Surprise, De (2015)

Regie

Mike van Diem

Scenario

Mike van Diem

Release

21 mei 2015

Producent

Hans de Weers, Mike van Diem, Els Vandevorst

Duur

111 minuten
Filminformatie

Verhaal

Multimiljonair Jacob (Jeroen van Koningsbrugge) wordt voor het eerst in zijn leven verliefd op de mooie Anne (Georgina Verbaan). Voor het eerst lijkt het leven hun toe te lachen, alleen hebben ze kort daarvoor een contract getekend met een bedrijf dat hen op een verrassende wijze naar de andere wereld zal helpen. Als zij onder het contract proberen uit te komen, blijkt dat nog niet zo makkelijk...

Cast

Jeroen van Koningsbrugge (Jacob), Georgina Verbaan (Anne), Jan Decleir (Muller), Henry Goodman (Mr. Jones), Ankur Bahl (Asif), Naveed Choudhry (Moshin), Oliver Gatz (Halim), Ronny Jhutti (Khuram), Pierre Bokma (beveiliger Van Zuylen Foundation), Tamar Baruch (Marissa de la Rue), Ronald Top (Vermeer), Sean Talo (bewaker), Sean Talo (bewaker), Hubert Fermin (De Wijs), Judith Edixhoven (assistent De Wijs), Elisabeth Andersen (moeder), Esther von Arx (Julija), Reinier Hattink (assistent De Wijs)

Ontstaan

Scenario: Mike van Diem, naar het korte verhaal De surprise van Belcampo uit 1968.

Van Diem wilde De surprise niet verfilmen in een hippe, snappy filmstijl, maar als universele, tijdloze cinema. In de film zitten stijlverwijzingen naar Alain Delon in Melvilles Le samouraï (1967), Audrey Hepburn in Charade (1964), Hitchcocks Marnie (1964) en George Stevens Giant (1956).

Opgenomen in onder andere Duitsland en België.

Mike van Diem in 'de Filmkrant' van mei 2015 over waarom het na zijn Oscarwinnende speelfilmdebuut achttien jaar duurde voor hij een tweede speelfilm maakte: "Na Karakter kreeg ik aanbiedingen uit Nederland en Hollywood, maar er zaten geen interessante voorstellen tussen. Tegelijkertijd liep mijn commercialcarrière uitstekend, omdat bedrijven het leuk vonden om met een Oscarwinnaar te werken. Er was dus geen economische noodzaak om een film te maken." Achteraf had hij het anders moeten doen, zegt Van Diem. "Ik heb te lang een afwachtende houding aangenomen. Karakter en Alaska (Van Diems Oscarwinnende studentenfilm, JvdB) had ik zelf geïnitieerd en geschreven. Ik had na Karakter gewoon weer zelf een script moeten schrijven. Dan had ik waarschijnlijk veel eerder weer een film gemaakt."

In 'Volkskrant magazine' van 9 mei 2015 was te lezen dat hij in Hollywood bijna Spy Game met Robert Redford en Brad Pitt had gemaakt, maar met honorarium de slangenkuil had verlaten. Ook Monster's ball en Finding Neverland sloeg hij af. De surprise met Scarlett Johansson ging niet door, ondanks 16 miljoen dollar en een producent. Van Diem had er een slecht gevoel bij en vond Johansson geen comédienne.

Kijkwijzer: 9 jaar (grof taalgebruik, angst).

Pers

Mark Moorman in 'Het Parool' van 20 mei 2015: "(...) We kijken al jaren naar Nederlandse films waarin de aanwezigheid van een Vlaamse acteur of het niet helemaal te plaatsen landschap vooral wijzen op de eisen die aan het geld van de coproducent hangen, maar de kosmopolitische uitstraling van Van Diems film, gebaseerd op een verhaal van Belcampo (wie leest hem nog?), is helemaal op zijn plaats. (...) De plot doet enigszins denken aan The Game van David Fincher of The Truman Show van Peter Weir, waarin de regie van het leven wordt overgenomen en niet meer is terug te draaien. Ook in De Surprise probeert Jacob de opdracht in te trekken nadat hij heeft ontdekt dat het leven na de ontmoeting met Anne een stuk zinvoller lijkt en de 'onzichtbare muur' tussen hem en de wereld is opgetrokken. Van Diem heeft nog een paar verrassingen in petto, maar het gaat hier minder om de plotwendingen, dan om een onbeschaamde ode aan de liefde en de cinema - in elk fraai shot. Met een half oog op de titel en de cast zou je kunnen denken dat je in een Hollandse romcom verzeild bent geraakt, maar Van Diem, Verbaan en Van Koningsbrugge nemen je mee naar een unieke plek. Een verrassing, inderdaad."

André Waardenburg in 'NRC Handelsblad' van woensdag 20 mei 2015: "(...) Alles in DE SURPRISE verwijst naar het verleden. Zo speelt Jan Decleir, Dreverhaven in KARAKTER, een dragende bijrol en werkt Van Diem opnieuw samen met cameraman Rogier Stoffers (...) rustige, klassieke decoupage (...) maar het maakt DE SURPRISE wel ouderwetser dan goed voor de film is. Iets wat vesterkt wordt door de oubollige muziekscore. Op de een of andere manier ben je DE SURPRISE een dag erna al weer bijna vergeten en dat kan niet de bedoeling zijn van een perfectionist die achttien jaar projecten afweest om vervolgens met deze teleurstellende, literaire variant op een romantische komedie zijn comeback te maken."

André Nientied op NU.nl: "(...) De Belgische en Duitse locaties geven de film een tijdloze en licht-surrealistische sfeer die een welkome afwisseling is bij de platgetreden Amsterdamse locaties. De Surprise doet wel aan andere films denken: het plot lijkt sterk op I Hired a Contract Killer (1990), terwijl Van Koningsbrugge's ingehouden spel aan The Truman Show en Being There herinnert. Verbaans rol is gemodelleerd naar Audrey Hepburn in Charade. Stijlvolle voorbeelden en daarom geen slecht vergelijkingsmateriaal, hooguit een tikje pretentieus. Voor liefhebbers van kleurrijke kluchten als Gooische Vrouwen is het fraai gestileerde De Surprise wellicht te kil, te grijs en te traag, maar er valt genoeg te lachen en de karakters in De Surprise krijgen bovendien vanzelf kleur door het sterke spel."

Filmuziek

Brian Byrne

Camera

Rogier Stoffers

Montage

Jessica de Koning

ProdDesign

Hubert Pouille

Bioszalen

81 bij première

Kleur

Kleur
Trailer