Fabeltjeskrant, De: de grote dierenbos-spelen (2018)

Regie

Freek Quartier, Jens Møller

Release

19 december 2018

Studio

Rubinstein Media, Grid Animation, De Levita Productions

Duur

83 minuten
Filminformatie

Verhaal

In het Grote Dierenbos is weer van alles te beleven. De picknick van Juffrouw Ooievaar dreigt in het water te vallen als Bor de Wolf geen uitnodiging heeft ontvangen en de andere dieren verdwalen. Daarnaast viert Stoffel de Schildpad zijn verjaardag en hij heeft wel een heel bijzondere wens: hij wil leren vliegen. Daar weten Ed & Willem Bever wel wat op. En dan is het ook alweer tijd voor de jaarlijkse Grote Dierenbos-spelen. In de spannende competitie nemen Team Zwart en Team Wit het tegen elkaar op. Meneer de Raaf van Team Zwart zet letterlijk alles op alles om nu eens te winnen, maar zal dat hem lukken?

Cast

Stemmen van: Elsje Scherjon (Juffrouw Ooievaar), Huub Dikstaal (Meneer de Uil), Richard Groenendijk (Ed & Willem Bever), Loes Luca (Isadora Paradijsvogel), Vinchenzo (Droes de Beer), Mylène (Martha Hamster), Rosanne (Myra Hamster), Armin van Buuren (DJ Wally), Georgina Verbaan (Truus de Mier, Zaza Zebra)

Ontstaan

De Fabeltjeskrant viert uitgebreid haar 50-jarig jubileum met onder meer deze bioscoopfilm, een boek, de Kinderpostzegelactie en een tentoonstelling.

Actrice Elsje Scherjon (80) is de enige van de oude ploeg die weer meewerkte. Ger Smit en Frans van Dusschoten waren al overleden.

In de film domineert het visuele, niet de teksten zoals in de tvserie. Nieuw is Peter Panda uit China.

Kijkwijzer: Alle Leeftijden.

Pers

Mike Peek in 'Het Parool' van woensdag 19 december 2018: "(...) Puristen kunnen De Fabeltjeskrant: De Grote Dierenbos-spelen maar beter links laten liggen. Deze bioscoopfilm, ­ gemaakt vanwege het vijftigjarige ­jubileum van de legendarische televisieserie, omhelst de 21ste eeuw volledig. Geen vilten poppen meer dus, maar computeranimatie die vilt ­simuléért. Daarnaast heeft Fabeltjesland tegenwoordig zijn eigen disk­jockey. Dj Wally, van stem voorzien door Armin van Buuren, pompt dikke beats door het bos en blaast die arme Meneer de Uil zowat van zijn tak. Tussen de veren van onze verteller prijkt echter geen tablet - hij leest ­gewoon de papieren krant. Wat ook hetzelfde is gebleven: Elsje Scherjon spreekt de stem in van Juffrouw Ooievaar. Die heeft hier de absolute hoofdrol. In het eerste van de drie ongeveer 25 minuten durende verhalen organiseert ze een picknick waarvoor Bor de Wolf niet is uitgenodigd. In het middelste filmpje moet ze Stoffel de Schildpad redden als zijn wens om te leren vliegen in de soep loopt. In het avontuur uit de titel gaat Juffrouw Ooievaar de strijd aan met Meneer de Raaf. Hun teams doen mee aan wedstrijden als hardlopen, snel­smikkelen en langkletsen om zich tot winnaar van de Grote Dierenbos-spelen te kunnen kronen. Het zijn voor de allerkleinsten vermakelijke verhaaltjes waarin, net als vroeger, af en toe een verwijzing naar de echte wereld opduikt. Meneer de Raaf geeft Chico de Lama bijvoorbeeld speciale besjes waarmee hij harder zou moeten kunnen lopen dan Zoef de Haas. Omdat deze film gemaakt is voor de bioscoop zou het raar zijn om de kinderen aan het einde een goede nachtrust te wensen. Na het laatste filmpje dus geen 'Oogjes dicht en snaveltjes toe'. Logisch, maar van alle aanpassingen doet die nog het meeste pijn."

Bor Beekman op Volkskrant.nl op 19 december 2018: "Het is even wennen: zo’n digitaal afgestofte Fabeltjeskrant. Zo ogen ze net wat minder tastbaar en koddig, al die dierenbosbewoners. Maar ook minder statisch: de vijftig jaar geleden bedachte handpopkaraktertjes kunnen méér, met computerhulp. Verder is alles als vanouds: meneer de Uil swipet niet over een tablet, maar leest de kijkbuiskinderen nog voor uit de papieren Fabeltjeskrant. Deze tweede Fabeltjeskrant-speelfilm, na de tamelijk vergeten poging uit 1970, begint met een klein drama voor Bor de Wolf: hij ontvangt geen uitnodiging voor de picknick van Juffrouw Ooievaar. Verder zijn er dierenspelen (mét doping!) en wil Stoffel de schildpad een flamingo worden voor z’n verjaardag."

Fabian Melchers op Telegraaf.nl op 20 december 2018: "Met inmiddels vijftig jaar op de teller waren de dieren uit Fabeltjesland wel een keer toe aan een upgrade. Geen poppen meer ditmaal, maar een volledig digitale animatie. Zonder dat hun ouderwets geknutselde uiterlijk daarmee verloren mocht gaan. En inderdaad: in De Fabeltjeskrant: De grote Dierenbos-spelen lijken de bekende bosbewoners ook nu nog steeds te zijn gemaakt van lapjes pluizig vilt. In 83 minuten beleven de beesten drie korte avontuurtjes, die voor de concentratiebogen van de allerkleinsten ook nog worden opgebroken door korte samenvattingen van Meneer de Uil. De Fabeltjeskrant: De grote Dierenbos-spelen zal een feest zijn voor de jongste kijkers. Dat de bosbeesten van dichtbij nog steeds op de knuffelbare poppen lijken, neemt intussen niet weg dat het totaalplaatje van deze kinderfilm wel degelijk digitaal oogt. De speelse bosdecors zijn perfect glad en strak, de dieren rennen soepel in het rond als nooit tevoren. Waarmee deze ontmoeting tussen oud en nieuw toch bovenal een moderne film is geworden."

Filmuziek

Armin van Buuren, Ruud Bos, Mario Goossens, David Poltrock

Distributeur

Dutch Filmworks

Bioszalen

144 bij première

Kleur

Kleur
Trailer