Zwaar verliefd! (2018)

Regie

Jamel Aattache

Scenario

René Molenaar, Anna Pauwels

Release

11 oktober 2018

Producent

Tom de Mol, Jamel Aattache, Marcel de Block, Robin Logjes, Willem Pruijssers

Duur

86 minuten
Filminformatie

Verhaal

De jonge, succesvolle dierenarts Isa is een tikkeltje onzeker over haar lijf én in de liefde. Ruben is dé perfecte man. Knap, werkt met zijn handen en houdt zielsveel van zijn labrador Bo. Als Isa op een dag Rubens’ labrador redt van een chocoladevergiftiging, valt ze als een blok voor zijn baasje. En hij voor haar, maar dat durft Isa niet te geloven. Na een peptalk van haar zus en vriendinnen besluit ze de Bossche bollen te laten staan en sleept ze zichzelf naar de sportschool. Haar zelfvertrouwen groeit en eindelijk besluit ze voor haar droomman te gaan. Maar is Ruben nog steeds geïnteresseerd?

Cast

Barbara Sloesen (Isa), Jim Bakkum (Ruben), Abbey Hoes (Tamara), Jamie Grant (Daphne), Davy Eduard King (Bram), Kay Greidanus (Stijn), Liza Sips (Floor), Sarah Chronis (Marleen)

Ontstaan

Scenario: René Molenaar, Anna Pauwels, naar de gelijknamige feelgoodroman van Chantal van Gastel uit 2008.

Opnamen startten in november 2017. De opnames vinden grotendeels plaats in Den Bosch.

Barbara Sloesen speelt in ZWAAR VERLIEFD! haar eerste grote hoofdrol. Ze begon al op jonge leeftijd met acteren en het publiek kent haar van TV-series als GTST, Celblok H, Flikken Maastricht en speelfilms Mannenharten 2 en Rokjesdag. Barbara en Jim waren eerder al samen te zien in ONZE JONGENS. Producent: Tom de Mol Productions in coproductie met Lion Film Productions en RTL. De film kwam tot stand met een bijdrage van Suppletie en De Netherlands Film Production Incentive van het Nederlands Filmfonds.

Kijkwijzer: Alle leeftijden (grof taalgebruik).

Facts

Het affiche is een mix van BRIDGET JONES (kleurstelling) en PRETTY WOMAN (de houding van de hoofdpersonen met ruggen tegen elkaar).

Pers

Floortje Smit in 'de Volkskrant' van 11 oktober 2018: " (...) Het blijkt ingewikkeld, een film over een vrouw met wat kilootjes te veel en een hou-van-jezelf-boodschap. Amy Schumer sloeg de plank mis in I Feel Pretty, en de Netflix-serie Insatiable – over een meisje dat populair wordt nadat ze flink was afgevallen – kreeg veel kritiek. De meest voor de hand liggende valkuil (dat de man in kwestie Isa pas ziet als ze ‘getransformeerd’ is) omzeilt Zwaar verliefd, waarvan het verhaal gebaseerd is op het boek van Chantal van Gastel. Isa’s vriendinnen benadrukken dat mannen verliefd worden op vrouwen in alle soorten en maten, en dat ze alleen moet lijnen als ze dat zelf wil. En toch wringt het. Moeten we glimlachen om die grapjes ten koste van haarzelf als ze zich in een strakke broek probeert te wurmen? Als ze haar kastjes leeg haalt, waarin echt alleen koek, snoep en chips ligt? En waarom is zij – formaat doorsnee Nederlandse vrouw – zo ongelukkig over haar gewicht? Geklets over gezondheid ten spijt, is dat niet gewoon omdat iedereen om haar heen slank en strak is? Met Den Bosch, ‘het New York van Brabant’, heeft regisseur Jamel Aattache een origineel decor. Jim Bakkum is in een strak hemdje, zwoegend op een stuk hout, de vleesgeworden fantasieman, door hem gespeeld met een guitige knipoog. Actrice Barbara Sloesen maakt van Isa een slimme, grappige, sprankelende dierenarts. Heeft die echt niets beters te doen dan zich druk maken om haar gewicht, in scènes met voor de hand liggende grappen over vieze smoothies en ingewikkelde trainingsapparaten? Haar onzekere gedrag ergert haar knappe timmerman op den duur, maar dat ­obsessieve gedoe over eten is in Zwaar ­verliefd eigenlijk al veel eerder irritant."

Tisha Eetgerink in 'de Telegraaf' van donderdag 11 oktober 2018: " (...) Het verhaal is een invuloefening. Isa moet erachter komen dat het niet gaat om wat anderen van haar vinden, maar om hoe ze zich over zichzelf voelt. De invulling van de hoofdrollen is gelukkig een stuk lekkerder. Zowel Barbara Sloesen als Jim Bakkum zijn gemaakt voor luchtige romcoms als deze. Beiden komen oprecht grappig en sympathiek over. Zelfs in zo’n mate dat ze de film ondanks de vele onnodig zwaar aangezette en daarmee onrealistische scènes, overeind weten te houden."

Sabeth Snijders in 'NRC' van woensdag 10 oktober 2018: "Een romkom over lichaamsgewicht en zelfvertrouwen is geen vanzelfsprekendheid. Dat bewees eerder dit jaar I Feel Pretty met de Amerikaanse comédienne Amy Schumer. De beoogde positieve boodschap – schoonheid zit tussen je oren – werd onderuitgehaald door grappen die grensden aan fatshaming. Zo werd geregeld op een lach gemikt door Schumers niet graatmagere lichaam te tonen in onflatterende outfits en situaties. De sympathieke Nederlandse romkom Zwaar verliefd! vermijdt vakkundig zulke valkuilen. Barbara Sloesen probeert zich als hoofdpersoon Isa slechts eenmaal in een te strakke broek te wurmen, voor de rest benadrukken zowel haar vriendinnen als potentiële love interest Ruben (Jim Bakkum) vooral dat ze de jonge dierenarts woest aantrekkelijk vinden. Isa lijkt trouwens, net als Schumer, eerder stevig dan echt obees. Ondertussen ondermijnt Isa zelf haar liefdesleven door een negatief zelfbeeld en afstandelijk gedrag. Isa beslist zelf om wat meer te gaan sporten – „Niet voor een man” – en om wat minder calorieën naar binnen te werken. Dat de film in Den Bosch speelt wordt onder meer benadrukt met Bossche bollen die te pas en onpas opduiken. Zwaar Verliefd! gaat niet voor de bulderlach, maar kabbelt prettig voort met slapstick-momenten op de sportschool, geestige ongemakkelijke ontmoetingen tussen Isa en meubelmaker Ruben, en een kwaadaardige ex. De soundtrack onderstreept ondertussen met teksten als ‘I am only human’ nog eens extra de opbeurende boodschap. Dat laatste voelt wat overbodig aangezien de complexiteit van de verschillende nevenfiguren – zeker de mannelijke – even beperkt is al die van de voorverpakte salades die Isa naar binnen werkt. Mannelijke personages vallen in de categorie promiscue sportschoolleraar, gay best friend of naïeve goedzak. Dat verhindert niet dat de film een onderhoudende variatie vormt op de liefdesperikelen van yuppen uit de Randstad die veel Nederlandse romkoms de afgelopen decennia bevolkten."

Casting

Marina Wijn

Camera

Hidde Boorsma

Montage

Joost van de Wetering

Distributeur

Dutch Filmworks

Bioszalen

112 bij première

Kleur

Kleur
Trailer