ontsnapping.

De eerste opnameperiode van Engel vond eind oktober 2019 in en rondom het Vondelpark in Amsterdam plaats, gevolgd door opnamen in het voorjaar van 2020.

Kijkwijzer: Alle Leeftijden.

Pers

Dana Linssen op NRC.nl op 4 augustus 2020: "(...) Zou er ergens op die grote zolder van dat huis in Amsterdam-Zuid waar het meisje Engel met haar eitjes bakkende vader en haar verstrooide geniale moeder woont nog een exemplaar van Piggelmee en het tovervisje liggen? Dat sprookje over een kabouter die in een Keulse Pot aan zee woonde met zijn hebberige vrouwtje Tureluur? Dan had ze misschien geweten dat ze het beter bescheiden kon houden toen ze een wonderwenshorloge in het Vondelpark vond, want hoogmoed komt voor de val. Engel (naar een boek van actrice/schrijfster Isa Hoes en haar nu 15-jarige dochter Vlinder Kamerling) is een moderne versie van dat sprookje voor meisjes in de basisschoolleeftijd. Een goedgemutste, goedbedoelde en soms een beetje naïeve film, waarbij je je altijd kunt afvragen of dat nodig is. Maar zo kun je er de kleine zusjes ook mee naartoe nemen. Engel was een van de eerste films waarvan de draaiperiode door corona stil kwam liggen en die weer werd opgepikt toen de filmsets in Nederland weer opengingen. Maar alles zit zo solide in elkaar dat je daar gelukkig niets van merkt."

Belinda van de Graaf op Trouw.nl op 5 augustus 2020: "*...) Stel, je vindt in het Amsterdamse Vondelpark een oud klokje dat al je wensen in vervulling laat gaan. De elf­jarige Engel die met haar ouders en haar kat in een grote villa aan de rand van het park woont, overkomt het. Als haar beste vriendin Keesje komt logeren, staat er als bij toverslag een ontbijt op tafel met donuts, muffins en pannekoeken. Superslijm? Een megaspringkussen in de tuin? Een kraan waaruit chocolademelk komt? Geen probleem: Engel regelt het. ‘Engel’ is gebaseerd op het gelijknamige kinderboek dat actrice Isa Hoes vier jaar geleden schreef, samen met haar tienjarige dochter Vlinder. Het verhaal heeft in de verte iets van het populaire sprookje ‘Aladdin en de Wonderlamp’. Daarin wordt een arm, donker jongetje geholpen door een geest die na wrijving van de lamp tevoorschijn komt, en allerlei wensen in vervulling laat gaan. In Engel is het een verlegen en onzeker meisje dat door een magisch klokje geholpen wordt. Engel merkt dat ze opeens bij klasgenootjes in de smaak valt, als ze maar voor iedereen de nieuwste sneakers en designertassen tevoorschijn tovert. Met gestifte lippen, een rood leren jack en een panterbloesje hoort ze nu bij de ‘glittermeisjes’. Maar de film maakt ook meteen duidelijk dat het in het leven niet draait om uiterlijkheden. Om dat te onderstrepen, klinkt er een liedje met de bravige tekst ‘mooi begint van binnen’. Het magisch-educatieve avontuur van het schoolmeisje is door Dennis Bots uiteindelijk vaardig geregisseerd, maar zonder noemenswaardig handschrift. Het is een film waarin het honderd pizza’s regent, maar waarin die pizza’s vervolgens allemaal netjes worden uitgedeeld in het park. Heel verantwoord, en een tikje saai."

Filmuziek

Matthijs Kieboom

Camera

Sal Kroonenberg

Montage

Boelie Vis

Distributeur

Just Film Distribution

Bioszalen

121 bij première

Kleur

Kleur
Trailer