Mees Kees in de wolken (2019)

Regie

Martijn Smits

Scenario

Tijs van Marle

Release

11 december 2019

Producent

Paul Voorthuysen

Duur

72 minuten
Filminformatie

Verhaal

Als een groot schoolfeest nadert is Tobias te verlegen om Hasna mee te vragen. Mees Kees heeft geen tijd om hem helpen, want die probeert angstvallig Marie Louise te ontlopen die hem een ballonvaart cadeau heeft gedaan! Terwijl mevrouw Dreus klas 6B de wals leert dansen voor op het feest, lijkt voor Tobias alles mis te gaan. Kan Mees Kees op tijd zijn hoogtevrees overwinnen en Tobias redden zodat het feest door kan gaan?

Cast

Leendert de Ridder (Mees Kees), Raymonde de Kuyper (moeder Mees), Sanne Wallis de Vries (Dreus), Jochen Otten (meester Hank), Ellie de Lange (Marie Louise), Imme Gerritsen (Tobias), Tijn Hoetmer (Sep), Abel Nienhuis (vader Sep), Liz Vergeer (Aukje), Elisa Beuger (moeder Tobias), Sam Ghilane (juf Pauline), Mila van Groeningen (Hasna), Lively van Zweeden (Lieke), Kiara Usman (Rachida), Tygo Desmet (Fred), Mauro Semprevivo (Sammy), Lilo van den Bosch (Jacky), Tyshara van Samson (Lisa), Sem van der Horst (Tom), Devyne Hoffstaetter (Winston), Badr Boubric (Karim), Saphira van der Kolk (Manon)

Ontstaan

De Mees Kees-films zijn gebaseerd op de populaire boekenreeks, geschreven door Mirjam Oldenhave. Deze boekenreeks wordt uitgegeven door Ploegsma Kinder- & Jeugdboeken.

Kijkwijzer: Alle Leeftijden.

Pers

Coen van Zwol op NRC.nl op 10 december 2019: "Mees Kees staat al vijf films voor de klas en werd al door twee acteurs vertolkt: wie geeft deze stagiair eens een vast contract? Het is al een goed ingesleten filmformule, meester Kees die les geeft aan en keet met zijn onderbouwklas. Met rode gympen, babyblauwe pullover en argeloze blik is hij zelf nog een groot kind dat bij zijn excentrieke moeder inwoont. Zijn nemesis is schoolhoofd Dreus, een nuffige tuthola die steevast „ik hoor jullie helemaal op de gang!” roept. Maar zelfs Dreus is inmiddels eerder schattig dan eng. In deel vijf organiseert ze een bal om het vijftigjarig bestaan van de school te vieren, kampt Kees met hoogtevrees terwijl zijn vriendin met hem op een ballonvaart wil en durven de bleue Tobias en Hasna elkaar niet voor het bal te vragen. Ook is er klein verdriet om een overleden vader en een scheiding. Mees Kees stipt zulke problemen – verlies, angst – vederlicht aan, naturel acteren is nooit vereist. Dit is geen sombere Zweedse kinderfilm, maar een aflevering in een prettige, gemakzuchtige serie die weet dat de kinderhand gauw gevuld is."

Pauline Kleijer op Volkskrant.nl op 11 december 2019: "(...) Toch vreemd, dat Tobias in de vijfde Mees Kees-film nog steeds in groep 6B zit. Dat moet natuurlijk wel, want anders zou de grappige meester Kees uit de kinderboeken van Mirjam Oldenhave allang geen stagiair meer zijn en waren Tobias en zijn klasgenoten ongeïnteresseerde pubers. Bovendien: het publiek voor de Mees Kees-films blijft zich verjongen. Groundhog Day dus, maar dan op de basisschool waar Tobias (inmiddels al door drie acteurs gespeeld) nog altijd worstelt met het kersverse verlies van zijn vader. Mees Kees in de wolken is opnieuw een lief, luchtig en overzichtelijk kinderdrama, met een prima titelrol van Leendert de Ridder, die in 2016 het stokje overnam van Barend de Voogd. Toch lijkt de rek een beetje uit de formule. De film kent weinig vaart, wat vooral een probleem is bij de timing van de grappen. Kinderfilms hoeven echt niet van hoogtepunt naar hoogtepunt te sjezen, maar deze Mees Kees kan wel wat pit gebruiken."

Marco Weijers op Telegraaf.nl op 12 december 2019: "(...) Na Superjuffie! blijft regisseur Martijn Smits met Mees Kees in de wolken nog even actief in het onderwijsveld. Kees (Leendert de Ridder) is de ’allerleukste meester van de school’ en wie de film ziet, ontdekt al snel waarom. Hij moet zelf ook nog veel leren en zoekt samen met zijn leerlingen naar oplossingen. Hij voelt goed aan waar zij mee tobben en charmeert hen én ons, omdat hij grappig is en kwetsbaar. Dreus (Sanne Wallis de Vries in slapstick-modus) organiseert in deze Mees Kees-film een ouderwets schoolbal en werkt aan een geheimzinnige verrassing. Intussen worstelt de titelheld van de film met zijn hoogtevrees, nadat vriendin Marie-Louise (Ellie de Lange) hem als verjaardagscadeau heeft verrast met een ballonvaart, die nog wel even moet worden gepland. Leerling Tobias, die zijn overleden vader mist, maakt zich intussen zorgen over heel andere dingen. Net als zijn voorgangers is Mees Kees in de wolken een warme en verzorgd ogende familiefilm, met herkenbaarheid als grootste troef. De kleine verhaaltjes zouden zich in elk dorp kunnen afspelen, op elke basisschool, in elke klas. Al moeten de leerlingen daar dan wel een ’mees’ als Kees hebben. Dat zou je ze gunnen."

Filmuziek

Herman Witkam

Camera

Philip Hering

Montage

Michiel Boesveldt

Grime

Pur Thijs

Distributeur

WW Entertainment

Bioszalen

135 bij première

Kleur

Kleur
Trailer