Film van Dylan Haegens, De (2018)

Regie

Bas van Teylingen, Dylan Haegens

Scenario

Michiel Peereboom

Release

16 augustus 2018

Producent

Edvart van 't Wout

Duur

81 minuten
Filminformatie

Verhaal

Dylan heeft zijn leven goed op orde; hij heeft een succesvol YouTube-kanaal, een eigen tosti-zaak en een leuk team: Rick, Teun en Marit. Er is alleen één stoorzender: IJsbrand. Hij is ook een YouTuber en maakt vrijwel iedere video van Dylan na, alleen dan stukken beter. De laatste tijd is IJsbrand wel erg snel met het uploaden van video’s, zo snel dat het verdacht aan het worden is. Dylan gaat samen met Teun op onderzoek uit en ontdekt het geheim van IJsbrand. Ze besluiten om zijn geheim ook eens te proberen. Het lijkt een perfecte oplossing, maar dit loopt totaal anders dan gepland. Vriendschap en liefde worden op de proef gesteld en Dylan moet alles op alles zetten om zijn vrienden en het succes niet te verliezen.

Cast

Dylan Haegens (Dylan), Rick Vermeulen (Rick), Marit Brugman (Marit), Teun Peters (Teun), Nick Golterman (IJsbrand), Ilse Warringa (Gerry), Rico Verhoeven (Diederik-Jan), Patrick Stoof (de heer Opstelten), Djamila (stewardess), Karen Damen (stewardess), Kelvin Boerma (Kalvijn), Buddy Vedder (presentator), Thomas van de Vlugt (Thomas), Bibi (Bibi), Giel de Winter (Giel), Teske de Schepper (Teske), Amir Motaffaf (schilderij), Jochem van Gelder (kok), Thomas Smagge (schilderij), Stefan Jurriens (Stefan), Klaas van Kruistum (slachtoffer), Mert Ugurdiken (Mert), Peter Hoefnagels (leraar)

Ontstaan

Dylan Haegens heeft 1,3 miljoen abonnees en is daarmee één van de grootste YouTube-sterren van Nederland met vooral absurdistische kluchten doorgaans in lijstjes van 10 gegoten. Dylan Haegens (1992) begon in 2010 met het plaatsen van filmpjes op YouTube. Zijn groep volgers groeide gestaag en inmiddels zijn zijn video's meer dan 460 miljoen keer bekeken. Dylan richt zich samen met zijn team, bestaande uit Teun, Rick en zijn vriendin Marit, vooral op het maken van komische sketches.

Bas van Teylingen regisseerde eerder "Het Huis Anubis en de Vijf van het Magische Zwaard" (2010) en "Zoop" (2004).

Kijkwijzer: Alle Leeftijden.

Pers

Dana Linssen op NRC.nl op 14 augustus 2018: "(...) Succes hebben op YouTube is, zo weten we inmiddels, niet voor velen weggelegd. Het AD berekende begin dit jaar dat er in Nederland zo’n dertig YouTubers van hun online-activiteiten kunnen leven. Ze verdienen hun geld met advertenties, nevenactiviteiten en merchandise. Haegens is een van hen. Hij heeft onder meer zijn eigen schoolspullenlijn. Inmiddels heeft zijn kanaal 1,4 miljoen abonnees, en is hij de eerste Nederlandse YouTuber met een eigen speelfilm. Even leek de nog populairdere Enzo Knol hem de loef af te steken; hij kondigde een paar jaar geleden met veel bombarie op het filmfestival van Cannes aan een bioscoopfilm te gaan maken. Later vertelde hij dat het project niet doorging. De stap van web naar bioscoop is niet eenvoudig. Het Amerikaanse filmplatform IndieWire signaleerde onlangs dat ondanks het feit dat veel internetsterren populairder zijn dan filmsterren, er nog steeds geen webfilms succes hebben gehad in de bioscoop. Daarvoor zijn opeens heel veel investeringen nodig, zoals in een goed scenario. De eenvoud maakt vlogs als die van Haegens waarschijnlijk nu juist zo populair. Wel maakte een aantal vloggers uitstapjes als gastacteur in speelfilms. Met name de Harry Potterfranchise was er vroeg bij. In de verschillende delen waren onder meer de ‘body positive’ Gracie Francesca, modevlogger Zoella en videowonderkind Bertie Gilbert te zien. En de Australische zanger Troye Sivan had het helemaal gemaakt toen hij als de jonge Hugh Jackman mocht optreden in X-Men Origins: Wolverine. De Film van Dylan Haegens is een soort polderjackass: een aaneen gekletste reeks baldadige sketches in de lijn van zijn populaire filmpjes ‘Tien manieren om…’ (geld te besparen, nee te zeggen, ontslagen te worden). Het plotlijntje draait om de concurrentie met na-aper IJsbrand die alles wat Dylan doet ook doet maar dan minder (‘Acht manieren om…). Het is een fantastisch experiment om te zien of alle 1,4 miljoen fans een tochtje naar de bioscoop zullen wagen. Als dat lukt is in één keer de bioscoopbranche gered. Al is het de vraag of de Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs dit soort films op het oog had toen ze in een in juli uitgebracht rapport pleitte voor meer geld voor publieksfilms."

Filmuziek

Martijn Schimmer

Camera

Goof de Koning

Montage

Joshua Menco

Grime

Bianca van der Steen

Bioszalen

108 bij première

Kleur

Kleur
Trailer