Schneider vs. Bax (2015)

Regie

Alex van Warmerdam

Scenario

Alex van Warmerdam

Release

28 mei 2015

Studio

Graniet Film

Duur

94 minuten
Filminformatie

Verhaal

Schneider, een huurmoordenaar, wordt gebeld door Mertens. Hij heeft een spoedopdracht voor Schneider, maar Schneider weigert. Hij is jarig en heeft zijn vrouw Lucy beloofd te helpen met het voorbereiden van het diner dat hij vanavond geeft. Mertens benadrukt dat het belangrijk is en dat het vandaag moet gebeuren. "Het gaat om Ramon Bax, een schrijver. Hij woont alleen aan de rand van een afgelegen meer. Het is een makkelijke klus, met een beetje geluk ben je voor de middag weer thuis.? Met tegenzin gaat Schneider akkoord, maar de makkelijke klus blijkt een zeer gecompliceerde.

Cast

Tom Dewispelaere (Schneider), Alex van Warmerdam (Ramon Bax), Maria Kraakman (Francisca), Gene Bervoets (Mertens), Annet Malherbe (Gina), Pierre Bokma (Bolek), Henri Garcin (Gerard), Loes Haverkort (Lucy), Eva van de Wijdeven (Nadine), Ali Zijlstra (Loetje), Mike Reus (supervisor), Bart Harder (Jules), Renzo van Cleemputte (blinde jongen), Fay Bakker (oudste dochter), Rosa Bakker (jongste dochter)

Ontstaan

Opgenomen in de Schram Studio in Amsterdam-Noord aan de Grasweg 48-50. De scherpte van de film is in de nabewerking afgezwakt. De luchten zijn niet blauw, omdat een niet-nostaligsch gevoel gewenst was.

Kijkwijzer: 16 jaar (grof taalgebruik, geweld).

Pers

Fritz de Jong in 'de Filmkrant' van mei 2015: "(...) In Van Warmerdams amorele universum nemen mazzel en botte pech de plaats in van het noodlot. Voor de kijker is dat ongemakkelijk: moet je partij kiezen voor die onsympathieke Bax of voor de professionele familieman Schneider? De confrontatie pakt spannend uit omdat je toch wilt weten wie zal winnen. Maar een louterende conclusie blijft uit. We zijn eraan gewend dat Van Warmerdam de kijker graag op afstand houdt. In Schneider vs. Bax levert dat helaas niet alleen vervreemding en absurdisme op, maar ook een zekere mate van onverschilligheid."

Mark Moorman in 'Het Parool' van woensdag 27 mei 2015: "(...) Vooral de confrontatie tussen de nukkige Bax en zijn depressieve dochter is klassiek Van Warmerdam. 'Ik verwacht een dochter in goeden doen', zegt de vader, maar dat kan hij wel vergeten. Wat is hij aan het schrijven? Iets over 'noodlot, de liefde'. Dat van dat noodlot klopt wel, maar Schneider vs. Bax schetst een typisch liefdeloos universum waar de personages met volle overtuiging dingen zeggen als 'Dinsdag is een mooie dag voor een klus' of 'Muesli is voor geiten'. Elke zin in een script van Van Warmerdam is even belangrijk. Of onbelangrijk. De beelden zijn weer onvergetelijk: mannen schuilend in het riet, Maria Kraakman in een verlaten, mossig huisje zonder dak, een visser in een bootje op een winderige plas. Maar het verhaal, om het maar zo te noemen, komt niet helemaal van de grond, krijgt geen extra dimensie, zoals in het beklemmende Borgman. Na de intrigerende opening krijgt het spel met de personages en de huisjes in het moeras iets abstracts, waarbij de kijker langzaam de vaste grond onder de voeten verliest."

Eric le Duc in 'de Telegraaf' van donderdag 28 mei 2015: "(...) Schneider vs. Bax is als een western in de polder. In het riet en onder de brandende zon zoeken twee mannen met een geweer constant naar de perfecte positie voor hun killshot. Ze zijn duellerende cowboys in een verhaal vol Warmerdamiaanse elementen: schijnbaar toevallige passanten, wreedheden en verstoorde familieverhoudingen. Want waar komt die angstige prostituee in Schneiders schuilplaats opeens vandaan? En waarom mag de vader van Bax niet aan zijn kleindochter zitten? Verwacht in het strak geregisseerde en ietwat afstandelijke Schneider vs. Bax geen afgerond einde dat alle vragen beantwoordt. Want Van Warmerdam houdt ervan verwarring te zaaien. En de manier waarop de filmmaker mazzel, pech, toeval en noodlot weer om elkaar heen laat dansen, is droogkomisch, vilein en absurd als altijd."

Dana Linssen in 'NRC next' van 28 mei 2015: "(...) ?Na het behoorlijk ernstige Borgman is Schneider vs. Bax ogenschijnlijk veel meer rechttoe-rechtaan. Een piefpafpoeffilm die zijn eigen plot opblaast: alles is teruggebracht tot een eindeloze ?shoot out?. Een western in het riet. Een middagje spelen in de modder en als dan alle lijken op een stapel liggen, weer rustig teruggaan naar je verjaardagsfeestje. Of niet natuurlijk."

Belinda van de Graaf in 'Trouw' van donderdag 28 mei 2015: "(...) Schneider vs. Bax oogt minder ambitieus en veellagig dan Cannes-ganger Borgman. Achter het moordscenario doemt het verhaal op van oude mannen met jonge vriendinnen, van relaxte vaders en gekwelde dochters die wraak nemen op al te handtastelijke grootvaders. Nare mannen. Onschuldige vrouwen. Een duim die aan gruzelementen gaat, en erger."

Pauline Kleijer in 'de Volkskrant' van 28 mei 2015: "(...) Schneider vs. Bax heeft veel moois te bieden: fotogenieke locaties met veel riet en water, prachtig camerawerk, prettig bizarre humor en vooral het bedwelmende gevoel dat alles kan gebeuren. In dit zompige natuurgebied staat niets vast, zeker niet de betekenis van het verhaal, al wekt Van Warmerdam met een verwijzing naar bokkenrijders de indruk dat er weer eens een pact met de duivel is gesmeed. Het is bijna jammer dat de film uiteindelijk toch naar een beslissende finale toewerkt. Die kan, na zo veel fijne ontregeling, niet anders dan onbevredigend zijn. Tegen het einde van Schneider vs. Bax is de fantasie van Van Warmerdam uitgeput. Het maakt de film minder krachtig dan Borgman, ook al omdat er minder op het spel lijkt te staan. Van Warmerdams negende speelfilm is niet zijn beste, wel een van zijn betere."

Casting

Annet Malherbe

Filmuziek

Alex van Warmerdam

Camera

Tom Erisman

Montage

Job ter Burg

ProdDesign

Geert Paredis

Kostuums

Stine Gudmundsen-Holmgreen

Grime

Marike Willard-Hoogveld

Geluid

Peter Warnier

Distributeur

Cinéart

Bioszalen

40 bij première

Kleur

Kleur
Trailer