Brief voor Sinterklaas, De

Regie

Lucio Messercola

Scenario

Trui van de Brug, Lucio Messercola, Marcella Westen

Producent

Lucio Messercola, Martijn van Nellestijn

Duur

81 minuten
Filminformatie

Verhaal

De feestelijke aankomst van Sinterklaas wordt overschaduwd door een gigantisch probleem: door een groot tekort aan Pieten dreigt de traditie voor eens en altijd te verdwijnen. Sinterklaas zit met zijn handen in het haar: hoe komt hij snel aan nieuwe, goede Pieten? Er zit niets anders op dan een auditie te organiseren, waarbij de goedheiligman opzoek gaat naar nieuwe Pieten: een officiële 'Pietendag'. Sem ziet zijn kans schoon en schrijft onmiddellijk een brief. Als hij een stoere, sterke Piet kan worden dan durven zijn pesters hem vast nooit meer lastig te vallen. Maar wat niemand weet is dat Huibert Jan en zijn 'Mammie' middels een gemeen plan proberen om de Pietendag te saboteren. Gaat het Sem, Patty Pepernoot, Paco Post, Carlo Cadeaux, Hugo Hogepief en Piet Bennie lukken om de Pietendag én daarmee het Sinterklaasfeest te redden? Of komt ervoor eens en altijd een einde aan het Sinterklaasfeest?

Cast

Bram van der Vlugt (Sinterklaas), Lieke van Lexmond (Anna), Pamela Teves (mammie), Chris Tates (Hugo Hogepief), Roel Dirven (Carlo Cadeaux), Jelle de Jong (David), Aad van Toor (Adriaan), Edo Brunner (Huibert Jan), Bo Burger (Sem), Wesley Mutsaars, Erik de Vogel (Erik de Vogel), Joshua Albano, Maaike Bakker, Jimmy van Schaik, Marcella Westen, Liz Scholten, Lulu, Kylian de Pagter, Marga van Praag (reporter)

Ontstaan

De opnames van De Brief voor Sinterklaas waren maart 2019 al afgerond.

Kijkwijzer: Alle leeftijden.

Pers

Floortje Smit op Volkskrant.nl op 9 oktober 2019: "Een nieuw jaar, een nieuwe sinterklaasfilm. Sinterklaas (die oude bekende van tv) kampt met een Pietentekort. Knus Hollands stadje, check. Gekke boeven, check. Vette productplacement, check. Toch: deze is wat vlotter dan de vorige acht die uit de koker van producent Martijn van Nellestijn kwamen. Het script loopt beter (onder andere Maria Goos gaf scenariste Trui van de Burg advies) en de regie, dit keer in handen van Lucio Messercola, heeft iets meer flair. En, pietpuristen, omdat jullie vooral dit willen weten: de pieten komen hier in alle soorten en maten: man, vrouw, jong, oud, geschminkt en niet, en een heeft zelfs een spijkerbroek aan."

André Waardenburg op NRC.nl op 8 oktober 2019: "Zwarte Pieten zonder raciale stereotypen, roetveegpieten: ‘De brief voor Sinterklaas’ volgt de wat laffe lijn van het Sinterklaasjournaal van vorig jaar. „Het ziet hier zwart van de mensen”, merkt een hulppiet op als hij de grote opkomst ziet na een oproep van Sinterklaas om meer Pieten. Er is namelijk een schrijnend pietentekort, zodat niet alle pakjes op tijd afgeleverd kunnen worden. Die opmerking over het ‘zwart zien’ lijkt de positie van de makers weer te geven in het al jaren gepolariseerde pietendebat. Even ervoor klonk ook al het grapje „wat zie je bleek” tegen een Piet die wegens hoogtevrees niet door de schoorsteen durft. De brief voor Sinterklaas, die volgende week concurrentie krijgt van Waar is het grote boek van Sinterklaas?, bevat een scala aan Pieten, van een inktzwarte schoorsteenpiet tot de op een klein roetveegje na ‘bleke’ Piet. In navolging van het Sinterklaasjournaal op televisie zijn raciale stereotypen beperkt: geen kroeshaar of dikke lippen. Een vrouwelijke Piet met felrode lippen heeft volgens de makers als excuus dat zij een vrouw is. Dit slappe excuus en haar steile haar zijn overduidelijk water bij de wijn. Gezien de bewuste provocaties in het scenario – ‘het ziet zwart’ – is dat toch een wat laffe houding in het hoog oplopende pietendebat. Verder is het een standaard Sinterklaasfilm: het feest wordt bedreigd maar het komt op het nippertje goed!"

Camera

Goof de Koning

Montage

Sonja Visser

Distributeur

Paradiso Entertainment Nederland

Kleur

Kleur
Trailer