Spangas in actie (2015)

Regie

Job de Vries

Scenario

Pieter Athmer, Jop de Vries

Release

18 juni 2015

Producent

Alain De Levita, Joris van Wijk

Duur

86 minuten
Filminformatie

Verhaal

De vriendschap van Raaf (Lennart Timmerman) en Abel (Ricardo Blei) komt onder druk te staan wanneer het Spangalis College wordt gesloten en de leerlingen verspreid zullen worden over andere scholen. In hun strijd om dit te voorkomen besluit de vriendengroep het schoolgebouw te bezetten. Dat gaat niet volgens plan. En als Raaf en Abel daarbij flink ruzie krijgen, ontstaan er twee kampen binnen de hechte vriendengroep. Pas nadat het helemaal uit de hand loopt, beseffen ze wat de waarde van vriendschap eigenlijk is.

Cast

Ricardo Blei (Abel Brandt), Priscilla Knetemann (Charley Boogaarts), Hassan Slaby (Eman Loukili), Guillermo Hilversum (Tinco Benoît), Lennart Timmerman (Raphael de Ridder), Dilara Horuz (Meral Daldal), Stijn Fransen (Renée Krul), Djamila Abdalla (Bodil de la Aize), Timo Wils (Lef Evers), Vajèn van den Bosch (Juliëtte Vrolijks), Raymi Sambo (Reggy Benoît), Steef Hupkes (Jochem Damstra), Judy Doorman (Madge Jansen), Ilse Ott (Marie de Wind), Jan van Eijndthoven (Harold Kattenvilder), Pepijn Schoneveld (Frits van Veen)

Ontstaan

SpangaS in actie is het vervolg op het succesvolle SPANGAS OP SAFARI uit 2009, wat weer een spin-off was van de razendpopulaire KRO-NCRV-jeugdserie SpangaS. Intussen zijn er al meer dan 1800 afleveringen gemaakt, tal van boeken verschenen, een game en een theatershow, en wordt er gewerkt aan een Zwitserse versie van de televisieserie.

Genre: Drama, Familiefilm, Nederlands.

Kijkwijzer: 6 jaar (grof taalgebruik, geweld).

Pers

Jan Pieter Ekker op Cinema.nl op 17 juni 2015: "(...) De sterren van het eerste uur, zoals Jasper en Marius Gottlieb, zijn intussen te oud voor het Spangalis College en vervangen. Door acteurs die voor het grootste deel ook al lang en breed een leeftijd hebben bereikt waarop de middelbare school ingeruild zou moeten zijn voor een vervolgstudie, maar dat terzijde. Jop de Vries, bekend geworden door zijn rol als Victor Couwenberg in de soap Onderweg naar morgen en daarna actief als producent en regisseur van SpangaS - de serie, nam de regie over van Diede In 't Veld. Het ondermaatse script schreef hij samen met Pieter Athmer. Daarin gebeurt meestentijds niet al te veel. In de uren en dagen die volgen op het schoolfeest ontstaat er onder de impulsieve bezetters tweespalt over de manier waarop er actie gevoerd dient te worden, redelijk of radicaal, en komen vriendschappen onder druk te staan. Een beetje highschool-leut gecombineerd met wat geknutsel uit The A-Team, dat is het zo'n beetje ? niet al te best geacteerd en armoedig in beeld gebracht. Tegen het einde (let op: spoiler!) wordt een van de actievoerende leerlingen gebeld door een van zijn makkers, die zonder dat iemand het in de gaten had de bezette, zwaar gebarricadeerde school heeft verlaten om verhaal te halen bij een projectontwikkelaar die hun geliefde school, zo denkt iedereen, onderhands heeft gekocht. Hij heeft iets belangrijks ontdekt, zegt de jongen in zijn smartphone, tegen zijn vriend met een smartphone. Als hij nu even een computer opzoekt in school, dan zal hij het mailen. Het vinden van een werkende computer blijkt een enorme opgave op het Spangalis College. En dan is ook de stroom nog afgesloten in het hele gebouw; de computer moet dus mee het dak op, zodat hij kan worden aangesloten op zonnepanelen. Zegt hij dus tegen een middelbare scholier met een smartphone. Ondertussen is de Mobiele Eenheid met grof geweld aan de ontruiming begonnen. Alles wordt nog eens uitgelegd in tergend nadrukkelijke dialogen, maar dat verandert niets aan het feit dat het allemaal zo onlogisch is dat het niet leuk meer is ? ook niet voor de doelgroep die uit middelbare scholieren bestaat."

Dana Linssen in 'NRC Handelsblad' van 17 juni 2015: "(...) SpangaS in actie doet de kijker helemaal niet terugverlangen naar de middelbareschooltijd - ook al was je dat nerdy meisje en niet die sporthunk, of dat pukkelige jongetje en niet die bombshell - zoals in de meeste Amerikaanse voorbeelden van het genre. Dit is een middelbareschoolfilm die niet als een verjongingskuur werkt, en waar je je zelfs een beetje bevreemd van kunt afdragen of dit soort brave clichépersonages nu de helden zijn die je de leeftijdsgroep moet willen voorschotelen. Je wordt er pardoes een beetje recalcitrant van: je school bezetten omdat je niet naar een andere school wilt vlak voor het eindexamenjaar. Kom op zeg. Loop weg. Lift naar het andere einde van de wereld. Stort je in woeste avonturen. Desnoods met moralistisch Hollywoodeinde. Dit soort films maakten ze in mijn jeugd ook al."

Jos van der Burg in 'Het Parool' van 17 juni 2015: "(...) De schoolbezetting is niet meer dan een kapstok om het over vriendschaps- en liefdesperikelen te hebben. Het levert geen hoogstandjes op, maar wel een vlotte film, die verraadt dat regisseur Jop de Vries inmiddels ruim tweehonderd tv-afleveringen van SPANGAS regisseerde."

Casting

Janusz Gosschalk, Leonie Luttik, Roos Wijngaard

Filmuziek

Matthijs Kieboom

Bioszalen

111 bij première

Kleur

Kleur
Trailer