Grote slijmfilm, De

Regie

Hans Somers

Scenario

Eveline Hagenbeek, Maarten van den Broek

Producent

Jeroen Koopman, Lisa May Visser

Duur

80 minuten
Filminformatie

Verhaal

Indy (Bibi) en haar BFF Olivia (Rómeycia Valentijn) zijn net als alle kinderen over de hele wereld gek op slijm! Op Internationale Slijmdag doen ze mee met een wedstrijd om het meest originele slijm te maken. De enige die een enorme hekel heeft aan slijm is Dominicus Duff (Géza Weisz), de grootste speelgoedbaas van het land. Door slijm verkoopt hij zijn eigen speelgoed niet meer en daarom wil hij al het slijm in de wereld verbieden en in beslag nemen. Lukt het Indy en Olivia om slijm te redden?

Cast

Bibi (Indy), Rómeycia Valentijn (Olivia), Géza Weisz (Dominicus Duff), Tina de Bruin (Brechje), Ferdi Stofmeel (Joost), Vincent Visser (Daan), Tine Embrechts (Frederique), Sarah Nauta (Vesper), Djamila (Tess Purperhart), Sarah Mouhamou (Fie Valentijn), Edson da Graça (meester Mitchell)

Ontstaan

Kijkwijzer: Alle Leeftijden.

Pers

Coen van Zwol op NRC.nl op 4 februari 2020: "(...) Kinderen kliederen al decennia met slijm en smurfensnot, maar na 2017 raakte de onderbouw in de greep van een ware slijmhausse. Die is nu allang op zijn retour, wat vervelend is voor merken als Poopsie Slijm („magische eenhoorn legt schattige drolletjes van slijm!”) die het in potje levert. Thuis zelf slijm maken is overigens veel stoerder, met knutsellijm, zuiveringszout, lenzenvloeistof, kleurstof en glittertjes. Liever niet van je creatie snoepen dan: het ingrediënt borium is nogal ongezond. Kan De Grote Slijm, gesponsord door een merk dat borium gelukkig vermijdt, een tweede slijmgolfje losmaken? Met twee populaire vloggers om volgers naar de bioscoop te lokken kan de film zelf moeilijk floppen. Onbetwist slijmkoningin van Nederland is Meisje Djamila, een vlogger met 1,24 miljoen volgers op YouTube en als 28-jarige nog steeds rolmodel voor 10-jarigen. Djamila’s ‘tutorials’ om zelf slijm te maken trokken miljoenen hits. Slijmkroonprinses is de 10-jarige Bibi (612.000 volgers), die in de film Indy speelt. Zij verheugt zich met haar BFF Olivia (Rómeycia Valentijn) op de Grote Slijm Challenge, maar speelgoedkoning Dominicus Duff (Geza Weisz) verspreidt met hulp van journaliste Tess (Djamila) ‘fake news’ zodat er een slijmverbod komt. Dan kan Duff de kinderen zijn saaie pluisbeesten en ganzenbord opdringen. Dat De Grote Slijmfilm ‘fake news’ juist met oude media vereenzelvigt is bedenkelijk, maar filmisch begrijpelijk. Er zijn nog wat verhaallijntjes over een afwezige vader en een verliefde grote broer, maar in script, acteren of locaties lijkt minimale tijd gestoken. Wel houdt regisseur Somers met snoepjeskleuren, snelle montage, split screens, animatie en stampmuziek aardig de vaart erin. Je kan de kleintjes hier veilig even parkeren, behalve als je die smeerboel niet in huis wilt."

Pauline Kleijer op Volkskrant.nl op 5 februari 2020: "(...) Slijm, het plakkerige goedje waar veel jonge kinderen verzot op zijn, raakt maar niet uit de mode. De grote slijmfilm speelt handig in op deze onvermoeibare rage, die zich behalve in de speelgoedwinkel vooral op YouTube en Instagram afspeelt. Youtubers Bibi en Djamila spelen hoofdrollen. Ondanks de aantrekkelijke titel is het de vraag of er voor de doelgroep wel genoeg slijm in de film voorkomt: het verhaal draait grotendeels om een kwaadaardige speelgoedproducent (Géza Weisz) die slijm juist wil verbieden. Over dat verhaal, oersimpel en schematisch, lijkt verder niet lang nagedacht. Het is de zwakste schakel in een verder redelijk vlot vertelde jeugdfilm, waarin vooral de vrolijke, kleurrijke vormgeving opvalt."

Filmuziek

Fons Merkies

Camera

Bart Beekman

Montage

Michelle Hofman

Grime

Jacqueline Hoogendijk

Bioszalen

126 bij première

Kleur

Kleur
Trailer