Bon bini Holland 2 (2018)

Regie

Jon Karthaus

Scenario

Jandino Asporaat

Release

13 december 2018

Duur

89 minuten
Filminformatie

Verhaal

Net als Robertico (Jandino Asporaat) zijn vriendin Noella (Liliana de Vries) op Curaçao ten huwelijk wil vragen, besluit zij een “time-out”in te lassen. Robertico is vastberaden om haar terug te winnen en vliegt haar achterna terug naar Nederland. Bij aankomst blijkt er concurrentie op de loer te liggen: de aantrekkelijke ideale schoonzoon Christiaan. Robertico besluit zijn oude FC Kip-vrienden om hulp te vragen. Samen met Sydney, Rajesh, Gerrie en tante Judeska zet Robertico alles op alles om Noella’s hart weer te veroveren om zo alsnog een ring om haar vinger te kunnen schuiven. Maar hoe laat je zien dat je het beste huwelijksmateriaal bent, als alles wat je aanraakt verandert in een fiasco?

Cast

Jandino Asporaat (Robertico), Dennis Rudge, Phi Nguyen, Sergio IJssel, Alpha Oumar Barry, Liliana de Vries (Noella Maduro), Lone van Roosendaal, Julien Croiset (directeur FC Kip), Laty Davelaar (serveerster)

Ontstaan

Kijkwijzer: 9 jaar (angst, grof taalgebruik).

Facts

De eerste film met Jandino Asporaat, onder regie van Jelle de Jonge, trok in 2015-2016 meer dan 400.000 bezoekers naar de bioscoop.

Pers

Dominique van Varsseveld op NRC.nl op 11 december 2018: "(...) Asporaat speelt maar liefs zes rollen in Bon Bini Holland 2. Meer nog dan in de eerste film krijgen zijn typetjes uit De Dino Show alle ruimte. Het acteerwerk is goed, maar het verhaal raakt door alle grappen in de verdrukking; er zijn weinig momenten om mee te leven met Robertico, die zich wil bewijzen zonder zichzelf te verloochenen. Dit had een mooi gegeven kunnen zijn tegenover de stereotiepe grapjes, die naarmate de film vordert steeds vaker aanvoelen als makkelijke inkoppertjes. Liefhebbers van Asporaats stand-up comedy zullen de film kunnen waarderen, maar voor degenen die daar minder mee hebben, blijft er weinig film over."

Bart van der Put in 'Het Parool' van woensdag 12 december 2018: (...) Asporaat zoekt aansluiting bij een Amerikaanse traditie die tot de komedie Coming to America terugvoert, toen topgrimeur Rick Baker, Eddie Murphy tot drie met elkaar kibbelende bejaarde mannetjes transformeerde. Dat was in 1988. Dertig jaar later speelt Asporaat in het vervolg op zijn verkleedkomedie Bon Bini Holland ook met zichzelf. Hij is de bloedlinke haaibaai Judeska en de küttende kleermaker Ahmet. Hij is de met een huwelijksaanzoek worstelende Antilliaan Robertico, maar ook de del die op een Rotterdams balkon uitlegt waarom 'koskos' alle Marokkanen een spraakgebrek geeft. De Chinese oplichter Ping Ping, die zijn sieraden 'flikkers' noemt, wordt niet door hemzelf maar door Phi Nguyen vertolkt. Er zijn blijkbaar grenzen. Asporaat is zeker niet de eerste komiek die in andermans latex huid kroop om gek en gewaagd schunnig te doen. Echt leuk was dat zelden. Maar dit verkleedpartijtje voorziet in een behoefte in het land van Zwarte Piet en Blokkeerfriezen. Er wordt in de film een keer terloops iets over Black Lives Matter gemompeld, maar Asporaat gaat daar niet op door. Hij kijkt wel uit. Er zijn grenzen."

Maricke Nieuwdorp op AD.nl op 13 december 2018: "Fans van Jandino Asporaats typetjes liggen vast dubbel om de capriolen van de luidruchtige Judeska en haar karakteristieke collega’s van fastfoodhuis FC Kip. Daarnaast pakt Asporaat in zijn tweede komedie uit met enkele nieuwe types. Dat resulteert af en toe in rake grappen, maar net zo vaak blijken die behoorlijk flauw. Het script lijkt een vehikel voor soms kolderieke scènes voor alle typetjes. Wel komt Asporaat met humor die álle Nederlanders meeneemt. De helft van de multicultureel-Hollandse grappen zullen voor een Pool of IJslander onbegrijpelijk zijn. Daarmee levert Asporaat iets unieks. (...)"

Kevin Toma op 'Volkskrant.nl op 12 december 2018: "(...) het door Jon Karthaus middelmatig geregisseerde Bon Bini Holland 2. Het slechte nieuws: naast de kapper gaan Asporaat & co weer los met vertrouwd irritante typetjes (waaronder de heetgebakerde kunstnagel-diva Judeska en de monsterlijke racist Gerry, beide vertolkt door Asporaat zelf). Gammele kapstok is het plotje rondom kluns-met-een-klein-hart Robertico (eveneens Asporaat) die niet eens zijn vriendin Noëlla (Liliana de Vries) ten huwelijk kan vragen zonder in de problemen te komen. Te mijden door iedereen die geen verstokte Asporaat-fan is en niet kan lachen om een gezin dat gevloerd wordt met een koekenpan."

Titelnummer

Oh La La / Broederliefde featuring Nelson Freitas

Montage

Elsbeth Kasteel

Grime

Jacqueline Hoogendijk

Distributeur

Entertainment One Benelux

Bioszalen

107 bij première

Kleur

Kleur
Trailer