Penoza : The final chapter (2019)

Regie

Diederik van Rooijen

Scenario

Diederik van Rooijen

Release

28 november 2019

Producent

Sabine Brian, Ronald Versteeg, Kaja Wolffers

Duur

116 minuten
Filminformatie

Verhaal

De Zwarte Weduwe is niet dood… Drugskoningin Carmen van Walraven zit ondergedoken in Canada en leidt daar een anoniem leven. Ze houdt zich overal buiten, totdat er op een avond een collega lastiggevallen wordt en Carmen niet anders kan dan haar te hulp schieten. Uit zelfverdediging vermoordt ze de dader, wordt opgepakt en uitgeleverd aan Nederland. Terwijl haar kinderen in shock zijn dat hun moeder nog leeft, zijn er ook wat mensen die nog een rekening met Carmen hebben openstaan. Iedereen wordt weer meegesleurd in een emotionele rollercoaster waarbij de problemen zich in rap tempo opstapelen. Carmen zal nu definitief moeten afrekenen met haar verleden om haar familie te redden.

Cast

Monic Hendrickx (Carmen van Walraven-de Rue), Stijn Taverne (Boris van Walraven), Niels Gomperts (Lucien van Walraven), Hajo Bruins (Jim Leefang), Raymond Thiry (Luther), Gustav Borremans, Loek Peters (Berry), Peter Blok, Maarten Heijmans, Charlie Chan Dagelet, Sigrid ten Napel (Natalie van Walraven), Olga Zuiderhoek (Fiep Hoogmoet de Rue), Medina Schuurman, Jacqueline Blom, Tygo Gernandt (Evert), Greg Lawson (Danny), Ryan Northcott (Jimmy), Armando del Rio (Gabriel), Mies van Roojen (Jenny), John Delwel (Mexicaans kartel-lid), Michele Wienecke (Tina), Medina Schuurman (sandrina), Duff Zayonce, Mark Rietman (Van Zanten), Pedro Inęs, Papi Mikey Dinero, Ton Schepen, Teo Martinez

Ontstaan

Penoza was een Nederlandse misdaadserie die van 12 september 2010 tot en met 29 oktober 2017 werd uitgezonden door de KRO-NCRV op NPO 3. Vijf seizoenen met in totaal 48 afleveringen, die tussen de 621.000 en 980.000 kijkers trokken. Voor de fans is Penoza: The Final Chapter een herkenbare en mooie afsluiting. Een nieuw publiek kan dit verhaal echter prima volgen, denkt Hendrickx. Op een vernuftige manier is de geschiedenis van Penoza in de film verwerkt. „Met gebeurtenissen in een Mexicaans gezin in het begin van de film, komt een oude verhaallijn tot leven. Ja, iedereen kan hier zonder problemen naartoe.”

Opgenomen in Amsterdam (Amsterdam Arena, Olympisch Stadion), Spanje en Canada. Er waren 28 draaidagen.

Kijkwijzer: 16 jaar en ouder (geweld, grof taalgebruik).

Facts

Het afscheid nemen van haar personage en Penoza als geheel, kon Hendrickx goed handelen. „Carmen was bij me van m’n 42e tot mijn 52e. Ik heb vaker afscheid genomen. Als je net van de Toneelschool komt ga je vol ergens in en denk je al snel ‘dit mag absoluut nooit meer stoppen’. Dat heb ik al lang niet meer, als je ouder wordt besef je dat alles eindig is. Voor Stijn, Sigrid en Niels is het anders, voor hen viel Penoza in een heel andere periode. Stijn was 12 toen het begon, nu 22. Sigrid begon op haar zestiende. Dat is een periode waarin je gevormd wordt als mens en die vijf seizoenen hoorden daarbij. Voor hen was het afscheid veel emotioneler."(Metro, 27 november 2019)

Pers

André Waardenburg op NRC.nl op 26 november 2019: "(...) Voor wie de serie nooit zag of de details een beetje vergeten is, last regisseur Diederik van Rooijen korte flashbacks in en vat hij alles samen in nieuwsberichten die worden uitgezonden als Carmen in Nederland landt. Wat omslachtig, maar zo weet je wel weer wie ook alweer wie is. De bioscoopversie van Penoza bevat een aantal spannende sequenties en varieert op de thematiek van de serie: een moeder, gehard leidster van een drugsimperium, doet er alles aan om haar kinderen te beschermen. Toch raken zij opnieuw betrokken bij haar zaken. En dan moet verrassing twee nog komen. Het levert een sterke climax op."

Casting

Job Castelijn, Susanne Groen

Filmuziek

Bart Westerlaken

Camera

Willem Helwig

Montage

Moek de Groot, Stanley Kolk

ProdDesign

Harry Ammerlaan

Grime

Bianca van der Steen

Distributeur

Dutch FilmWorks

Bioszalen

129 bij première

Kleur

Kleur
Trailer