Groeten van Gerri (2020)

Regie

Frank Lammers

Scenario

Michiel Stroink

Release

25 juni 2020

Producent

Rachel van Bommel

Studio

Millstreet Films

Duur

90 minuten
Filminformatie

Verhaal

Terwijl heel Nederland thuis zit vanwege het corona-virus, gaat scheikunde leraar Gerri van Vlokhoven (45) viraal in zijn niet-zo-witte ondergoed. Tijdens een virtuele les aan z’n middelbare schoolleerlingen gaf hij een bevlogen demonstratie, maar was even vergeten dat hij geen broek aan had getrokken die ochtend. De telefoon staat roodgloeiend. Nog nooit was Gerri zo beschaamd, maar ook nog nooit zo populair. Wat nu?

Cast

Frank Lammers (Gerri van Vlokhoven), Sanne Langelaar (Chanana), Fedja van Huêt (Jos van Vlokhoven), Viggo Waas (Jeroen Nelissen aka de Neel), Heddy Lester (Pia van Vlokhoven), Martin van Waardenberg (Rolf), Kees Boot (begrafenisondernemer), Evalinde Lammers (Carlijn), David Lucieer (Bruce), Rico Verhoeven, Elise Schaap

Ontstaan

Groeten van Gerri is de enige Nederlandse speelfilm die in april/mei 2020 werd gedraaid. Dat het project toch in deze tijden van de anderhalvemetersamenleving kon worden gedraaid komt door de aanpak waarvoor Lammers koos. ,,De film speelt zich vrijwel uitsluitend af op de beeldschermen, via Facebook, FaceTime en Instagram’’, legt Lammers uit. ,,Dat betekent dat ik maar een crew van twee mensen nodig heb voor camera en geluid. Mijn tegenspelers in de film zitten thuis en komen binnen via de sociale media.’’

Om zijn film zo realistisch mogelijk te maken heeft Lammers hulp nodig van figuranten die op hun eigen manier reageren op het optreden in witte onderbroek van Gerri. ,,Het zou leuk zijn als mensen net als Gerri in hun ondergoed dansen op het nummer Times are changing van Di-Rect en dat delen op sociale media zoals Facebook en Instagram met als tag @groetenvangerri #gerrichallenge. De beste inzendingen komen in onze film.’’ (AD, 2 mei 2020)

De opnamen startten op dinsdag 28 april 2020.

Facts

Alleen te zien bij Pathé Thuis.

Pers

Ruben Praster op Veronica Superguide dd 25 juni 2020: "(...) Frank Lammers heeft een tijdloze feelgoodfilm gemaakt. Over honderd jaar kunnen mensen naar Groeten van Gerri kijken om de intelligente lockdown van de afgelopen maanden te begrijpen. Het is jammer dat deze Pathé Original alleen te zien is via Pathé Thuis en niet in de zalen van de bioscoopketen. Deze quarantaineklassieker is een volwaardige bioscoopfilm die je niet mag missen."

André Waardenburg op NRC.nl op 24 juni 2020: "(...) De alleenstaande scheikundeleraar Gerri van Vlokhoven (Frank Lammers) zit twintig jaar in het vak als de scholen door de coronacrisis dicht gaan. Dan maar lesgeven via Zoom, met verveelde leerlingen die door elkaar roepen. Het liefst doceert hij zittend in onderbroek, er is toch niemand die het ziet. Na zijn les over kettingreacties, onder meer veroorzaakt door nietsontziende virussen, vergeet hij de camera van zijn laptop uit te zetten. Het gekke dansje dat hij door zijn huis maakt, wordt door zijn leerlingen opgenomen en online gezet, waarna het viraal gaat. De redactie van Jinek vraagt hem als corona-expert, mits hij zijn uitleg in witte onderbroek wil doen. Gerri gaat akkoord, en wordt al snel het gezicht van de crisis. Zijn enorme populariteit bevalt hem wel, evenals de sponsordeals die het oplevert. Dus begint hij ook een vlog, waarbij hij zijn naam verandert in Van Vloghoven. Door alle aandacht die hij krijgt, vergeet hij zijn eenzame moeder dagelijks te bellen. Hij gaat ook een beetje naast zijn schoenen lopen. De avond dat iedereen klapt voor het zorgpersoneel denkt hij dat het applaus voor hem is.

Groeten van Gerri is een geheel in lockdown gemaakte film. De scènes met Lammers zijn door een kleine filmcrew (camera en geluidsman) gedraaid in een huis in Eindhoven, de rest bestaat uit opnames van Zoom, Facetime en Skype-gesprekken. Het scenario is van Michiel Stroink, van wie Lammers eerder de debuutroman Of ik gek ben verfilmde. Stroink situeert zijn script tussen het moment dat de scholen dichtgaan, gelardeerd met het Bruno Bruins-fragment „let een beetje op elkaar”, en de dag waarop Gerri weer live les gaat geven.

Het resultaat is een film met een lach en een traan, met mooie terzijdes over schaamte, echt versus virtueel contact en de ongelukkige alliantie tussen het coronavirus en het populisme van Trump en Bolsonaro. De emotionele kern van de lockdownfilm wordt gevormd door de ontluikende virtuele relatie tussen de wat wereldvreemde Gerri en ‘webcamgirl’ Chanana, een vrouw die via de website Stoute Mokkels wat bijverdient. Beiden hebben een problematische moederrelatie - ook moeders kunnen een hardnekkig virus zijn.

Lammers doorspekt zijn tragikomedie met nieuwsberichtjes, leuke cameo’s van onder meer Hugo Borst en voetbaltrainer Guus Hiddink en Nederlandstalige liedjes, waaronder ‘Helden’ van Diggy Dex en Claudia de Breij’s ‘Mag ik dan bij jou’. Het levert niet alleen een beurtelings geestige en ontroerende film op, maar dient ook als fraai document van een roerige tijd."

Kostuums

Amy van den Berg, Fleur van Ledden Hulsebosch

Bioszalen

0 bij première

Kleur

Kleur