April, May en June (2019)

Regie

Will Koopman

Scenario

Frank Houtappels

Release

19 december 2019

Producent

John de Mol, Alex Doff, Patricia McMahon

Duur

117 minuten
Filminformatie

Verhaal

Drie halfzussen, met drie verschillende vaders vragen zich bij de naderende dood van hun moeder af: 'Waar staan we in het leven? Wat hebben we nog met elkaar?' En vooral: 'Wat straks te doen met onze autistische broer Jan?’ Als de ernstig zieke moeder van April, May en June zich realiseert dat ze niet lang meer te leven heeft, roept ze haar dochters naar huis. Ze kan dit leven pas met een gerust hart verlaten als ze weet dat er goed gezorgd zal worden voor haar zoon Jan. Maar geconfronteerd met de vraag blijkt al snel dat ze zich alle drie ongeschikt achten. Daarbij merken de zussen dat ze de laatste jaren nogal van elkaar en hun broer vervreemd zijn. De vier zullen elkaar opnieuw moeten leren kennen, willen ze elkaar tot steun zijn in de moeilijke tijd die komt.

Cast

Linda de Mol (April), Tjitske Reidinga (May), Elise Schaap (June), Olga Zuiderhoek (Mies), Bas Hoeflaak (Jan), Patrick Duffy (Patrick Duffy), Peter Bolhuis (Jos), Gijs Scholten van Aschat (Danielle), Mark Rietman (Matthias), Ali Ben Horsting (Mark), Dragan Bakema (dr. Alex), Caitlin Tran (Xiu Ling), Juva Si Ahmed van der Moore (Bram), Foppe Croiset (Pim), July Janssen (Emily), Jeremiah Fleming (Howard), Urmie Plein (Patty), Thomas Jansen (Jonathan), Vincent Croiset (Rogier), Angelique de Bruijne (vrouw Rogier), Frank Lammers (visser), Charlie May (piloot), Mirjam de Rooij (Loes), Yentl Schieman (meisje in winkel Matthias), Sandra Mattie (Bianca & lady speaker), Hayo de Kruijf (verkoper sportzaak), Enzo Coenen (medewerker bio-supermarkt), Tjebbo Gerritsma (verkoper aquariumzaak), Fleur van Dongen (April 16/19), Nyncke van Beekhuyzen (Mies 1960), Ayal Oost (Jos 1960), Tim Linde (Daan 1960)

Ontstaan

De Amerikaanse acteur Patrick Duffy was twee dagen op de set in Nederland.

Kijkwijzer: 9 jaar (angst, grof taalgebruik).

Pers

Elise van Dam op Filmkrant.nl op 17 december 2019: "Daar zitten ze dan aan tafel met een punt glutenvrije taart. De zussen April, May en June zijn door hun moeder Mies (Olga Zuiderhoek) bijeengeroepen voor een mededeling. Ze gaat dood. “Dus dat.” Ze heeft ook al bepaald wanneer, want ze wil niet afwachten hoe de uitgezaaide kanker haar lichaam verder verteert. Dus is het tijd voor beslissingen. Over het huis, en zoon Jan, die autisme heeft. Het klinkt als zware kost, maar April, May en June zoekt nadrukkelijk ook naar de lach met rap opeenvolgende komische verwikkelingen. Voordat ze aan die keukentafel belanden heeft April (Elise Schaap) al in een kast verstopt gezeten voor de vrouw van haar minnaar, flirtte de uit Amerika overgevlogen actrice May (Linda de Mol) onhandig met een piloot en heeft June (Tjitske Reidinga) al zuchtend en steunend de kinderen in het gareel gekregen. Het zijn rollen waar de drie actrices prima mee uit de voeten kunnen, maar die nergens verrassen. En echt kans daartoe krijgen ze ook nauwelijks in een film die ramvol zit met thema’s en verhaallijnen. Will Koopman regisseert het kundig en vlot aaneen, maar alle perikelen rond zwangere zeepaardjes, knappe dokters en April verkleed als ananas in een supermarkt leiden af van de serieuze ontroering die ergens ook in de film schuilgaat. Die krijgt pas de ruimte wanneer het tempo stil komt te liggen rond het bed van Mies. Dan draait de film even om haar, die vrijgevochten vrouw die er geen probleem van maakt dat haar kinderen elk een andere vader hebben. En die al die vaders nog steeds met evenveel liefde in de armen sluit. Des te teleurstellender dat de verhaallijnen van de dochters uiteindelijk nogal conservatieve en weinig verrassende conclusies kennen."

Peter de Bruijn op NRC.nl op 17 december 2019: "Dit wordt een kritisch stukje. Jammer, want dat hadden de makers van April, May en June al zo’n beetje ingecalculeerd. „Recensenten zullen voor ons sowieso extra streng zijn”, zei scenarist Frank Houtappels onlangs in Het Parool. „Dat is een van de weinige nadelen van een film met Linda erin. Zo’n bekende kop zien ze ontzettend graag op haar bek gaan.” ‘Op haar bek’ gaat Linda de Mol niet met haar nieuwe film, waarin ze weer samenwerkt met Will Koopman; haar vaste regisseur sinds Gooische Vrouwen. Maar veel soeps is April, May en June ook niet. De film is vernoemd naar de heldinnen April (De Mol), May (Elise Schaap) en June (Tjitske Reidinga). Ze zijn drie zussen van dezelfde moeder Mies (Olga Zuiderhoek), maar van verschillende vaders. De zusters komen samen in hun ouderlijk huis, omdat Mies terminaal ziek is en een datum heeft gekozen voor euthanasie. Maar eerst moet er nog een zoektocht worden ondernomen naar de onenightstand van Mies, waaruit autistische broer Jan (Bas Hoeflaak) is voortgekomen; denk Dustin Hoffman in Rain Man met een iets slechter humeur. De vraag is ook wie zich over Bas ontfermt, als Mies er niet meer is. Het is niet helemaal voorstelbaar dat een wijs mens zoals Mies zich werkelijk nog druk zou maken over een minnaar uit het grijze verleden. De drie zussen neigen gevaarlijk naar stereotypen: de wildebras die maar niet volwassen wil worden (May); de teleurgestelde midlifer die carričre en huwelijk ziet stranden (April); de hyper-perfectionistische moeder die bijna hyperventileert van stress (June). De situaties zijn soms kluchtig; in de categorie naakt in de kast duiken als de echtgenote van je minnaar plotseling thuiskomt. Olga Zuiderhoek weet nog het meest te halen uit de dialogen, die niet altijd elegant zijn geformuleerd. Over euthanasie valt een film te maken die niet loodzwaar hoeft te zijn. Dat bewees Eddy Terstall met zijn klassieker Simon. Veel Nederlanders zijn beretrots op de liberale wetgeving rond leven en dood. Maar zo soepel, vredig en harmonieus als in April, May en June zal een stervensproces niet vaak zijn, zelfs niet met de allerbeste euthanasieregeling in de hele wereld."

Casting

Betty Post

Filmuziek

Jeroen Rietbergen

Liedjes

Camera

Melle van Essen

Montage

Sandor Soeteman

ProdDesign

Manuelle van den Heuvel

Kostuums

Bho Roosterman

Grime

Winni Gallis, Zygia Jongbloed

Distributeur

Ěndependent Films

Bioszalen

139 bij première

Kleur

Kleur
Trailer