Mijn bijzonder rare week met Tess (2019)

Regie

Steven Wouterlood

Scenario

Laura van Dijk

Release

4 juli 2019

Duur

82 minuten
Filminformatie

Verhaal

Bang om als jongste van het gezin alleen over te blijven, begint Sam tijdens zijn vakantie op Terschelling vastberaden aan zijn zelfverzonnen alleenheidstraining. Door de ontmoeting met de ongrijpbare Tess, die een groot geheim met zich meedraagt, wordt hij een avontuur in getrokken dat hem doet inzien dat je je familie juist moet koesteren in plaats van ontvluchten. Sam neemt een drastisch besluit waardoor zijn bijzondere vriendschap met Tess op het spel komt te staan en Tess haar leven voorgoed zal veranderen.

Cast

Sonny van Utteren (Sam), Josephine Arendsen (Tess), Julian Ras (Jore), Jennifer Hoffman (moeder), Tjebbo Gerritsma (vader), Suzan Boogaerdt (Mara), Hans Dagelet (Hille), Terence Schreurs (Elise), Guido Pollemans (Sill), Johannes Kienast (Hugo)

Ontstaan

MIJN BIJZONDER RARE WEEK MET TESS is een BIND productie in coproductie met VPRO en Ostlicht

Filmproduktion (Duitsland) en is tot stand gekomen met steun van Het Nederlands Filmfonds, MDM

(Duitsland), CoBO, Netherlands Film Production Incentive en Creative Europe MEDIA. Regisseur Steven Wouterlood studeerde in 2007 af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Zijn eindexamenfilm LOS ontving op het Nederlands Filmfestival de prijs voor beste afstudeerfilm. In 2013 regisseerde Steven de televisiefilm ALLES MAG (BIND/VPRO), die werd bekroond met een Emmy Award in New York en een TIFF Kids Award in Toronto. In eigen land ontving ALLES MAG de Cinekid Kinderkast Juryprijs en een nominatie voor een Gouden Kalf. In 2015 volgde de jeugdfilm KONINGSDAG (BIND/NTR). Hiermee won Steven in Toronto eveneens de TIFF Kids Jury Award en de Jury award in Chicago. In datzelfde jaar regisseerde hij samen met Margien Rogaar de tv-serie ALLEEN OP DE WERELD. Deze serie werd genomineerd voor de Emmy Awards, Prix Jeunesse, Cinekid Kinderkast en TV-Beelden. Daarna volgde een film in virtual reality, SUPERSTAR VR (BIND/VPRO) die te zien was in een limousine op Cinekid, het Nederlands Film Festival, IDFA en in het Museum voor Beeld & Geluid. MIJN BIJZONDER RARE WEEK MET TESS is zijn speelfilmdebuut.

Het boek van Anna Woltz werd vertaald in zeven talen, waarvan meer dan 15.000 exemplaren werden verkocht, en werd tevens bekroond met de Vlag en Wimpel. Anna Woltz schreef als vijftienjarige een jaar lang columns voor de Volkskrant over haar leven op school. Die stukjes werden gebundeld in het boekje OVERLEVEN IN 4B. Twee jaar later was haar eerste kinderboek klaar. Inmiddels heeft ze 22 boeken op haar naam staan, die worden gewaardeerd door kinderen én volwassenen: HONDERD UUR NACHT werd vermeld door het DWDD-leespanel, bekroond met de Nienke van Hichtum-prijs en genomineerd voor tal van andere prijzen. Verder won Anna Woltz de Gouden Griffel, de Zilveren Griffel en de Thea Beckmanprijs. In 2019 schrijft zij het 65e Kinderboekenweekgeschenk.

Titelsong 'Dit Vergeet Ik Nooit' geschreven door Wouterlood met Matthijs van Duijvenbode. Ingezongen door Sonne en Josephine.

Kijkwijzer: Alle Leeftijden.

Facts

Sonny Coops van Utteren is 14 en Josephine Arendsen 13. De casting ging relatief snel. In het boek is Sam 10, maar de acteurs moesten minimaal 13 zijn, omdat er dan meer dagen en uren gemaakt konden worden.

Pers

André Waardenburg op NRC.nl op 2 juli 2019: "(...) De debuutfilm van Steven Wouterlood, Mijn bijzonder rare week met Tess, is gebaseerd op het gelijknamige boek van Anna Woltz, wier jeugdroman Gips afgelopen Kerst als tv-serie te zien was. Woltz lijkt Carry Slee te hebben verdrongen als leverancier van materiaal voor familiefilms. Haar bekroonde boeken kennen lichtvoetige momenten maar zitten ook vol emotionele diepgang. Daarbij worden aanstekelijke avonturen afgewisseld met introspectieve levensvragen. Net als eerder de sterke tv-serie Gips levert dat nu met Mijn bijzonder rare week met Tess een uitstekende film op. De eigengereidheid van Tess is goed getroffen, zonder overdreven te worden. Het tegendraadse meisje en haar even eigenwijze, feministische moeder redden zich ook wel zonder vader/man, zoveel is duidelijk. Toch knaagt er iets bij Tess, mist zij niet iets? De wat zwaardere thematiek over sterfelijkheid en afwezige vaders wordt door Woltz en Wouterlood met veel relativerende humor gebracht. Een paar details overtuigen ietsje minder, zoals de wat bleke schets van Sams moeder. Maar al met al is dit een film die zich kan meten met de beste Scandinavische jeugdfilms."

Joost Broeren-Huitenga in 'Het Parool' van woensdag 3 juli 2019: "De openingsscène (...) geeft direct aan dat het speelfilmdebuut van Steven Wouterlood met meer filmische zorg in elkaar is gezet dan de gemiddelde jeugdfilm. (...)"

Pauline Kleijer op Volkskrant.nl op 3 juli 2019: "(...) Niet gemakkelijk allemaal, maar zwaar op de hand wordt Mijn bijzonder rare week met Tess nooit. Een luchtige, lieve jeugdfilm is het, waarin de zorgen van Sam en Tess overigens wel serieus worden genomen: geen moment gaan de humor en de lichte toon ten koste van de jonge hoofdpersonen. Volwassenen, die mogen bespot worden, maar kinderen verdienen respect. Dat laatste is een stelregel in veel Nederlandse jeugdfilms, die mede daardoor internationaal goed scoren. Net als films uit Scandinavië staan ze garant voor serieus drama, dat niet op de knieën gaat voor een jong publiek. (...) Het succes is meer dan terecht. Regisseur Steven Wouterlood heeft duidelijk hart voor het genre. Hij maakte al jeugdfilms tijdens zijn studie aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en won een Emmy Award met de korte film Alles mag (2013). Mijn bijzonder rare week met Tess, waarvoor hij samen met Laura van Dijk het scenario schreef, is zijn eerste lange speelfilm. Dat zou je niet zeggen; volleerd maakt de regisseur gebruik van de fraaie Waddenlocaties, het talent van de acteurs en de psychologische rijkdom van het verhaal. Erg verrassend is de plot niet, maar de kunst schuilt bij Wouterlood in de finesses: een blik van Sam, een frons van zijn vader. Kinderangsten zijn vaak net zo reëel als de neurosen van volwassenen, laat het zomerse drama zien."

Prijzen

Geselecteerd voor het Internationaal Filmfestival Berlijn in het onderdeel Generations. Tijdens de slotceremonie van de 69e editie van het prestigieuze festival ontving regisseur Steven Wouterlood de 'Special Mention by the International Jury of the Competition Generation KPlus' voor zijn eerste lange speelfilm. "Deze prijs is een enorme eer" vertelt Wouterlood. "Ik liep al op wolken de afgelopen dagen na de overweldigende reacties van het publiek, en nu al helemaal. Een betere première van onze film had ik niet durven dromen. Ik kan niet wachten tot de release in Nederland dit najaar." Uit het officiële jurycommentaar: “The Special Mention goes to a unique tale that tactfully explores difficult discussions around mortality, loss and trying to find one’s place in the world within an uplifting coming of age story full of light and infectious joy. This film teaches us about the importance of connection. It is full of surprises, humour and is accessible for all generations.” Het Filmfestival Berlijn vond plaats van 7 tot 17 februari 2019.

Op 31 mei 2019 kreeg de film The Golden Slipper voor Best Feature for Children op Zlín Film Festival in Tsjechië.

Op het Goldener Spatz Festival in de Duitse stad Erfurt op 7 juni 2019 bekroond voor het scenario.

Filmuziek

Franziska Henke

Camera

Sal Kroonenberg

Montage

Christine Houbiers

ProdDesign

Florian Legters

Distributeur

September Film Distribution

Bioszalen

48 bij première

Kleur

Kleur
Trailer