Zomer (2015)

Alternatieve titel: Summer

Regie

Colette Bothof

Scenario

Marjolein Bierens

Release

4 juni 2015

Producent

René Goossens, Annemiek van Gorp

Studio

De Productie

Duur

86 minuten
Filminformatie

Verhaal

De zestienjarige Anne groeit op in een klein dorp tussen de uitgestrekte velden, waar de overal aanwezige energiecentrale het landschap bepaalt. Het is een lange, hete zomer en Anne en haar vriendengroep brengen hun dagen door met rondlummelen en jakkeren over landwegen. Het is een tijd van avontuur, ontluikende seksualiteit en de eerste stappen naar volwassenheid. De stille, verlegen Anne probeert erbij te horen, maar voelt zich vervreemd van haar vrienden. Wanneer Lena, ronkend met haar motor de broeierige stilte komt verstoren, raakt Anne in de ban van haar. Lena is opgewekt, stoer, uitdagend en vooral anders. Dan komt het erop aan: durft Anne ook anders te zijn, terwijl alles verder hetzelfde blijft?

Cast

Sigrid ten Napel (Anne), Jade Olieberg (Lena), Lisa Smit (Carlijn), Ella-June Henrard (Ruby), Martijn Lakemeijer (De Peer), Rik Verheye (boerenhulp), Willemijn van der Ree (Anne's moeder), Steef Cuijpers (Anne's vader), Pepijn van Putten (Anne's kleine broer), Eva Van der Gucht (tante Door), Guido Pollemans (oom Frits), Lisanne Sweere

Ontstaan

Singer-songwriter Jacco Gardner leverde een vijftal nummers voor de film.

Coming of age-drama over groeipijnen, het onvermijdelijke einde van je kindertijd en kiezen voor je eigen bestaan - hoe verwarrend je omgeving dat ook vindt.

Facts

De film kreeg een gelijktijdige bioscoop- en online release tegen de prijs van een bioscoopkaartje. Zomer was on demand te zien bij: Het Ketelhuis (Amsterdam), Filmhuis Den Haag, Lux (Nijmegen), Louis Hartlooper Complex (Utrecht), Chassé Cinema (Breda) en De Lieve Vrouw (Amersfoort). De producent hoopte dat de film zo?n vijfhonderd online kijkers zou trekken.

Pers

Marco Weijers in 'de Telegraaf' van 4 juni 2015: "(...) Opspelende hormonen laten de gevoelstemperatuur stijgen in deze film over volwassen worden. In een voice-over becommentarieert ze de gebeurtenissen. Waarbij vooral haar ontmoeting met de brutale, in zwart leer gestoken motorrijdster Lena (Jade Olieberg) haar wereld op z?n kop zet. Hun opvlammende liefde zorgt voor allerlei commotie, wat de beklemmende bekrompenheid van het Brabantse dorps- en gezinsleven nog eens onderstreept. Regisseur Colette Bothof maakt dat helaas te expliciet en kampt daarnaast met nogal wat onlogische wendingen in het scenario van Marjolein Bierens. Actrice Sigrid ten Napel ? genomineerd voor een Gouden Kalf ? weet die kreukels gelukkig deels strak te strijken. Zij speelt overtuigend de veel jongere Anne en voorziet Zomer daarmee van een warm kloppend hart."

Pauline Kleijer in 'de Volkskrant' van 4 juni 2015: "(...) Zomer, een bescheiden, licht nostalgisch drama over opgroeien, ging in première op het Nederlands Filmfestival en was daar goed voor drie Gouden Kalf-nominaties: voor de 22-jarige Ten Napel (Overspel, Penoza) en voor de bijrollen van Willemijn van der Ree en Steef Cuijpers, die Annes ouders spelen. Het acteerwerk is dan ook sterk: subtiel en vaak ontroerend. Minder geslaagd is de terugkerende voice-over, die moet bewijzen dat Anne ondanks haar zwijgzaamheid best wat te heeft vertellen. Dat is storend, want onnodig. Daarbij valt de semi-literaire, soms onbeholpen tekst ook nog in herhaling. Alsof de gebeurtenissen het niet al voldoende duidelijk maken, blijft Anne maar benadrukken hoe belangrijk deze zomer voor haar is. Zomer (bij wijze van experiment niet alleen in de bioscoop uitgebracht, maar ook on demand via de websites van zes filmtheaters) had meer lef kunnen gebruiken. De tweede speelfilm van Colette Bothof (na Zwarte zwanen, 2005) blinkt uit in sfeer, maar durft niet genoeg daarop te vertrouwen."

Nico van den Berg in 'HP/de Tijd' van 4 juni 2015: "(...) Zomer is een coming of age-drama zoals er al veel zijn gemaakt in Nederland. Het acteren is prima en de shots zijn mooi ? alhoewel de vraag hierbij ook is wat er op een computerscherm van over blijft ? maar de film als geheel maakt zeker geen blijvende indruk.Het spreekwoord: ?Eén zwaluw maakt nog geen zomer? kan moeiteloos worden vervangen door: ?Eén Zomer is nog geen redding van de Nederlandse film?. Het initiatief is interessant, maar nog te klein om het tij van de tanende arthousefilm te kunnen keren. Wie meldt zich voor nieuwe plannen?"

Prijzen

De film won de publieksprijs tijdens De Roze Filmdagen.

Op het Nederlands Film Festival 2014 werd Sigrid ten Napel genomineerd voor Gouden Kalf voor Beste Actrice, Willemijn van der Ree voor Beste Vrouwelijke Bijrol en Steef Cuijpers voor Beste Mannelijke Bijrol.

Filmuziek

Fons Merkies, Jacco Gardner

Camera

Goert Giltaij

Montage

Michiel Reichwein

ProdDesign

Vincent de Pater

Geluid

Jan Deca, Mark Glynne

Distributeur

Herrie Film & TV

Bioszalen

8 bij première

Kleur

Kleur

Meer info

Website: www.deproductie.nl/in-productie-2/summer-2
Trailer