Club van de lelijke kinderen, De (2019)

Regie

Jonathan Elbers

Scenario

Jeroen Margry

Release

9 oktober 2019

Producent

Wim Boven, Casper Eskes, Niek Teunissen

Duur

91 minuten
Filminformatie

Verhaal

Paul, een jongen met grote flaporen, moet op een dag plotseling mee op schoolreisje. Al snel komt hij erachter dat hij in werkelijkheid samen met honderden andere kinderen wordt opgesloten omdat hij lelijk is. Op deze manier wil president Isimo het land opschonen. Paul weet te ontsnappen en richt samen met Sara, het mooiste meisje van de klas, ‘De Club van Lelijke Kinderen’ op. Vanuit hun schuilplaats gaan ze de strijd aan met de President. Lukt het Paul en zijn vrienden om de andere lelijke kinderen te bevrijden, en het regime van President Isimo omver te werpen?

Cast

Sem Hulsmann (Paul de Wit), Narek Awanesan (Kai Rigo), Faye Kimmijser (Sara Simons), Jeroen van Koningsbrugge (Filidoor de Wit), Jelka van Houten (moeder Paul), Maan de Steenwinkel (Joy de Wit), Georgina Verbaan (mevrouw Bos), Katja Schuurman (Secretia), Edwin Jonker (Uberkliener), Roeland Fernhout (president Isimo), Mika Peeters (Bob Zomers), Laura van der Meché, Ajouad El Miloudi, Roeland Fernhout, Mustafa Duygulu, Jade van Vliet, Mats van der Graaf, Myrthe Burger, Nick Vorsselman (Kliener), Imanuelle Grives (Kliener 3), Annelies Appelhof, Bob Stoop, Loes Schepper, Soundos El Ahmadi (Djinn), Ryanne van Dorst (mevrouw Van der Ven), Don Alphonso, Peer Mascini, Jurriën Remkes, Mimoun Ouled Radi, Marc Nochem, Wibi Soerjadi

Ontstaan

De opnamen begonnen op 19 oktober 2018.

Kijkwijzer: 6 jaar (geweld, angst, grof taalgebruik).

Pers

Bor Beekman op Volkskrant.nl op 9 oktober 2019: "In een toekomstig, door properheid gedicteerd en naar Noord-Koreaans model ingericht totalitair Nederland is geen plek voor lelijke kinderen. Die worden afgevoerd, op last van de in dagelijkse journaals vereerde grote leider Isimo. Pech voor Paul, het zoontje van ’s lands populairste televisiepresentator: een verder niet onknap jongetje met kolossale flaporen. Maar hij en de overige afgekeurde kinderen komen in verzet. De club van lelijke kinderen is niet alom sterk geacteerd of bijzonder vernuftig verteld, maar de verfilming van het populaire boek van Koos Meinderts houdt vaart en maar maakt fraai gebruik van vervallen industriële locaties."

André Waardenburg op NRC.nl op 8 oktober 2019: "Op een dag wordt een groepje schoolkinderen geselecteerd om op schoolreisje te gaan naar een ‘opfriskamp’. Ze worden afgevoerd in bussen en het duurt niet lang voordat hoofdrolspeler Paul, een jongen met enorme flaporen, doorheeft dat er iets niet deugt. De kijker heeft generaal Isimo, de dictator die het land in zijn grip heeft, dan al horen zeggen: „Kamp klinkt zo negatief.” Vandaar zijn voorkeur voor het woord opfriskamp. Pauls vader werkt als nieuwslezer voor Isimo’s bewind en is een meeloper, zijn moeder en zus komen wél in verzet tegen Isimo’s ‘opschoning’ van het land. Paul zelf ontsnapt uit de schoolbus en duikt onder bij klasgenoot Sara. Samen met nog een ontsnapte lelijkerd organiseren zij het verzet. De adaptatie van Koos Meinderts’ jeugdboek De club van lelijke kinderen (1987) maakt veel te snel duidelijk dat Isimo niet deugt. Dat ligt aan de grijze kleurstelling, een variant op de Hitler-groet („hou het schoon”) en natuurlijk de deportatie van alle lelijke kinderen naar een kamp. Enerzijds ligt de parallel met een dictatuur er iets te dik bovenop, anderzijds is het net niet grimmig genoeg. Maar de mooie vormgeving en fraaie locaties van deze verdienstelijke verfilming maken veel goed."

Filmuziek

Vidjay Beerepoot

Camera

Thijmen Doornik

Montage

Vidjay Beerepoot

ProdDesign

Nora van der Steeg

Distributeur

Independent Films

Bioszalen

99 bij première
Trailer