Piraten van hiernaast, De (2020)

Regie

Pim van Hoeve

Release

1 juli 2020

Producent

Johan Nijenhuis

Duur

95 minuten
Filminformatie

Verhaal

In DE PIRATEN VAN HIERNAAST wordt het saaie kustplaatsje Zandwijk aan Zee op stelten gezet door de komst van de zwaardvechtende en rum-drinkende piratenfamilie Donderbus. Terwijl de suffe buurtbewoners de waakhaai en huis-octopus maar niets vinden, sluit de elfjarige Michiel, ondanks hun verschillen, vriendschap met de stoere piratenjongen Billy. Maar hij dreigt zijn nieuwe vriend te verliezen wanneer aartsvijand Knokige Krelis plots opduikt. Samen met hun buurmeisje Elizabeth gaan de jongens de strijd aan tegen de gevaarlijkste piraat op zee…

Cast

Matti Stooker (Michiel Brugman), Samuel Beau Reurekas (Billy Donderbus), Celeste Holsheimer (Elizabeth Daandels), Egbert Jan Weeber (Hector Donderbus), Tygo Gernandt (Knokige Krelis), Sarah Janneh (Betsie Donderbus), David Lucieer (Robert Brugman), Nyncke Beekhuyzen (Yvonne Brugman), Bert Hana (buurman Daandels), Sytske van der Ster (buurvrouw Daandels), Peter van Heeringen (opa Donderbus), Ilse Warringa, Anne-Marie Jung

Ontstaan

Matheu Hinzen zingt de titelsong 'Echo'. De veertienjarige Matheu Hinzen uit Weert bouwt al sinds jonge leeftijd hard aan zijn carrière. Toen hij acht jaar oud was speelde hij de jongere versie van André Hazes in de film ‘Bloed, Zweet en Tranen. Hierna volgde een grote rol in de musical ‘Ciske de Rat’. Daarin speelde hij de rol van jonge Ciske. In 2016 en 2018 speelde Matheu de rol van Gijs, de zoon van Jorrit (Jim Bakkum) in de film ‘Onze Jongens’. Matheu gaf zich in 2019 op voor het Junior Songfestival, om zo de eerste stappen te zetten als solo artiest. Met het nummer ‘Dans met jou’ won Matheu de nationale finale. Als winnaar mocht hij Nederland vertegenwoordigen op het Junior Eurovisie Songfestival in Polen. Tijdens de internationale finale behaalde Matheu de vierde plaats.

Kijkwijzer: 6 jaar (angst, geweld).

Pers

Dana Linssen op NRC.nl op 23 juni 2020: "(...) Piraten blijken heel geschikte personages om een lieve tolerantieboodschap mee uit te dragen. De piraten van hiernaast is de eerste film naar de populaire kinderboeken van Reggie Naus, over zeeroversfamilie Donderbus die inclusief grommende grootvader en waakhaai schipbreuk lijdt in de straten van het ingeslapen kustplaatsje Zandwijk aan Zee. De wereldatlas in de kast van de bleekblonde Michiel dateert uit 2000, maar onder regie van Pim van Hoeve (die het kinderfantasygenre al heruitvond met Dummie de mummie) zijn sfeer en production design eerder tijdloos zonnig, historisch utopisch, kortom die nooit bestaande jarenvijftigtijd toen geluk nog heel gewoon was. De elfjarige Michiel is een striptekenaar in spe die zijn verhalen over piraten van de bladzijden uit zijn schetsboek ziet springen. De jonge Billy Donderbus is zijn leermeester in de fijne kunsten van het zwaardvechten en vérspugen. Aartsvijand Knokige Krelis komt pas laat op stoom. In de tussentijd gaat het om botsende ‘normen en waarden’, om ‘rust, reinheid en wat was die andere ook alweer’ en verzucht de familie Donderbus zo blij te zijn ergens rust te hebben gevonden ‘waar ze piraten als mensen zien en niet als gelukszoekers’. Vriendelijke, naïeve ironie waarvan je je kunt afvragen of die niet zowel aan het kinderpubliek als hun ouders voorbijgaat. Voordat buurmeisje Elizabeth ook een bondgenoot kan zijn van Billy en Michiel, pff, dat duurt lang, want: ‘meisje’. Dat hebben we zelfs in Amerikaanse kinderfilms wel eens slimmer aangepakt gezien. Of wordt er stiekem de draak gestoken met het feit dat kinderfilms altijd een educatief tintje moeten hebben? Daar ligt een mooie kans voor de volgende delen van wat ongetwijfeld een lucratieve franchise gaat worden."

Berend Jan Bockting op Volkskrant.nl op 1 juli 2020: "(...) De uitgelaten piratenfamilie Donderbus, aangevoerd door een naar Johnny Depp gemodelleerde Egbert-Jan Weeber, strijkt met schip, waakhaai en op rum levende opa neer in het muf-burgerlijke Nederlandse kustplaatsje Zandwijk. Op de vlucht voor hun aartsvijand Knokige Krelis (Tygo Gernandt, uitstekend getypecast als woesteling), verkeren ze voor even in de veronderstelling dat ze hier als gewone mensen worden gezien ‘en niet als ordinaire gelukszoekers’. Deze vriendelijke verfilming van het eerste deel uit de populaire piratenreeks van kinderboekenschrijver Reggie Naus biedt volop levenslesjes (meisjes kunnen óók zwaardvechten, exotisme maakt oprechte acceptatie van de ander onmogelijk) en overtuigt uiteindelijk het meest als brave uitvergroting van een land waar, met al zijn reactionaire regeltjesdrift en inspraakcomités, op sommige vlakken de spruitjeslucht van de jaren vijftig nooit is verdreven."

Casting

Elske Falkema, Janusz Gosschalk, Fay Muller

Filmuziek

Matthijs Kieboom

Titelnummer

Echo / Matheu Hinzen

Camera

Guido van Gennep

Montage

Jurriaan van Nimwegen

ProdDesign

Dimitri Merkoulov

Grime

Monique Mierop

Distributeur

Dutch Filmworks

Bioszalen

126 bij première

Kleur

Kleur
Trailer