Inspirator, De (2018)

Regie

Hans Breetveld

Scenario

Hans Breetveld

Release

6 september 2018

Producent

Alfred van der Klis, Alex ter Beek, Kim de Jong

Duur

102 minuten
Filminformatie

Verhaal

De Inspirator draait om Change-Goeroe Gijs Schippers. Gijs trekt volle zalen als spreker op congressen en seminars en ook in zijn privéleven kent hij enkel succes. Samen met zijn vrouw Elske en zoon Thijmen begeeft hij zich in de beste kringen en geniet hij van zijn materiële rijkdommen. Totdat Gijs in een fikse midlifecrisis belandt. Hij stort zich in een passionele affaire met de ambitieuze Judith en al snel wil zij meer. De twee besluiten allebei hun bedrogen partners te verlaten maar als het moment suprême eindelijk daar is, gooit het lot voor zowel Gijs als Judith roet in het eten.

Cast

Hans Breetveld (Gijs Schippers), Sytske van der Ster (Judith van Baren), David Lucieer (Bas Meddo) , Mary-Lou van Steenis (Elske Schippers), Gijs' vrouw), Pim Joris Dekker (Thijmen, Gijs' zoon), Eva Duijvestein, Truus te Selle, Hein van der Heijden, Nelleke Zitman, Kim van Zeben, Han Oldigs, Rein Hofman, Irma Hartog, Eva Duijvestein, Khaldoun Alexander Elmecky, Bart van der Schaaf, Maya van den Broecke, Marios Bellas, Merijn de Jong, Philip Walkate, Tonnes Gorgels, Kim de Jong, Robin Schlosser, Maartje van der Heijden, Korneel Evers, Elsje Scherjon, Marloes van Meel, Maaike Mathot, Natasja Loturco, Syarda Steers, Cunie de Groot

Ontstaan

Veelvuldig bijrolacteur en theatermaker Hans Breetveld debuteerde in 2006 als filmmaker met de beklemmende artthriller LEGE MAAG, die vervolgens tot 2009 op de plank bleef liggen. Met zijn tweede speelfilm mikt hij op een breder publiek.

Kijkwijzer: 12 jaar (drugs, grof taalgebruik).

Pers

Dana Linssen op NRC.nl op 4 september 2018: "De inspirator is een ambitieuze film. Gemaakt vol goede bedoelingen. Acteur Hans Breetveld verzamelde een flinke groep acteurs en sponsors om zich heen om zijn tweede filmregie te kunnen realiseren. Op de site van de film staat dat Breetveld graag onafhankelijk werkt om in alle rust te kunnen onderzoeken wat hij graag wil maken. Een beproefd proces dat we bij veel internationale makers zien die hoge ogen gooien op festivals met een focus op kunstzinnige films. Dat levert vaak fictie-documentaire mengvormen op van ervaringscinema die een diep gevoel van medeleven kunnen oproepen. Maar De inspirator is meer een traditionele plotgerichte speelfilm waarbij het voordeel van deze werkwijze niet direct zichtbaar is. Ergens in het productieproces hadden de makers enorm veel profijt kunnen hebben bij inzichten die voor meer dramaturgische structuur, gevoel voor dialogen en beter acteerwerk hadden kunnen zorgen. Het verhaal rondom verandercoach Gijs met een midlifecrisis, huwelijksproblemen en de rest van de hele rataplan is onorigineel en overvol. De gekozen humor is soms niet te volgen, maar sluit wellicht aan bij de trend van ironische platheid die het goed doet in de bioscoop. Met name de manier waarop drie personages met een verstandelijke beperking op zomerkamp worden neergezet is eigenlijk om verdrietig van te worden en niet meer van deze tijd."

Pauline Kleijer op Volkskrant.nl op 5 september 2018: "Buitenstaander Hans Breetveld regisseert zijn tweede speelfilm, waarin hij ook de hoofdrol heeft. Er is heel wat doorzettingsvermogen voor nodig om volledig op eigen houtje een speelfilm te maken, zonder de garantie dat het eindresultaat ooit op een groot doek vertoond zal worden. Hans Breetveld deed het in 2006 met Lege maag, een psychologische thriller die pas drie jaar later, na veel afwijzingen en omwegen, toch nog in een enkele bioscoopzaal belandde. Het leverde Breetveld weinig roem op, maar wel een handvol positieve recensies. Dat gaf hem genoeg goede moed om aan een tweede film te beginnen – opnieuw buiten de geijkte filmpaden om, al wist Breetveld dit keer in een vroeg stadium een distributeur aan zich te binden, met een bescheiden bioscoopuitbreng tot gevolg. De inspirator is een film die zich niet eenvoudig laat vastpinnen. Op het eerste gezicht lijkt het om een vet aangezette romantische klucht te gaan. Een managementgoeroe (gespeeld door Breetveld zelf) met flinke midlifecrisis wil zijn vrouw inruilen voor zijn maîtresse, maar de timing is beroerd. Een sterfgeval in de familie brengt zijn plannen in de war. Dat hij gespecialiseerd is in verandermanagement, maakt de rommelige toestand in zijn privé-leven extra wrang. Ondertussen belandt zijn minnares tegen haar zin op een antroposofisch kinderkamp, waar ze met andere ogen leert kijken naar haar sullige vriend. Het is een weinig subtiel verhaal, waarbij Breetveld en zijn twee medescenarioschrijvers af en toe flink de plank misslaan – de grappen rond verstandelijk beperkten zijn gemakzuchtig en onnodig. Maar de personages zijn met verrassend veel zorg neergezet, de dialogen zijn vaak geestig en het acteerwerk is prima. De inspirator onderzoekt wat er nu werkelijk moet veranderen in de levens van de vier hoofdpersonen: hebben ze een nieuwe partner nodig of een nieuwe kijk op zichzelf? Het levert een merendeels onderhoudend komisch drama op, dat wel iets scherper en bondiger had kunnen zijn."

Filmuziek

Bas van Otterloo

Camera

Ronald Kerkman

Montage

Jord Holtslag

ProdDesign

Eva Smid

Kostuums

Els Schut

Grime

Anne Roozen, Calou Jansen, Yvonne Lucchi, Melanie Romijn

Geluid

Ron Riem, Ruud Ruyer

Bioszalen

4 bij première

Kleur

Kleur
Trailer