Suriname (2020)

Regie

Danny Leysner

Scenario

Rodney Lam, Rodney Leysner

Release

20 februari 2020

Producent

Rodney Lam, Rodney Leysner

Duur

94 minuten
Filminformatie

Verhaal

De film gaat over Winston Richter, een man met een duister verleden. Richter heeft zich opgewerkt van succesvol zakenman tot minister van Natuurlijke Hulpbronnen. Dit is echter niet genoeg voor hem. Hij wil de machtigste man van het land worden en besluit daarom om zich verkiesbaar te stellen voor president. Hierbij wordt hij gehinderd door zijn criminele verleden.

Cast

Rodney Lam (Winston Righter), Josylvio (Virgil), Fernando Halman (Milton), Cyriel Guds (Steven), Fajah Lourens (Nadia), Liza Sips (Femke Righter), Jetty Mathurin (ma Jot Bellamie), Winonah de Jong, Rosita Dameri (Cleo Bellamie), Rodney Glunder (Guno)

Ontstaan

De film SURINAME is eerst te zien in Pathé-bioscopen en vervolgens exclusief beschikbaar via de Nederlandse streamingdienst Pathé Thuis.

Suriname is een misdaaddrama en een remake van de gelijknamige film die verscheen in 2011.

Opgenomen in Suriname en voor een klein deel in Nederland.

Rapper Joysilvio maakt zijn acteerdebuut in SURINAME.

Producent Rodney Leysner gaf in augustus 2019 openheid van zaken gegeven over de rol die Imanuelle Grives had in de film Suriname. Naar eigen zeggen was de film de reden dat ze met drugs op zak betrapt werd. Ze zou namelijk in voorbereiding zijn geweest op een filmrol. „Het is wel een crime-film waarbij alles wat maar met criminaliteit te maken heeft naar voren zal komen en drugs is daar zeker één van.” Actrice Imanuelle Grives (34) werd door de rechtbank in Antwerpen veroordeeld tot twee jaar cel, waarvan één jaar voorwaardelijk, en 8000 euro boete voor haar handel in drugs op festival Tomorrowland. Imanuelle Grives was bij de première op 17 februari 2020 aanwezig, want toen was ze weer op vrije voeten.

Fajah Lourens nam de rol over. Zij heeft geen Surinaams bloed, wel Antilliaans (van haar vader).

Kijkwijzer: 16 jaar (geweld, grof taalgebruik, drugs).

Pers

Joost Broeren-Huitenga op Parool.nl op 19 februari 2020: "Terwijl De Grote Suriname Tentoonstelling in De Nieuwe Kerk (nog tot en met 1 maart) hernieuwde aandacht geeft aan de rijke geschiedenis van Suriname, belicht deze eerste Pathé Thuis Original het land van een heel andere kant. In het geval van deze misdaadfilm komt daar flink wat borstgeroffel bij kijken, en grote woorden over ‘wat Suriname is’. Dat is niet bepaald een rooskleurig plaatje. De film speelt zich af in de overlappende werelden van de politiek en de misdaad, en in beide geldt vooral het recht van de sterkste. Centraal staat Winston Righter, gespeeld door scenarist Rodney Lam, een voormalig crimineel die zich nu met succes heeft opgewerkt in de landelijke politiek. Zijn gooi naar het presidentschap zet de boel op scherp. Juist nu hij zijn ex-vrouw, die zijn ­criminele leven ontvluchtte, ervan probeert te overtuigen dat alles anders is, kloppen zijn oude ‘vrienden’ steeds hardhandiger aan. De term ‘orginal’ duidt hier overigens vooral een eigendomsstatus aan en niet enige vorm van eigen­zinnigheid. Pathé Thuis, de streamingdienst van de gelijknamige bioscoopketen, verbond zich als coproducent aan de film en brengt hem exclusief uit, eerst in haar bioscoopzalen en later op het thuiskijkplatform. De film put vooral rijkelijk uit de stilistische trucs en plotmecha­nismen van vele eerdere misdaadfilms. Het is zelfs een soort vervolg op en een soort remake van een gelijknamige onafhankelijke productie uit 2011 (ook met Lam als scenarist en hoofdrolspeler), die een groot succes was in Suriname en kort in de Nederlandse bioscopen draaide. Suriname haalt de mosterd vooral bij zijn Amerikaanse grote broers, van Scarface tot Bad Boys. Het zal de jonge urban doelgroep niet deren waarop de filmmakers zich richten, getuige de casting van soapster Fajah Lourens (als vervanging van de in België voor drugshandel gearresteerde actrice Imanuelle Grives) en rapper Josylvio, die overtuigt in zijn acteerdebuut als psychopate schurk."

Berend Jan Bockting op Volkskrant.nl op 19 februari 2020: "De vergelijkingen met het echte Suriname liggen voor het oprapen in dit fictieve verhaal over een politicus met presidentiële ambities, ene Winston Righter, die wordt achtervolgd door zijn criminele verleden. Maar houterig spel, stroeve dialogen en een tussen tweederangsactiefilm en onbedoelde parodie balancerend scenario resulteren in een film die op geen enkele manier functioneert: niet als maatschappijkritiek, zelfs niet als vermakelijke pulp. Cultwaardig slecht is de woedeaanval van Winstons ex, nadat de president in spe op de markt in Paramaribo als een veredelde Schwarzenegger wat gespuis heeft omgelegd. ‘Je hebt ze door hun hoofd geschoten? Waar je eigen kinderen bij waren? Dat kán niet, Winston!’ Suriname is overigens de eerste Pathé Original én een remake van een gelijknamige Surinaamse misdaadfilm (uit 2010): een verfijnde vorm van ironie die de film zelf goed had kunnen gebruiken."

Camera

Bram Beukelman

Montage

Danny Leysner

Grime

Erik Hillenbrink

Bioszalen

31 bij première

Kleur

Kleur
Trailer