Alles is zoals het zou moeten zijn (2020)

Regie

Ruud Schuurman

Scenario

Anna Pauwels

Release

6 augustus 2020

Producent

Tom de Mol, Marcel de Block

Duur

108 minuten
Filminformatie

Verhaal

Meteen na de geboorte van hun eerste kind biecht Iris' vriend Pieter op dat hij dit kind nooit heeft gewild en binnenkort met zijn nieuwe liefde naar Afrika vertrekt. Zich woedend wentelend in zelfmedelijden en alcohol komen Iris' prille moederschap, haar baan in de televisiewereld en haar sociale leven ernstig in de verdrukking. Iris wil niets liever dan dat Pieter terug komt. Samen met haar twee beste vriendinnen (en een ongrijpbare hondenuitlater) krijgt Iris in het jaar dat volgt haar leven weer op de rails en vindt ze ware liefde, maar niet voor ze heeft afgerekend met haar overspelige ex, een valse collega en een onwillige hond.

Cast

Barbara Sloesen (Iris), Jan Kooijman (Douwe), Jelle de Jong (Pieter, vriend Iris), Bram van der Heijden (Peter Paul), Renée Fokker (Marjan), Victoria Koblenko (Danielle), Tom van Landuyt (Bart), Meral Polat (dokter Kurtoglu), Patrick Stoof (Ewart), Sanne Langelaar (Babette), Holly Mae Brood (Claudia, collega), Julia Akkermans (Cassandra), Allard Geerlings (Barry), Emma Deckers (spray meisje), Anne van der Burg (barista)

Ontstaan

Scenario: Anna Pauwels, naar het romandebuut van Daphne Deckers uit 2012.

De opnamen begonnen in juni 2019 en liepen door tot eind 2019. De film zou 10 september 2020 in de bioscoop verschijnen, maar waar vele titels vanwege de corona maatregelen werden verplaatst naar het najaar, besloot Dutch FilmWorks de release van de feelgoodfilm te vervroegen naar augustus. Het is hiermee de eerste film die werd vervroegd in plaats van uitgesteld.

Miss Montreal en Diggy Dex zingen de titelsong van de nieuwe bioscoopfilm ALLES IS ZOALS HET ZOU MOETEN ZIJN. Deze samenwerking is speciaal voor de feelgoodfilm tot stand gekomen en samen met Paskal Jakobsen is het liedje 'Alles is zoals het zou moeten zijn' geschreven.

Kijkwijzer: 12 jaar (grof taalgebruik, drugs).

Pers

Stefan Raatgever op Parool.nl op 5 augustus 2020: "Amsterdam mag dan bijna 900.000 inwoners hebben, in Alles is zoals het zou moeten zijn komen de hoofdpersonen elkaar continu zomaar tegen. In een koffiebar bij het Vondelpark, in het ziekenhuis, in hippe kantoren aan het IJ of op straat in Oud-Zuid. De reden voor al die toevalligheden laat zich raden: scenarioschrijver Anna Pauwels hangt er steeds belangrijke plotwendingen aan op. De aantrekkingskracht tussen de door haar man verlaten tv-producer Iris (Barbara Sloesen) en Douwe (Jan Kooijman), die haar hond uitlaat, hangt ervan aan elkaar. Iris kan geen wandeling maken of ze loopt tegen zijn vriendelijke levenswijs­heden op. Alles is zoals het moet zijn is een merkwaardige film. Een romantische komedie is ongetwijfeld de bedoeling. Romantiek vormt inderdaad de hoofdmoot, maar pogingen tot humor zijn vrijwel niet te bespeuren. De verfilming van het roman­debuut van Daphne Deckers is eerder een tot leven gewekt stripverhaal, met de personages als cartoonpersonages. Zij vertonen mallotig gedrag (een conversatie over het opbreken van een pril gezin wordt op bijna grappende toon gevoerd), zonder dat daar een geloofwaardige reden voor is. Of ze zijn onnatuurlijk knap, eerlijk, intelligent en behulpzaam, zoals Kooijman. De enige natuurlijk aandoende verhaallijn is niet toevallig die van de beste actrice in het geheel. Renée Fokker weet zelfs van haar kluwen houterige zinnen nog iets oprechts te maken. Zij speelt Iris’ moeder, die haar issues onbedoeld aan haar dochter heeft doorgegeven. Alles is zoals het zou moeten zijn heeft een snuf Gooische vrouwen en een mespuntje Alles is liefde, maar is van zichzelf wel heel weinig."

Berend Jan Bockting op Volkskrant.nl op Volkskrant.nl op 5 augustus 2020: "In de slotscčne van Alles is zoals het zou moeten zijn krijgt hoofdpersonage Iris (Barbara Sloesen) hulp van een groepje vrouwen op een wijnfiets. ‘Wijn en piemels!’, zingen de vrouwen, als variant op, zo begrijpt u, het ‘bier en tieten’ dat mannen op hun bierfietsen bezigen. Vrouwen kunnen en mogen net zo plat zijn als mannen, is de op zich best verkwikkende boodschap van de film. En wie meer soortgelijke meligheid wil, zit goed bij deze verfilming van het gelijknamige boek van Daphne Deckers. Daarin wordt reclamemaker Iris direct na de geboorte van haar kind verlaten door haar vriend, waarna ze het alleen moet zien te rooien. Ieder ander is tegen die tijd vermoedelijk murw gebeukt door de hallucinante verzameling onsympathieke personages, krakkemikkige dialogen en non-existente chemie tussen Iris en haar gedoodverfde nieuwe geliefde, op wie ze een film lang neerkijkt omdat hij professioneel hondenuitlater is."

Casting

Marina Wijn

Filmuziek

Johan Hoogewijs

Titelnummer

Alles is zoals het zou moeten zijn / Miss Montreal & Diggy Dex

Camera

Han Wennink

Montage

Joost van de Wetering

ProdDesign

Ben Zuydwijk

Distributeur

Dutch Filmworks

Bioszalen

121 bij première

Kleur

Kleur
Trailer