Rundfunk: Jachterwachter (2020)

Regie

Rob Lücker

Scenario

Yannick van de Velde, Tom van Kalmthout

Release

11 juni 2020

Producent

Sabine Brian, Ronald Versteeg, Kaja Wolffers

Studio

NL Film

Duur

85 minuten
Filminformatie

Verhaal

De keihard werkende Wachtopzichter (Yannick van de Velde) runt zonder hulp camping HIVO. De komst van de uitgeleefde ex-wereldster Ronnie Bosboom Jr. (Tom van Kalmthout) lijkt een zegen, maar wanneer hij op de vlucht blijkt voor gevaarlijke criminelen, moet het duo er alles aan doen om de camping te redden.

Cast

Yannick van de Velde (Wachtopzichter), Tom van Kalmthout (Ronnie Bosboom jr.), Pierre Bokma (Ronnie Bosboom sr.), Bram van der Vlugt (nestor), Tibo Vandenborre (man met de raaf), Carly Wijs (mevrouw Kempers), Bart van der Schaaf (meneer Kempers), Stefan Perceval (man met de gier), Peter Bolhuis (Corneel), Martijn Oversteegen (Hans de Kerven), Michiel Nooter (Paul Zomerhuis), Hans Croiset (Jos), Annemieke Bakker (mevrouw Tent), Gilles Biesheuvel (meneer Tent), Stefana Verweij (Kayleigh Tent), Agaath Meulenbroek (Ria), Mike Kuyt (Achiel), Jonas Weerman (Jonas), Margo de Geest (moeder Jonas), Naomi van der Linden (Norma Le Dame)

Ontstaan

Het duo was eerder ook verantwoordelijk voor de gelijknamige succesvolle TV-serie en de theatertour Todesangstschrei.

De beoogde premièredatum was 23 april 2020, maar door de coronacrisis werd dat uiteindelijk 11 juni 2020.

Kijkwijzer: 12 jaar (angst, grof taalgebruik, discriminatie).

Pers

Berend Jan Bockting op Volkskrant.nl op 10 juni 2020: "Camping Harmonie In Vele Opzichten, is de perfect zijige naam van de zanderige vlakte waarop Rundfunk: Jachterwachter zich afspeelt. Kortweg: Camping HIVO, een onooglijke vakantieoord voor een nieuwe generatie Nederlandse filmaso’s. Dan ramt het aan lager wal geraakte ex-kindsterretje Ronnie Bosboom Junior (Tom van Kalmthout) met zijn brommer het naambord, tuimelt de ‘O’ naar beneden en heet de camping plotseling: HIV. Het vuilbekkende 7-jarige kind dat af en toe opdraaft om de overwerkte campingopzichter (Yannick van de Velde) te sarren, zegt het in een latere scène zo: ‘Als je de H en de I verandert voor Kut, en de V en de O verandert voor Mongool, staat er dus Camping Kutmongool.’ Gummbah is er niks bij. Rundfunk begon in 2015 met een handvol middelbareschoolsketches van Van de Velde en Van Kalmthout bij NPO-proeftuin 3 Lab, waar het tweetal met soortgelijke plompverloren politiek incorrecte humor uitgroeide tot hit. De scènes met Pierre Bokma als leraar Duits, die Joodse onderduikers in een kast verstopt en met sadistisch plezier de hele klas een ‘onvolllldoende’ geeft, vergaarden cultstatus. Er volgden een langer tweede seizoen en theatervoorstellingen Wachstumsschmerzen en Todesangstschrei, waarvan de eerste in 2018 werd bekroond met de Neerlands Hoop, de prijs voor cabaretiers met veelbelovend toekomstperspectief. De speelfilmuitvoering van het Rundfunkuniversum is zonder meer ambitieus. Rundfunk: Jachterwachter óógt met zijn precieze Wes Anderson-achtige stilering en gelige kleurfilter in ieder geval als een echte film. Ook is er een poging tot een overkoepelende verhaallijn: over Ronnie Bosboom dus, vroeger een jochie met een gouden keeltje dat door zijn vader (Bokma, wederom) het podium op werd geslagen, tegenwoordig een geknakte twintiger die zichzelf na jaren in een kliniek op de camping bij elkaar probeert te rapen. Het blijkt vooral een kapstok voor een niet-aflatende stroom quasi-provocerende sketches over kuilgravende Duitsers, dementerende bejaarden, verkrachting en poep. Soms treffen ze doel, verrassen ze door hun onpeilbare absurdisme of onbeschaamde smakeloosheid, zijn ze visueel interessant uitgewerkt of aanstekelijk plezierig gespeeld. Vaker verzuipen ze in een poging van de makers om onophoudelijk grappig te willen zijn. Dit is een film als een YouTubecompilatie, vol grapjes die zelfs binnen dit korte tijdsbestek uiteindelijk frontaal op hun houdbaarheidsdatum stuiten. Daarmee gaat in dit geval een zichtbare hoeveelheid komisch en filmisch talent verloren."

Coen van Zwol in 'NRC Handelsblad' van woensdag 10 juni 2020: "(...) JACHTERWACHTER [zit] vol vertrouwde Rundfunk-elementen. Lullige meligheid, viezigheid en cartoongeweld. Sommige vondsten zijn geïnspireerd: een vaderfiguur genaamd vaderfiguur die zo oud en dor is dat hij als los zand uiteen dreigt te stuiven. JACHTERWACHTER is een schot hagel dat best vaak doel treft. Toch raakt de film op de meet op adem: daar gaat de ongein overheersen. Terwijl het qua actie en massascène toch een heuse apotheose is. Dat komt omdat dit geen satire is die tegen de realiteit aanschuurt. Je bent eerder getuige van de groteske, maar vrij particuliere en willekeurige binnenpretjes van twee zeer grappige jongens. Dat leidt op den duur tot claustrofobie. Wellicht is de spanningsboog van een speelfilm niet ideaal. Of moet het duo afzien van een spanningsboog. In losse sketches zijn ze op hun sterkst."

Casting

Job Castelijn

Filmuziek

Remus Ockels

Camera

Joris Kerbosch

Montage

Michiel Boesveldt

ProdDesign

Myrte Beltman

Grime

Renee Wijnhoven

Distributeur

Dutch FilmWorks

Bioszalen

120 bij première

Kleur

Kleur
Trailer