Liefhebbers, De (2019)

Alternatieve titel: Shit happens

Regie

Anna van der Heide

Scenario

Marnie Blok

Release

24 oktober 2019

Producent

Arnold Heslenfeld, Laurette Schillings, Frans van Gestel

Studio

Topkapi Films

Duur

96 minuten
Filminformatie

Verhaal

De onderlinge relaties van vier volwassen kinderen van de familie Liefhebber komen op scherp te staan als blijkt dat hun vader zijn ziekte heeft verzwegen. Om nader tot elkaar te komen zullen ze de confrontatie met elkaar én zichzelf moeten aangaan, want zelfs onvoorwaardelijke familiebanden hebben hun grenzen.

Cast

Jeroen Krabbé (Jan), Beppie Melissen (Lea), Hadewych Minis (Sam), Theo Maassen (Jonathan), Jelka van Houten (Laura), Guy Clemens (Kasper), Sanne Hansen (Maria), Aiko Beemsterboer (Sanne), Bas Keizer (Mats), Rebecca de Nooijer, Angel Vermeulen, Linde van der Storm, Jurgen Delnaet (David), Guido Den Broeder (reiziger), Liora Kats (Tammy), Majd Mardo (Yunus), Huub Smit (Joris)

Ontstaan

De opnamen startten 15 augustus 2018.

Anna van der Heide studeerde in 2003 af aan regieopleiding op de Toneelacademie Maastricht. Ze regisseerde onder meer de films BRAMMETJE BAAS (2012) en MEESTER KIKKER (2016), de korte film MAN IN PAK (2012) en de feel good dramaserie VROLIJKE KERST (2014). Voor haar korte film MISSIEPOO16 (2007) ontving ze een Gouden Kalf.

Anna van der Heide over SHIT HAPPENS: “Ik wilde dolgraag een acteursfilm maken over familie. Een film die zware en pijnlijke onderwerpen niet schuwt, maar licht van toon blijft. Humor en relativering is voor mij onontbeerlijk in mijn werk, maar zeker ook in het leven. Deze film is in de eerste plaats een ode aan het zelfherstellend vermogen van de mens: shit happens. Altijd en overal. De vraag is hoe we ermee omgaan…” Marnie Blok, zowel als actrice en scenarioschrijfster bekend, schreef het scenario: “Liefde en terreur kunnen in een familie naadloos in elkaar overgaan. Deze film gaat over ingesleten rolpatronen, jaloezie en bewondering. Over bloed dat kruipt waar het niet gaan kan, zowel in goede- als in kwade zin. Een film over ongevraagd lief en leed. Levenslang. Shit happens in de beste families. En dat is, denk ik, hoop ik, vrees ik, meedogenloos herkenbaar.”

Eerder schreef Blok oa de scenario’s voor films als SIMON AND THE OAKS (2011), JACKIE (2012), DE GELUKKIGE HUISVROUW (2010) en de bekroonde miniserie RAMSES (2014). Samen met Philip Huff schreef ze het scenario voor NIEMAND IN DE STAD (2018).

Een op de vijf Nederlanders krijgt dementie, volgens het Alzheimer Centrum. Actrice Beppie Melissen speelde in korte tijd in twee films waarin alzheimer een belangrijke rol speelt. Waar haar personage in De Liefhebbers moet toezien hoe haar man steeds vergeetachtiger wordt, speelt ze in de familiefilm Kapsalon Romy van Mischa Kamp zelf de oma met alzheimer.

DE LIEFHEBBERS opende op 10 oktober 2019 de vierde editie van Parool Film Fest.

Kijkwijzer: 12 jaar (drugs, grof taalgebruik).

Pers

Sabeth Snijders op NRC.nl op 22 oktober 2019: "Er vinden veel en uiteenlopende catharsissen plaats in het mozaïekdrama rond de familie Liefhebber – zoveel dat er weinig tijd aan iedere ontwikkeling kan worden besteed. (...) Veel leden van deze familie zetten grote stappen in recordtempo, zonder echt overtuigende aarzeling. En juist daardoor boeien ze weinig. Jammer, want met iets minder plotwendingen had deze cast waarschijnlijk meer kunnen maken van de personages. Wellicht hadden zowel tragische als geestig bedoelde momenten in het bestaan van deze schijnbaar zo succesvolle familie de kijker dan echt kunnen raken."

VPRO.nl op 22 oktober 2019: "Bitterzoete mozaïekfilm (...) De Liefhebbers is in opzet een beetje soapy, maar de relationele frustraties zijn geloofwaardig en herkenbaar uitgewerkt, het acteursensemble is goed op dreef en regisseur Anna van der Heide (Meester Kikker) houdt de tragikomische toon knap in balans."

Joost Broeren-Huitenga op Parool.nl op 23 oktober 2019: "Er gebeurt zoveel in De Liefhebbers, dat je bijna zou vergeten waar de film over gaat: hoe de alzheimer van papa Jeroen Krabbé zijn gezin – eindelijk – dichter bij elkaar brengt. (...) Dit is drama met een lach en een traan, voor en over volwassenen – al gedragen die zich soms nogal kinderachtig. Al met al is de achternaam voor de familie door scenarist Marnie Blok (Ramses; Niemand in de stad) nogal ironisch gekozen. Liefhebben, dat kunnen de gezinsleden alle zes niet. Daarvoor zijn ze te veel bezig met dingen onder controle houden. Pas wanneer de gezinsleden door Jans ziekte meer tijd met elkaar moeten doorbrengen komt daar verandering in. De onderlinge verschillen en verschuivende allianties die elk gezinsleven kleuren, worden daarbij subtiel neergezet. Het is koren op de molen van het sterke acteursensemble – zelfs de betrekkelijk kleine rollen in de jongste generatie Liefhebber worden ingevuld door aanstormde talenten als Aiko Beemsterboer (Vechtmeisje) en Bas Keizer (Cobain). De inmiddels 74 jaar oude Krabbé vormt daarbij, hoewel hij zeker niet de grootste rol van de film heeft, het fundament. Melissen geeft de film zijn hart met nog iets minder tekst dan Krabbé. De film is op zijn sterkst in de kleine onderonsjes tussen de broers en zussen, waarin het niet draait om al dat gedoe in hun levens maar om de onuitgesproken conflicten die al veel langer sluimeren. Maar die vele plotlijntjes moeten natuurlijk wel allemaal afgerond worden, en dat breekt De Liefhebbers hier en daar op. Voor Van der Heide draait de film om de wederzijdse verbondenheid die de gezinsleden hervinden dankzij de nieuwe kwetsbaarheid van hun vader, vertelde de regisseur eerder in een interview met Het Parool. Maar juist die verbondenheid moet steeds ruimte maken voor de huwelijkscrisis van Kasper, of de depressie van Jonathan, of de eenzaamheid van Sam. Het had best met iets minder afleiding gekund."

Casting

Shanti Besseling, Job Castelijn

Filmuziek

Steve Willaert

Bioszalen

58 bij première

Kleur

Kleur
Trailer