Superjuffie (2018)

Regie

Martijn Smits

Scenario

Tijs van Marle

Release

10 oktober 2018

Producent

Paul Voorthuysen

Duur

84 minuten
Filminformatie

Verhaal

Juf Josje is een heel gewone juf, maar als ze een mysterieus beeldje ontdekt, verandert ze plotseling in Superjuffie. Ze schiet als een groene tornado door de lucht, kan met dieren praten en komt in actie als die in gevaar zijn! Dit is nogal onhandig als je als nieuwe juf les moet geven aan groep 6. Een aantal leerlingen ontdekt het geheim van Josje en helpt haar smoesjes te verzinnen voor de strenge meester Snor zodat zij dieren kan blijven redden. Maar als er een tijgertje verdwijnt uit de dierentuin, moeten Superjuffie en de kinderen samenwerken om dit mysterie op te lossen en grotere problemen te voorkomen...

Cast

Diewertje Dir (Superjuffie), Harry Piekema (meester Snor), Hassan Slaby (Hakim), Carly Wijs (Edna), Huub Smit (agent), Maarten Wansink (directeur Jan), Josephine Nollen (Bo), Lucas Reijnders (Toby), Bente Wallenburg (Mila), Jeevan Dhanpat (Mimoun); stemmen: Lukas Dijkema (kameel), Ilse Warringa (kat), Vajèn van den Bosch (konijn), Liz Vergeer (biggetje, aapje), Florien Ferdinandus (biggetje, aapje), Oren Schrijver (hond, nieuwslezer), Thijs van Aken (Willem de Rat)

Ontstaan

Scenario: Tijs van Marle, naar de boeken van Janneke Schotveld.

Kijkwijzer: Alle leeftijden.

Pers

Eric le Duc in 'de Telegraaf' van donderdag 11 oktober 2018: " (...) Superjuffie! is de verfilming van het gelijknamige jeugdboek van Janneke Schotveld. De teams achter Mees Kees en Dummie de mummie bewerkten haar creatie voor het witte doek, met als resultaat een sprankelende mix van avonturen als Superman, The mask, Dr. Dolittle en Ace Ventura: pet detective. Stralend middelpunt van dit filmfeestje is de frisse spring-in-’t-veld Diewertje Dir (Mees Kees). Als onbevreesde wervelwind met flair en humor redt zij dieren in nood en zet ze schurken op hun nummer. We kijken nu al uit naar de verfilmingen van de andere zes delen uit de Superjuffie!- reeks."

Mike Peek in 'Het Parool' van woensdag 10 oktober 2018: "FilmrecensieDe film Superjuffie van Martijn Smits is een superheldenfilm bedoeld om het personage Superjuffie te introduceren, waardoor de film soms een beetje dood aanvoelt. Superjuffie, naar het boek van Janneke Schotveld, is een heuse Nederlandse superheldenfilm, die zich grotendeels houdt aan de geijkte regels van dat genre, maar natuurlijk mikt op een veel jonger publiek. (...) Verhaal en dialogen zijn eenvoudig, emoties vrij vlak. De grootste lokkertjes zijn uiteraard de pratende dieren. Ze worden tot leven gewekt met simpele special effects, die voor de doelgroep vermoedelijk prima

volstaan. Het hart van de film heet echter Diewertje Dir. Wat een fijne actrice. Wat een perfecte casting. Ze is stuntelig zonder hulpeloos te zijn, ze is sympathiek zonder aan zelfstandigheid in te boeten en later in het verhaal is ze stoer zonder een bitch te worden. Je kunt Josje gerust een feministe noemen, al waakt de film gelukkig voor een te zware moraal. Dir draagt veel scènes in haar eentje of met een dierlijk tegenspeler. Deze film is ook nadrukkelijk bedoeld om het personage Superjuffie te introduceren. Soms voelt de film daardoor wel een beetje doods. Voor de dynamiek van het onvermijdelijke vervolg zou het goed zijn als Josje iets meer met andere mensen mag sparren."

Pauline Kleijer in 'de Volkskrant' van donderdag 11 oktober 2018: "(...) Nederland heeft een naam hoog te houden als leverancier van kwaliteitskinderfilms, maar Superjuffie (naar de boeken van Janneke Schotveld) draagt daar niet veel aan bij. De film komt uit dezelfde stal als de leuke Mees Kees- en Dummie de Mummie-reeksen, maar is daar een slap aftreksel van. Het is een lieve, vrolijke film, maar de special effects ogen knullig, het verhaal boeit niet en het tempo ligt zelfs voor de jongste kijkers laag."

Filmuziek

Matthijs Kieboom

Camera

Jorrit Garretsen

Montage

Michel Boesveldt

ProdDesign

Dimitri Merkoulov

Distributeur

Entertainment One Benelux

Bioszalen

136 bij première

Kleur

Kleur
Trailer