Huisvrouwen bestaan niet 2 (2019)

Regie

Aniëlle Webster

Scenario

Richard Kemper

Release

12 december 2019

Producent

Rick Engelkes, Frank Groenveld, Denis Wigman, Marijn Wigman

Duur

105 minuten
Filminformatie

Verhaal

In Huisvrouwen Bestaan Niet deel 2 worstelen onze drie vrouwen vloekend, lachend en elkaar de waarheid vertellend, ieder met hun eigen fase van het moederschap en het effect daarvan op hun leven. Eva van de Wijdeven speelt Gijsje (31), moeder van peuter Seb en CEO van reclamebureau Daily. Haar partner Jasper heeft ondertussen, wel een beetje onverwacht, óók een glanzende carrière op een architectenbureau. Gijsje vindt dat een drukke baan van beide ouders niet in de weg hoeft te staan van goed ouderschap. Gewoon een kwestie van organiseren. Van vaatwasser tot seks, van opvoeding tot administratie. Ze wordt door haar moeder en haar zus met haar neus op de feiten gedrukt en probeert alles in balans te krijgen, zakenman van het jaar worden én tussendoor nog een beetje verplicht te ontspannen. Jelka van Houten speelt Marjolein (41) die opeens wel erg met zichzelf wordt geconfronteerd en beseft dat ze behoorlijk aan het inkakken is. Ze begint zich te ergeren aan haar man Huib met het kauwen op zijn appelmoes en zijn enkelsokjes. Huib gaat haar niet wakker kussen uit haar coma, dus neemt ze het heft in eigen handen. Ze neemt motorrijlessen, gaat helemaal los met haar beste vriend Bram, probeert het vuur in Huib weer aan te wakkeren. Als Marjolein ontdekt dat Huib geheimen te verbergen heeft, besluit ze relatie opnieuw uit te vinden en trekt hierbij alles uit de kast. Loes Luca speelt Loes (61) die haar hele leven vooral druk is geweest met zichzelf. Ze heeft veel jongere vluchtige scharrels, maar kan hier haar ei niet volledig bij kwijt. Haar dochters zijn vooral bezig met zichzelf terwijl Loes nu juist de ruimte heeft om moeder te zijn. Dan ontmoet ze Bernd, de schrijver van een zelfhulpboek én iemand van haar eigen leeftijd. Ze raakt helemaal in de ban van deze lifecoach en probeert haar dochters en hun partners ook van zijn idealen te overtuigen, maar hier zitten haar dochters totaal niet op te wachten. Huisvrouwen Bestaan Niet 2 is een komische film over echte vrouwen die hardop worstelen met nieuwe levensvragen. Uiteindelijk komen ze met de nodige kritiek en hulp van elkaar er weer bovenop. Natuurlijk niet precies zoals ze in hun hoofd hadden, want ook in het vervolg op de succeskomedie Huisvrouwen Bestaan Niet 1 geldt : “Je kan van alles bedenken, het loopt toch altijd anders”. Eén ding is zeker, ze worden geen Huisvrouw. Want die bestaan (nog steeds) niet.

Cast

Jelka van Houten (Marjolein), Eva van de Wijdeven (Gijsje), Loes Luca (Loes), Leo Alkemade (Huib), Kay Greidanus (Jasper), Leopold Witte (Bernd), Jim Bakkum (Dominique), Skip Wijsmuller (Cas), Fred van Leer (Bram), Henry van Loon (yogaleraar), Robert de Hoog (Boy), Tina de Bruin (Lydia), Patrick Martens (Tom), Leny Breederveld (Claire), Sabri Saad El- Hamus (Dick), Richard Kemper (Hugo), Donnya Zidan (Giovanca), Robert Nederlof (ober)

Ontstaan

Na het succes van de komische film Huisvrouwen Bestaan Niet, die in 2017 de best bezochte Nederlandse bioscoopfilm van het jaar werd, kon een vervolg niet uitblijven.

Kijkwijzer: 12 jaar (drugs, grof taalgebruik).

Pers

Dana Linssen op NRC.nl op 10 december 2019: " In ‘Huisvrouwen bestaan niet’ wordt uitstekend geacteerd, ondanks een script vol clichés. Met de emancipatie van de vrouw heeft de film het een beetje moeilijk. Kunnen uitstekende actrices een verbijsterend slecht idee voor een film ten goede keren? Als je ziet wat Jelka van Houten, Eva van de Wijdeven en Loes Luca van Huisvrouwen bestaan niet 2 weten te maken… Wow! Er zijn momenten dat je echt gaat geloven in en geven om deze moeder en twee dochters verdwaald in een misverstand van een film. Het is op zich al opmerkelijk dat een film waarin alles om Moederdag draait met Kerst wordt uitgebracht, maar een kniesoor die dáárop let. Verbazingwekkender zijn de clichés die de revue passeren rondom oudere vrouwen van de vrijgevochten generatie en hun dochters die tobben met carrière en gezin. Heeft Marjolein (Van Houten) een verkapte midlifecrisis? Zal Gijsje (Van de Wijdeven) erin slagen om carrièrevrouw van het jaar te worden? En och nee, moeder (Luca) trouwt toch niet met die charlatan? De grondtoon is conservatief: als oma toch eens niet zo promiscue was, en zich oma durfde laten noemen. En als Marjolein toch geen verkapte bindingsangst had. En Gijsje een stapje terug wilde doen. Veel van de achterliggende beelden en emoties zijn reëel, maar films als deze die ze onder het mom van komedie in schetsmatige scènetjes blijven uitvergroten zonder hun hoofdpersonen voorbij de horizon te brengen, doen stapje voor stapje elke vorm van emancipatie teniet."

Stefan Raatgever in 'Het Parool' van woensdag 11 december 2019: "Niet vaak zal er een Nederlandse film zijn gemaakt met een leukere en gevarieerdere cast dan het tweede deel van Huisvrouwen bestaan niet. De drie hoofdrollen zijn voor top­actrices Loes Luca, Eva van de Wijdeven en Jelka van Houten. Rondom hen cirkelen fijne namen als Leo Alkemade en Leopold Witte en verdwaalde BN’ers als Fred van Leer. Zelden ook zal zo’n verzameling sterren zo’n tegenvallend resultaat hebben geboekt. De premisse is best aardig: moeder Loes (Luca) en haar twee dochters worstelen met hun ­bestaan. Loes kan geen relatie onderhouden en verlangt naar echt contact. Haar oudste dochter Marjolein (Van Houten) heeft die lange verbintenis wel. En drie kinderen bovendien. Alleen: het vuur in haar relatie dooft meer en meer. Jongste dochter Gijsje (Van de Wijdeven) lijkt van alles het beste te hebben. Een relatie waarin seks nog bestaat, een bijdehante peuter en een glanzende carrière bij een reclamebureau. Het is zoveel werk dat haar bestaan door overorganisatie dreigt te kapseizen. De reden dat Huisvrouwen bestaan niet 2 uitmondt in een tergend clichématig spektakel zijn zeker niet de acteerprestaties. De drie actrices halen het maximale uit hun rollen, maar zitten gevangen in een voorspelbaar verhaal dat nergens buiten de grenzen van de gemeenplaatsen treedt. Een lifecoach spreekt alleen in tegeltjeswijsheden, de yogaleraar is een zweefmuts en de topman van een reclamebureau blijkt een hol superego. Net zo afgezaagd is de humor in ­deze romcom. Wanneer Marjolein besluit haar seksleven op te fleuren, krijgt ze van een vriendin een trilei mét afstandsbediening in handen. Tegen de tijd dat dat laatste apparaatje inderdaad in verkeerde handen is gevallen, heeft de kijker elke oprisping tot lachen wel verloren. Tel daarbij een script waarin be­slissende plotwendingen worden ­ingeleid door ‘toevallig’ opgevangen gesprekken en je houdt een van de drakerigste films van dit jaar over."

Pauline Kleijer op Volkskrant.nl op 11 december 2019: "(...) In de grote golf aan romantische komedies, een genre dat al ruim tien jaar het Nederlandstalige bioscoopaanbod domineert, was Huisvrouwen bestaan niet (2017) een van de lichtpuntjes: geen slap formulewerk, maar een enigszins rebelse film met geloofwaardige personages. Die lijn wordt voortgezet in deel 2, opnieuw geregisseerd door Aniëlle Webster en geschreven door Richard Kemper. Chaoot Marjolein, haar perfectionistische halfzus Gijsje (Eva van de Wijdeven) en hun polyamoreuze hippiemoeder Loes (Loes Luca) overtuigen nog meer als eeuwig kibbelende maar liefhebbende familieleden. Terwijl Marjolein – ooit journalist, nu blogger – haar echtgenoot Huib van een verhouding begint te verdenken, houdt carrièremoeder Gijsje haar vriend onder de plak en krijgt Loes een serieuze verhouding met een levenscoach. Het levert een hoop gerommel en geploeter op. Zoals dat nu eenmaal hoort, kunnen de hoofdpersonen daarbij iets van elkaar leren. Het is niet allemaal even origineel, zeker niet wanneer in de tweede helft van de film de losse eindjes aan elkaar moeten worden geknoopt. Wat Huisvrouwen bestaan niet 2 boven de gemiddelde romkom uittilt, is het acteerwerk. Vooral Van Houten stort zich er opnieuw vol overgave in; ze is nu eens laconiek, dan weer paniekerig en altijd grappig. Het helpt natuurlijk dat het scenario rijk is aan oneliners. Het gedrag van Huib wordt al snel verklaard met de constatering dat de meeste mannen toch een beetje afgeleid raken ‘als hun vrouw op de leeftijd komt dat ze het Pieterpad gaat lopen’. Of, zo kan eraan worden toegevoegd, als ze verstrikt raakt in een te ingewikkelde beha. Wie het eerste deel nooit gezien heeft, kan gemakkelijk aanhaken bij dit vervolg, dat weinig voorkennis vereist. Alleen die rare titel is onverklaarbaar, maar dat was in de vorige film al onduidelijk: iets met marketingdoelgroepen en schoolpleinmoeders. Waar het in Huisvrouwen bestaan niet 2 om draait, is de zoektocht naar een evenwicht in het leven. In alle heisa rond seksspeeltjes en andere flauwigheid blijft dat overeind als een oprecht en zelfs ontroerend streven."

Casting

Madelief Blanken

Camera

Aage Hollander

Montage

Jurriaan van Nimwegen

Grime

Jacqueline Hoogendijk

Distributeur

WW Entertainment

Bioszalen

119 bij première

Kleur

Kleur
Trailer