Atlantic. (2015)

Regie

Jan-Willem van Ewijk

Scenario

Jan-Willem van Ewijk, Abdelhadi Samih

Release

23 april 2015

Producent

Bero Beyer

Duur

94 minuten
Filminformatie

Verhaal

In zijn verlangen naar vrijheid is de jonge visser Fettah vastberaden om op zijn surfplank via de Atlantische Oceaan naar Europa te reizen. Een poŽtische en visueel overweldigende speelfilm over het verlangen naar vrijheid om te gaan en staan waar je wilt en te zijn wie je wil zijn.

Cast

Fettah Lamara (Fettah), Thekla Reuten (Alexandra), Mohamed Majd (Hakim), Boujmaa Guilloul (Boujmaa Guilloul), Jan-Willem van Ewijk (Europese surfer Jan), Steven Novick (Steve), Aron Michael Thompson (Aron), Wisal Hatimi (Wisal), Idriss Karimi (oude visserman), Soufyan Sahli (Soufyan), Hassna Souidi (Rahma)

Ontstaan

Jan-Willem Ewijk was eerst vliegtuigbouwkundige, later investeringsbankier in Londen. In 2006 debuteerde hij als filmmaker met NU. Van Ewijk is in de film te zien als een van de Europese surfers.

Aan het scenario is gewerkt bij het Sundance Institute en aan het Binger Filmlab.

Arabisch gesproken.

De Marokkaanse acteur Mohamed Majid was eerder te zien in Incendies en Syriana.

Facts

Boze dorpelingen bestormden in Marokko tijdens de opnamen de set. Een groepje jongeren dat als figurenten aan de film kon meewerken zag ervan af omdat ze meer geld wilde. Dertig jongens bestormden met messen en stenen de set. In de rest van de draaiperiode stonden er zeven soldaten en politieagenten op de set.

Pers

Coen van Zwol in 'NRC Handelsblad' van woensdag 22 april 2015: "ATLANTIC is echt zo'n film die je echt op een groot doek moet zien. Dan hypnotiseren de lyrische, weidse shots van Marokkaan Fettah op zijn surfplank, op weg naar het onbekende. (...) een visueel sterke, melancholieke festivalfilm gemaakt. (...) Het stemt tot nadenken over al die jongemannen die verdrinken op jacht naar een - hier amoreus getinte - fata morgana van Europa die wij hem onbewust voorhouden. Voor ons is zijn vissersdorp een oasie van harmonie en onthaasting. Dat is ons toeristenoog: voor Fettah staat het voor uitzichtloosheid."

Remke de Lange in 'Trouw' van donderdag 23 april 2015: "(...) Geen professionele acteur, maar een uitstekende vertolker van een zwijgzame jongeman (...) Het zijn niet alleen visueel beeldschone, maar ook pregnante beelden: Fettah heeft misschien meer vrijheid dan hij denkt."

Floortje Smit in 'de Volkskrant' van donderdag 23 april 2015: "(...) gaat over mondialisering, over de verschillen tussen arm en rijk en zelfs over een onmogelijke liefde. (...) op zijn best als Fettah - geen opgeleid acteur, wel een surfkampioen - op zee is en schitterend wordt gefilmd door cameraman Jasper Wolf. (...) Rauw realisme en paradijselijkeheid lopen hier naadloos in elkaar over. ATLANTIC. romantiseert, maar gaat ook over romantiseren - over die drang om over de horizon te kijken, die nu eenmaal de mens eigen is."

Camera

Jasper Wolf

Montage

Mona Bršuer

Grime

Ghislaine Nejjar

Bioszalen

15 bij première

Kleur

Kleur
Trailer