Boskampi's, De (2015)

Regie

Arne toonen

Scenario

Lotte Tabers

Release

29 april 2015

Producent

Maarten Kuit, Dave Schram

Duur

107 minuten
Filminformatie

Verhaal

Rik Boskamp (Thor Braun), zoon van een sullige boekhouder, wil maar één ding: niet meer gepest worden. Geïnspireerd door een maffiafilm verzint hij een list. Hij zorgt ervoor dat ze verhuizen en dat zijn vader (Henry van Loon) in het nieuwe dorp wordt aangezien voor de levensgevaarlijke maffiabaas Paulo Boskampi. Het plan werkt! Rikkie Boskampi wordt niet meer gepest, iedereen is bang voor Paulo en behandelt hen met respect. Totdat er een pestkop uit het verleden opduikt. Hoe lang kan Rikkie zijn leugen nu nog vol houden?

Cast

Thor Braun (Rikkie), Henry Van Loon (Paul, Rikkie's vader), Fedja van Huêt (Marco), Maas Bronkhuyzen (Marco jr.), René van 't Hof (Fred), Meral Polat (Gina), Rick Lens (Roderick), Joop Kasteel (Gio), Jim de Koning (detective), Luciano Hiwat (Davie), Rana Ayvaz (Lara), Jort Fiechter (Albert), Jurre Nuiten (Menno), Sep Tamminga (Dirk), Thijn Brobbel (Noah), Ludo Marbus (Hein), Viggo Appel (Jaap), Hans Klok

Ontstaan

Scenario: Lotte Tabbers, naar het boek van Marjon Hoffman uit 2004.

De opnamen startten op 1 juli 2014.

Het boek DE BOSKAMPI?S (2004) van Marjon Hoffman, met illustraties van Annet Schaap, wordt uitgegeven door Uitgeverij Ploegsma, die ook alle andere boeken van Hoffman (o.a. de serie over Floor) uitgeeft.

Kijkwijzer: 6 jaar (geweld, enge beelden).

Pers

André Nientied op NU.nl: "(...) Het script van De Boskampi?s zit knap in elkaar: de inventieve Rik(kie) hoeft nooit al te vergezochte toeren uit te halen om de leugen vol te houden. De uitermate stijlvolle film zit vol met kleine beeldgrapjes ('Hernia Verhuizers'), verwijzingen naar films (Taxi Driver, Meet the Parents) en cameo?s (Hans Klok, Birgit Schuurman). Dat alles maakt De Boskampi's een feest voor jong en oud."

Karin Wolfs op Cinema.nl op 29 april 2015: "(...) Ondanks de veelbelovende start zakt de gangsterkomedie snel terug naar een serie lang voortkabbelende, in herhaling vallende verwikkelingen die nergens echt spannend worden of aan het hart gaan. Aanvankelijk monter ingestarte rocknummers maken plaats voor een fantasieloze klassieke geluidsband. Zelfs de sprankelende slapstick van René van 't Hof, als spectaculair incompetente, op non-actief gestelde maar daarom niet minder verbeten opererende rechercheur, wordt op een gegeven moment meer van het zelfde. Aan Thor Braun, die Rikkie speelt, ligt het niet: hij heeft een sprekend gezicht, maar is geen overtuigende antiheld. De Boskampi's drijft te veel op stijl en te weinig op inhoud, blijft te oppervlakkig en te vrijblijvend. Linker dan een bloedneus wordt 't niet. Het is lastig Rikkies pestprobleem serieus te nemen, als de pesterijen van vader als grap worden gebracht. Of om aan te nemen dat de Italiaanse schone van de delicatessenwinkel als een blok voor de nerdy vader valt, terwijl die daarvóór consequent als loser is weggezet. De Boskampi's blijkt een opportunistische potpourri van formulesituaties met een onmogelijke poldermoraal. Gebrek aan pretentie is één ding, maar doe dan niet of je begaan bent met een voor veel kinderen wezenlijk probleem."

Floortje Smit in 'de Volkskrant' van 30 april 2015: "(...) In dit universum zijn treiterijen vervelend genoeg, maar veroorzaken ze geen zwartgallig drama. Het is een slim scenario: welk kind, ook de niet gepeste, droomt er niet van zichzelf na een vakantie opnieuw uit te vinden, en met precies de juiste kleren opeens de populairste van de school te zijn? Toch staat De Boskampi's eigenlijk nooit aan de kant van de winnaars. Het is een film met liefde voor de underdog, een geestige ode aan de eigenzinnigen, aan degenen die er niet helemaal bij horen. Het mag er allemaal campy uitzien, het heeft het warm kloppende hart altijd op de juiste plek."

Camera

Rutger Storm

Montage

Marc Bechtold

ProdDesign

Job Castelijn

Kostuums

Vincent de Pater

Grime

Minke Lunter

Distributeur

Dutch Filmworks

Bioszalen

124 bij première

Kleur

Kleur
Trailer