Masters, De (2015)

Regie

Ruud Schuurmans

Scenario

Ruud Schuurman, Mimoun Oaïssa

Release

21 mei 2015

Producent

Marcel de Block, Tom de Mol, Mimoun Oaïssa, Erik van Wegen

Duur

96 minuten
Filminformatie

Verhaal

Wat als één van je maten met jouw tekst een hit scoort en je daarna niet meer kent? In de hilarische komedie De Masters overkomt het Aziz (Mimoun Oaissa). Zijn rapcrew De Masters weet nooit door te breken en jaren later hebben Aziz en zijn maat Marco (Ruben van der Meer) een slecht betaald baantje in een fabriek. Marco gokt liever in het casino dan op een comeback, maar Aziz is nog altijd van plan om een hit te scoren. Als zelfs zijn zoontje niet meer in hem gelooft en zijn ex hem de voogdij dreigt te ontnemen, is het alles of niets. De Masters moeten terugkomen! Het valt niet mee om de mannen enthousiast te krijgen; Lloyd (Willie Wartaal) is een paranoïde pizzabezorger en de brave Donny (Guido Pollemans) zit zwaar onder de plak bij zijn dominante vrouw. Maar Aziz krijgt ze zo ver om nog één keer met hem het podium op te gaan. Voor een hit gaan ze ver. Heel ver.

Cast

Mimoun Oaïssa (Aziz), Ruben van der Meer (Marco), Willie Wartaal (Lloyd), Guido Pollemans (Donny), Elise Schaap (Miriam), Negativ (Marra), Lies Visschedijk (Sandra), Jasmine Sendar (Serena), Robin Boissevain (Joris), Rick Wiessenhaan (wapenhandelaar), Jorik van der Veen (agressieve feestganger), Beryl van Praag (verpleegster), Ilse Krabben (Carola)

Ontstaan

Kijkwijzer: 12 jaar (discriminatie, grof taalgebruik).

Pers

Jelle Schot op Cinema.nl op 19 mei 2015: "(...) met name Locadia, in zijn eerste grote filmrol, is op dreef met een aantal vermakelijke tirades. Over de verborgen symboliek van wegmarkering bijvoorbeeld: 'De zwarten dragen alle lasten, de witten bepalen de regels.'Maar uiteindelijk verzandt De Masters toch al snel in een nogal flauwe satire, duidelijk bedoeld voor een jong publiek. De versie van hiphop die Schuurman serveert is dan ook van het niveau bonte avond op een kamp voor brugklassers, inclusief pooiers in bontjassen en plastic vuurwapens. Met veel plaatsvervangende schaamte en een reeks heel diepe zuchten tot gevolg."

Barend de Voogd op NU.nl: "(...) Het idee voor De Masters dateert al van 2004. Oaïssa bedacht het in de tijd van Het Schnitzelparadijjs en Shouf Shouf Habibi! Hij besprak de typetjes regelmatig met Van der Meer. Dat loont: De Masters mag dan heel voorspelbaar volgens oude comedyformules zijn opgebouwd, de personages hebben net genoeg eigenheid om aan te spreken. (...) Het levert, na alle meligheid ("Vetter dan een varken met obesitas") zowaar een feel good finale op. Hoe jonger je bent, hoe leuker je het vindt waarschijnlijk. Twee nummers op de soundtrack zijn van De Masters zelf, verder hoor je o.a. Nega, Bokoesam, De Jeugd van Tegenwoordig en SBMG. En zoals je van een rapkomedie mag verwachten, het stikt van de grappige zinnetjes. Dus ?haal je duim uit je kontje en luister?: de masters is best wel fijne kolder."

Sabeth Snijders in 'NRC Handelsblad' van woensdag 20 mei 2015: "(...) De acties die de vier knoeiers ondernemen om hun droom waar te maken zijn voorspelbaar, en regisseur Ruud Schuurman is een aaneenschakeling van clichés over hiphoppers en rappers. Maar de aanstekelijke soundtrack en enkele komische momenten (...) maken veel goed. Net als sommige woordvondsten in de discussies van het viertal (...)"

Mike Peek in 'Het Parool' van woensdag 20 mei 2015: "Hoe moeilijk het is om als Nederlands acteur je brood te verdienen blijkt wel uit de carrière van Ruben van der Meer. Het prima PLAN C leek een ommezwaai, maar in DE MASTERS speelt hij, inmiddels bijna 45 jaar, gewoon weer een blowende sukkel. (...) De overgangen tussen kolder en drama zijn namelijk veel te hard. (...) Jammer, want het laatste kwartier, dat doet denken aan de actie van Tarik Z., die eind januari de NOS-studio binnendrong, laat zien dat Oaïssa wel degelijk ontroerende scènes kan schrijven. Nu nog wat meer balans zien te vinden."

Filmuziek

Han Otten

Camera

Guido van Gennep

Montage

Godelinde Pollman

ProdDesign

Dimitri Merkoulov

Kostuums

Fanny Kieft

Grime

Ivette van Luijk

Bioszalen

79 bioscoopzalen bij première

Kleur

Kleur
Trailer