Kidnep (2015)

Regie

Diederik Ebbinge

Scenario

Karen van Holst Pellekaan

Release

22 april 2015

Producent

Hans Everaert, Arnold Heslenfeld, Thomas Hroch, Dirk Impens, Judy Maat, Errol Nayci, Gerald Podgornig, Frans van Gestel

Duur

87 minuten
Filminformatie

Verhaal

Bo, enig kind van rijke ouders, heeft alles wat zijn hartje begeert behalve de aandacht van zijn ouders. Als hij wordt ontvoerd komt zijn beschermde en rijke wereldje op z?n kop te staan. Tussen Bo (Teun Stokkel) en zijn ontvoerder Fred (Martin van Waardenberg) ontstaat tegen beider verwachtingen in een band. Bo ontdekt in Fred de vader die hij mist en leert voor zichzelf op te komen. Fred ziet in waar hij al z?n leven lang voor vlucht en leert vader te zijn.

Cast

Teun Stokkel (Bo), Martin van Waardenberg (Fred), Marcel Musters (Vader Bo), Ruth Becquart (Olga), Steven van Watermeulen (Leo, Fred's oude maatje), Rian Gerritsen (Suus), Katrien van Beurden (moeder van Bo)

Ontstaan

Kijkwijzer: 6 jaar (grof taalgebruik).

Facts

Scenariste Karen van Holst Pellekaan ontwikkelde, naar eigen zeggen, in de afgelopen tien jaar circa vijftig verschillende scenarioversies van Kidnep.

Pers

Fabian Melchers in 'de Telegraaf' van 22 april 2015: "(...) In deze avontuurlijke familiefilm over vriendschap en familie zitten dus ook genoeg spannende momenten. Alleen is dat waar regisseur Diederik Ebbinge soms de mist in gaat. Ook al zitten er genoeg verwikkelingen en confrontaties in Kidnep, ze missen vaak hun doel doordat ze te snel en gemakkelijk worden afgerond. Dat houdt het tempo hoog, maar dat maakt een film niet automatisch opwindend. Daarnaast had er best wat meer humor ingezet mogen worden. Zeker gezien Ebbinges gortdroge, absurdistische regiedebuut Matterhorn, waarmee hij twee jaar geleden op het IFFR de publieksprijs won. Van die aanstekelijk excentrieke stijl is in Kidnep jammer genoeg weinig meer terug te vinden. Ebbinges regie voelt hier minder trefzeker, wat misschien te verklaren is door het feit dat hij ditmaal niet zelf het scenario schreef. Maar vermakelijk blijft dit kinderavontuur gelukkig wel nog, vooral omdat hoofdrolspelers Martin van Waardenburg en Teun Stokkel een charmant duo vormen. En uiteindelijk is dat in een film als deze toch het belangrijkste."

Barend de Voogd op 'NU.nl': "(...) De 'onverwachte' vriendschap tussen de volwassen ontvoerder en het rijkeluiszoontje. De formule is sleets, maar als de hoofdrolspelers een echte klik met elkaar hebben dan valt er weinig tegen in te brengen. In zijn hart is Kidnep een verhaal over (echte en surrogaat-) vaders en zonen en Stokkel en van Waardenberg laten dat hart ook werkelijk kloppen. Het mooiste moment creëert Diederik Ebbinge wat dat betreft vlak voor het einde, op de dag van Bo?s tiende verjaardag. Zonder iets te verklappen: in de scène kan niet gesproken worden en eigenlijk kun je de gevoelens van die twee ook niet van hun gezichten aflezen. Toch zorgt juist dit vreemde, verrassende ballet even voor een brok in de keel. Jammer dat de film daarna zijn voorspelbare koers weer vervolgt en er nog een afwikkeling volgt volgens het boekje. De veel te kluchtig aangezette elitaire vader en moeder (?met je yoga en je tarwegras!?), de boze stewardess en de clownsstreken van Leo in de korte broek: Kidnep had heel goed zonder gekund."

Monica Meijer op 'Cinemagazine.nl' op 21 april 2015: "(...) ?Kidnep? is een ontroerende, spannende en grappige film voor de hele familie. Kinderen zullen genieten van de capriolen van de blunderende Fred en op het puntje van hun stoel zitten bij de spannende achtervolgingen, ouders zullen geroerd worden door de opbloeiende band tussen de twee hoofdpersonen en de verandering die dit voor hen en hun omgeving met zich meebrengt. Teun Stokkel is geknipt voor de rol, met precies de juiste mengeling tussen onzekerheid en bravoure maakt hij van Bo een kind om in je hart te sluiten. Martin van Waardenberg speelt zijn rol erg subtiel. Door zijn ingehouden spel maakt hij van zijn personage geen karikatuur, maar gewoon iemand die je buurman zou kunnen zijn. Ruth Becquart als de inhalige Olga is dan weer wel ietsje over the top, maar dat past juist weer prima, omdat het haar scènes wat luchtiger maakt. Zonder dat overdreven acteerspel zou ?Kidnep? een stuk benauwender zijn voor de jonge kijkers. Prima in balans, prima film."

Casting

Elske Falkena, Janusz Gosschalk, Leonie Luttik

Filmuziek

Steve Willaert

Camera

Dennis Wielaert

Montage

Sandor Soeteman

ProdDesign

Wilbert van Dorp

Kostuums

Heleen Heintjes

Grime

Joan Tjon a Hie

Stunts

Willem de Beukelaer

Bioszalen

81 bij première

Kleur

Kleur
Trailer