Ontsnapping, De (2015)

Regie

Ineke Houtman

Scenario

Mirjam Oomkes, Olga Ponjee

Release

30 april 2015

Producent

Yoshi Aesaert, Danielle Raaphorst, Sjef Scholte

Duur

96 minuten
Filminformatie

Verhaal

Julia (Isa Hoes) heeft een goede baan, woont in een nieuwbouwhuis en heeft twee kinderen met de zorgzame Paul (Kees Boot). Maar in de keukenla liggen antidepressiva. Ze had zich haar leven zo anders voorgesteld toen ze jong was en erover fantaseerde met haar broertje Jimmy (Matthijs van de Sande Bakhuyzen). Hun tragische afscheid was twintig jaar geleden, maar knaagt nog altijd aan haar. Na een ruzie met Paul besluit Julia het roer radicaal om te gooien. Ze vertrekt - in de geest van Jimmy - naar de Portugese Algarve. Ze maakt nieuwe vrienden en meet zich een nieuw uiterlijk aan, maar gaandeweg ontdekt ze dat ontsnappen niet hetzelfde is als gelukkig worden. Als ze de mysterieuze gigolo Romeo (Edwin Jonker) leert kennen, komt Julia?s verleden dichterbij dan ooit.

Cast

Isa Hoes (Julia), Abbey Hoes (jonge Julia, 18), Kees Boot (Paul, Julia's man), Rik Mayall (Britse huisbaas Eddie), Matthijs van de Sande Bakhuyzen (Jimmy, broertje Julia), Ellen Schoeters (Lotus), Tom Jansen (Julia's vader), Rupinder Nagra (dr. Singh), Edwin Jonker (grootgeschapen gigolo Romeo), Pjotr van Antwerpen (Tom), Peter Brownbill (Wolfgang), Edwin Alofs (Heinz), Diana Dobbelman (Julia's moeder)

Ontstaan

Scenario naar de roman van Heleen van Royen uit 2006. Van Royen heeft een cameo met de twee kleine mannen. Veel bemoeienis had Van Royen niet met de film. Ze heeft het script gelezen en waar nodig tips gegeven, maar verder is het een project van de filmmakers.

Opgenomen in voorjaar 2014 in de Algarve (Portugal) en vanaf 3 november 2014 in Nederland.

Kijkwijzer: 12 jaar (enge beelden, discriminatie, drugsgebruik, grof taalgebruik, seksuele beelden).

Facts

De scène waarin Edwin Jonker een striptease geeft, daarvan was de choreografie bedacht, maar in het script stond dat hij zijn onderbroek zou aanhouden en hij trekt alles uit.

De Britse komiek en acteur Rik Mayall overleed niet lang na de opnamen op maandag 9 juni 2014 op 56-jarige leeftijd.

Actrice Abbey Hoes is geen familie van actrice Isa Hoes en ook niet van acteur Geert Hoes, politicus Onno Hoes of platenbaas Johnny Hoes.

Pers

Mario Wisse in 'Metro' van woensdag 29 april 2015: "(...) De film zorgt net als het bronmateriaal, de gelijknamige roman van Heleen van Royen, voor gemengde gevoelens. Er zijn veel cliche's, het is vaak plat, maar er zijn genoeg écht grappige en - dat vooral - ontroerende scènes die DE ONTSNAPPING tot een prima avondje uit maken."

Bor Beekman in 'de Volkskrant' van 30 april 2015: "(...) Als psychologische roadmovie valt de verfilming van Heleen van Royens bestseller niet heel serieus te nemen; de hevige stemmingswisselingen van Judith spelen vooral op als het de scenarist uitkomt. En die op zich fraaie flashbacks (met Matthijs van de Sande Bakhuyzen en Abbey Hoes) vol kankerleed zijn wel héél opportunistisch gemixt met dat Portugese heden, waar Julia zich eens grondig wil laten louteren door een gespierde en mediterrane gigolo (Edwin Jonker). De humor is direct, soms weinig hoogstaand: sekslol met Duitse dwergen. Maar de schaamteloosheid in De ontsnapping is een verademing bij de afgebakende tuttigheid in de gemiddelde Nederlandse romcom."

Fabian Melchers in 'de Telegraaf' van 30 april 2015: "(...) De urn op de bijrijderstoel bewijst dat hij zelfs twintig jaar na zijn dood nog in haar hoofd zit. Het is dus te begrijpen dat er een bepaalde tragiek aan dit personage hangt, maar dat zou wellicht meer hebben overtuigd als regisseuse Ineke Houtman daar in het begin van de film iets langer de tijd voor had genomen. In haar impulsieve zoektocht naar pieken en dalen wekt Julia ? ondanks sterk spel van Isa Hoes ? weinig sympathie. Pieken bestaan uit gratis cocktails en plastische chirurgie, dalen uit twee lilliputters die ze na een wilde avond in haar bed aantreft. Knap is het daarna wel des te meer dat Houtman die platte komedie op een geloofwaardige manier weet te kantelen naar een drama over weggestopt verdriet. Dankzij goed gedoseerde flashbacks begrijp je het gedrag van de hoofdpersoon steeds beter. Net als Julia zelf."

André Nientied op NU.nl op 30 april 2015: "(...) De Ontsnapping grossiert in hapklaar drama maar goed: van Heleen van Royen valt ook geen subtiliteit te verwachten. Isa Hoes, die zich voor deze rol letterlijk en figuurlijk blootgeeft, weet desondanks het beste van haar rol te maken en Abbey Hoes (geen familie) is sterk in de flashbacks. En het is een bitterzoet genoegen Rik Mayall te zien in zijn laatste rol: de acteur stierf tijdens de opnames en de film is dan ook terecht aan hem opgedragen."

Camera

Jeroen de Bruin

Montage

Elsbeth Kasteel

Kostuums

Betty Post

Grime

Martina Fehmer

Bioszalen

119 bij première

Kleur

Kleur
Trailer