My foolish heart (2018)

Regie

Rolf van Eijk

Scenario

Rolf van Eijk, Roelof-Jan Minneboo

Release

1 november 2018

Producent

Pier Kuijpers, Iris Otten, Sander van Meurs

Studio

Pupkin Film

Duur

89 minuten
Filminformatie

Verhaal

My Foolish Heart vertelt over de laatste dagen van de legendarische jazzmuzikant Chet Baker die in 1988 op mysterieuze wijze in Amsterdam om het leven kwam. Vrijdagnacht 13 mei 1988. De legendarische jazztrompettist Chet Baker sterft onder mysterieuze omstandigheden op straat voor zijn hotel in Amsterdam. Wanneer detective Lucas zijn laatste dagen probeert te reconstrueren, ontmoet hij Chets laatste geliefde Sarah, de trouwe vriend Simon en de verdachte bewonderaar Doctor Feelgood. Terwijl Lucas betoverd raakt door de muziek en het levensverhaal van de aan lager wal geraakte muzikant, daalt hij steeds dieper af in Chets duistere ziel waar hij wordt geconfronteerd met zijn eigen schaduwzijde.

Cast

Steve Wall (Chet Baker), Gijs Naber (Detective Lucas), Raymond Thiry (Simon), Arjan Ederveen (Doctor Feelgood), Paloma Aguilera Valdebenito, Tibo Vandenborre, Sam Louwyck, Antony Acheampong, Lynsey Beauchamp, Horace Cohen (manager sound studio), Medina Schuurman (Wilma), Genelva Krind, Michael Schnörr, Ko van den Bosch, Rob Scholte, Luca Simonelli

Ontstaan

Vrijdagavond 13 mei 1988 treft de politie de 58-jarige Amerikaanse jazzlegende Chet Baker dood op straat voor Hotel Prins Hendrik in Amsterdam. De verslaafde Baker was na het nuttigen van een speedball van heroïne en cocaïne uit het raam van zijn hotelkamer gevallen.

My Foolish Heart ging in première op het Nederlands Film Festival op zaterdag 29 september 2018.

Kijkwijzer: 12 jaar (angst, drugs, grof taalgebruik).

Pers

Joost Broeren-Huitenga op Filmkrant.nl op 23 oktober 2018: "(...) Het moordmysterie is een kapstok voor een verhaal dat gaandeweg vooral een karakterstudie wordt. Niet alleen van Baker – fragiel en gevoelig op het podium maar een botte hork voor de mensen die van hem houden – maar ook van de rechercheur die zijn dood onderzoekt. Baker was al sinds de jaren vijftig een grootheid in de jazzscene, maar ging ook al sinds zijn jeugd gebukt onder drugsverslavingen. Na een vechtpartij in 1966 waarbij zijn tanden uit zijn mond waren geslagen, had hij zijn complete speelwijze opnieuw moeten ontwikkelen. In My Foolish Heart zien we de Baker van de late jaren tachtig: als hij speelt is hij een grootheid, maar buiten het podium lijkt hij op zijn laatste benen te lopen. Dat gemoed wordt perfect weerspiegeld in het verlopen Amsterdam van de late jaren tachtig, dat Van Eijk scherp neerzet in deze moderne film noir. Lucas begeeft zich in het kielzog van Baker naar de rokerige jazzcafés die de muzikant bezocht en de achterafsteegjes waar hij zijn drugs scoorde. Hij ontmoet Bakers laatste geliefde Sarah (Lynsey Beauchamp), dier vriend Simon (Raymond Thiry) die de muzikant maandenlang in huis nam, en de raadselachtige überfan Doctor Feelgood (Arjan Ederveen). Baker zelf wordt intens neergezet door de Ierse acteur en muzikant Steve Wall. Hij zingt live en weet de lijzige en nasale stem van de muzikant perfect te vangen. Hoe dieper Lucas zich onderdompelt in de laatste levensdagen van Baker, hoe meer hij ziet dat de demonen van de trompettist worden weerspiegeld in zijn eigen afbrokkelende relatie."

Coen van Zwol op NRC.nl op 30 oktober 2018: "(...) Ongeluk, duwtje of zelfmoord? Die vraag houdt My Foolish Heart open, al dreigt Chet Baker met zelfmoord nadat geliefde Sarah hem na één klap te veel heeft verlaten. Als filmheld is hij weerbarstig. Geloof je biograaf James Gavin, dan was Chet Baker een freak talent: een dommige, egoïstische kinkel en vrouwenmepper die in zijn levenslange jacht op de roes verloederde tot een in zichzelf mompelende viespeuk. Regisseur Rolf van Eijk maakt het niet mooier dan het is en dat valt te prijzen. Dat rechercheur Lucas net zo’n man blijkt te zijn als Baker, is een gekunstelde, maar begrijpelijke scriptvondst. Baker zelf blijft namelijk een gesloten boek van afwezig gemompel en geloken ogen die alleen tot leven komt via zijn muziek of via alter ego Lucas. Er is veel eenzaam gestommel door mistige steegjes: Amsterdam is de ideale locatie voor de miserabele, introverte en claustrofobische vibe van My Foolish Heart. Of al die doffe zelfdestructie getuigt van een romanticus die leeft voor de liefde, wiens verslaving zelfmedicatie is om peilloze gevoelens te dempen? Dat lijkt de opzet van een biopic die tegelijk te eerlijk is om dat zelf helemaal te geloven."

Filmuziek

David Dramm

Camera

Martijn van Broekhuizen

Montage

Xander Nijsten

ProdDesign

Roland Mylanus

Bioszalen

10 bij première

Kleur

Kleur
Trailer