Notre Dame de la Mouise (1940)

Alternatieve titel: Notre Dame van de Sloppen

Regie

Robert Péguy

Scenario

Grégoire Leclos, naar 'Le

Release

18-04-1940

Studio

Fiat Film / Gofilex

Duur

90
Filminformatie

Verhaal

In de buitenwijken van Parijs bevindt zich een buurt, die men ironisch 'Californië' noemt; een verzameling houten krotten en hokken, waar de allerarmsten van de wereldstad een ellendig bestaan leiden. In dit oord van verwording, dat zich aan iedere controle onttrokken heeft, verschijnt een jonge pater, die geen bevrediging heeft kunnen vinden in zijn werk in een der bekendste Parijse kathedralen, waar de rijksten en hooggeplaatsten hun kostbare missen komen bijwonen. Hij weet dat de allerellendigsten zijn toegewijde hulp en steun meer nodig hebben dan de rijken. Spoedig wordt hij echter door de jonge communist Bibi en zijn kornuiten lastig gevallen en beledigd, maar dit belet hem niet een aanvang te maken met het bouwen van zijn eigen 'kathedraal', die hij steen voor steen eigenhandig optrekt, bespot en uitgejouwd door de straatjeugd. Bibi is verliefd op een meisje uit de buurt, dat echter -nadat ze werk gevonden heeft- met haar moeder naar een keurig appartementje vertrekt. Bibi beseft dat zij niet tot zijn stand behoort en dat om deze reden een liefde tussen hen niet tot de mogelijkheden behoort. Op een feestavond wil Bibi uit verdriet niet aan de feestvreugde deelnemen. Zachtjes staat hij te huilen tegen de muur van de kerk, die men spottend 'Onze Lieve Vrouw van de Sloppen' heeft genoemd, als de jonge geestelijke naar buiten komt. Bibi laat zich in zijn verdriet willig naar binnen leiden, waar hij zich veilig voelt voor de honende woorden van zijn vrienden. Het bonte en rauwe leven in 'Californië' gaat zijn gang, doch de jonge pastoor werkt verder en langzamerhand overwint hij de tegenwerking en weet zich een plaats te veroveren in de harten van de vele vreemde, onevenwichtige figuren van de achterbuurt.

Cast

Odette Joyeux (la môme), Odette Barancey (Zéphyrine), Solange Varenne (la Sauterelle), Jeanne Véniat (la mère de la môme), Mary Perret (Taille de Cerf), Yvonne Legeay (Mme Eugène), Augustine Prieur, Mauricette Mercereau, Liliane Maigné, Edouard Delmont (le père Didier), François Rozet (l'abbé), Georges Rollin (Bibi), René Sarvil (Julot), Champi (Nénesse), Rivers Cadet (M. Eugène), François Rodon (Gosse de pou), Rolla Norman, Henri de Livry, René Allé, René Lefèvre-Bel, Félix Claude, Fernand Flament, Robert Rollis

Ontstaan

Deze Frans/Nederlandse coproductie is in de jaren 1938-1939 in Parijs onder auspiciën van de K.F.A. tot stand gekomen. Nederlandse medewerkers: de Amsterdamse filmcriticus Van Domburg, cameraman Toon Hin en F.D. Kahlenberg. Frans gesproken.

Camera

Toon Hin