Grimm re edit (2019)

Regie

Alex van Warmerdam

Scenario

Alex van Warmerdam

Release

10 oktober 2019

Duur

90 minuten
Filminformatie

Verhaal

Grimm (Re-edit) begint als een variant op Hans en Grietje en veranderd gaandeweg in een roadmovie, thriller en western. De geestige, maar ook grimmige, deels Spaans gesproken film begint in een winters Hollands landschap waar een armlastige man zijn zoon en dochter, Jacob (Jacob Derwig) en Marie (Halina Reijn) in het bos achterlaat. Een briefje van hun moeder sommeert hen naar een oom in Spanje te gaan. Eenmaal in Spanje wordt Marie verliefd op een rijke chirurg die samenwoont met zijn zwijgzame zus. Voor Jacob is geen plaats meer.

Cast

Halina Reijn (Marie), Jacob Derwig (Jacob), Carmelo Gómez (Diego), Elvira Mínguez (Teresa), Ulises Dumont (Luis), Frank Lammers (boer), Annet Malherbe (boerin), Maria Teresa Berganza (moeder), Johan Leysen (vader), Jaap Spijkers (hoerenloper), Laura Cepeda (Dolores), Lola Peno (vrouw op balkon), Fernando Moraleda (man op balkon), Peggy Sandaal (Sofia), Henri Garcin (Don Felipe), Ingeborg Elzevier (Dona Isabel), Kees Prins (dronkeman), Janfri Topera (guardia civil 1), Benjamin Seva (guardia civil 2)

Ontstaan

GRIMM RE-EDIT is de film die het altijd al had moeten zijn. Het is de nieuwe bewerking van Alex van Warmerdam’s film GRIMM (2003), zijn vijfde en enige film waarvan de Nederlandse regisseur vond dat hij er meer uit had kunnen halen. Zestien jaar later is GRIMM RE-EDIT het resultaat van een nieuwe montage mét nieuw beeld, geluid en muziek. De oorspronkelijke montage van Grimm in 2003 werd gedaan door Stefan Kamp en was toen 103 minuten. Op Volkskrant.nl op 24 september 2019: Ingekorte of juist langere shots, verwijderde of ingevoegde scènes, gesneuvelde dan wel nieuwe muziek en een handvol digitale finishing touches: in Van Warmerdams vijfde speelfilm Grimm (2003) is vrijwel geen scène ongewijzigd gebleven. Wekenlang monnikenwerk, verspreid over vier jaar, hadden de regisseur en zijn vaste editor Job ter Burg eraan. Van Warmerdam: ‘We probeerden de film die ik toen al wilde maken naar boven te halen.’ Van Warmerdam: ‘De film is lichter én grimmiger geworden. Hij blijft minder aan bepaalde scènes kleven, is minder omslachtig en heeft daarom nu meer vaart.’ Ter Burg: ‘Tegelijkertijd wint de film aan ernst doordat we allerlei zinnen en situaties hebben weggehaald die te veel hun best deden om grappig te zijn. Op een gegeven moment laat Jacob de Spanjaard Diego ‘Ik ben een bokkelul’ nazeggen, zonder dat Diego begrijpt wat hij zegt. In de vorige versie zegt Diego nóg een keer ‘Ik ben een bokkelul’, vlak voordat hij de deur uitgaat. Dat was één keer te veel.’ De oude Grimm? Van Warmerdam: 'Die kan nu de vuilnisbak in.’

Kijkwijzer re-edit: 16 jaar (geweld, grof taalgebruik).

Pers

Kevin Toma op Volkskrant.nl op 9 oktober 2019: "Broer en zus, achtergelaten in het bos: denk dan maar eens niet aan Hans en Grietje. Wat dat betreft is niets veranderd in de nieuwe editie van Alex van Warmerdams Grimm (2003). Van Warmerdam was jarenlang ontevreden over zijn vijfde speelfilm, die hij te zwalkend en ongewis van toon vond. Nu hij met editor Job ter Burg de schaar heeft gezet in vrijwel alle scènes en materiaal heeft toegevoegd dat de film destijds niet haalde, hangt de schaduw van de sprookjeswereld nog sterker over Grimm dan voorheen. Sneller dan zestien jaar geleden stuiten Marie (Halina Reijn) en Jacob (Jacob Derwig) in het woud op een boerderij, waar de boer (Frank Lammers) en diens vrouw (Annet Malherbe) zich tot een moderne variant op de boze heks uit Hans en Grietje ontpoppen. Later in de film, als de twee in de Spaanse villa van de Blauwbaard-achtige chirurg Diego (Carmelo Gómez) zijn beland en het daar eveneens niet pluis blijkt te zijn, verwijst de Grimm re-edit onomwonden naar Sneeuwwitje. Ook hier een jager die de held van het verhaal moet vermoorden, maar dat niet over zijn hart verkrijgt. Een voor de plot essentiële scène die in de oorspronkelijke Grimm geheel ontbrak. Die oude, door Stefan Kamp gemonteerde Grimm kan de vuilnisbak in, zei Van Warmerdam onlangs tegen de Volkskrant. Daarin schuilt een helder advies aan het publiek: vergelijk de Grimm re-edit niet met zijn voorloper, maar beschouw hem als het kunstwerk dat het toen al had moeten zijn. Een logisch, begrijpelijk appèl. Grimm voelt nu inderdaad veel strakker en serieuzer, met een consequentere sfeer van grimmigheid. Waarom zou je dan nog het gemankeerde origineel van stal halen? Toch is dit een buitenkansje. Wie thuis een oude dvd van Grimm heeft liggen, krijgt een kijkje in Van Warmerdams keuken. De beste momenten van het origineel – de boerin en het hakblok, de surrealistische overgang van Nederland naar Spanje, de dronkelap (Kees Prins) die Jacob zomaar met zijn auto laat wegrijden – zijn gelukkig bewaard gebleven. Maar waar gaat de nieuwe versie in de versnelling en waarom? Op welke momenten kiest Van Warmerdam voor andere muziek of stilte? Zijn Marie en Jacob sterkere personages nu ze zich wat volwassener gedragen en hun quasi-incestueuze relatie nog suggestiever is geworden? Hoogst fascinerend, wat plastische chirurgie met een film kan doen."

Bioszalen

17 bij première

Kleur

Kleur
Trailer