Zurich (2015)

Regie

Sacha Polak

Scenario

Helena van der Meulen

Release

19 februari 2015

Producent

Marleen Slot

Studio

Viking Film, A Private View, Rohfilm

Duur

87 minuten
Filminformatie

Verhaal

In een wanhopige poging om het verleden te vergeten, zwerft Nina (Wende Snijders) langs de snelwegen van Europa. Ze ontmoet de Duitse vrachtwagenchauffeur Matthias (Sascha Alexander Gersak) en reist met hem mee. Maar veel over wie zij is, laat Nina niet los. Langzaamaan wordt duidelijk dat Nina zich ophoudt in de truckerswereld omdat ze gedreven wordt door de pijn van het ultieme verraad dat haar is overkomen.

Cast

Wende Snijders (Nina), Sascha Alexander Gersak (Matthias), Barry Atsma (Sven), Martijn Lakemeier, Tristan Göbel (Finn)

Ontstaan

Wende Snijders maakt in deze film haar speelfilmdebuut.

Opgenomen o.a. in Stadsschouwburg Almere (koorscène in de Kleine Zaal op 9 december 2013).

Regisseur Sacha Polak koos het nummer ?The Silent Sea? van de Groningse folkband Town of Saints voor een scene in de film, waarmee de band in de film te zien is. Town of Saints is de indie-folk formatie van de Nederlandse singer-songwriter Harmen Ridderbos en de Finse violiste Heta Salkolahti. Harmen over het nummer: "The Silent Sea vertelt van een desolate plek waar mensen niet praten over het verleden. Qua verhaal en ook qua sfeer past het ontzettend bij de film, waarin ook een desolate setting wordt neergezet. We zijn dan ook heel blij met hoe het lied in de film is terechtgekomen."

Kijkwijzer: 12 jaar (angst).

Pers

Pauline Kleijer in 'de Volkskrant' van donderdag 19 februari 2015: "(...) Zurich bestaat uit twee delen, die in omgekeerde volgorde worden opgediend. In de eerste helft duikt de film halsoverkop in het meedogenloze rouwproces van de verwilderde Nina. Het tweede deel gaat terug in de tijd en laat haar, even, zien zoals ze was: gelukkig met haar dochter en haar vriend, een vrachtwagenchauffeur. Totdat hij een ongeluk krijgt. Behalve met het verlies moet Nina leven met de onthulling dat hij een dubbelleven leidde. Ook met andere middelen weten Polak en scenarioschrijfster Helena van der Meulen Nina's leed krachtig over te brengen. Met een simpel zinnetje als 'Ik ben haar niet'. Met beelden van Nina's dochter, die zittend aan de rand van het zwembad even haar voet op het hoofd van een zwemmend jongetje zet. Een woordeloze scène die glashelder laat zien dat het 5-jarige meisje haar eigen verdriet heeft. En dan is er nog Wende Snijders, de zangeres die zich zonder enige gêne in haar acteerdebuut stort. Alleen al haar rauwe vertolking maakt Zurich overrompelend. Soms werkt Snijders' overgave ook verstikkend: haar niet aflatende intensiteit kan iets te veel van het goede zijn. Maar meestal vindt ze precies de juiste dosering van kracht en kwetsbaarheid, aangevuld met een peilloos verlangen gewoon te verdwijnen, weg van alles en iedereen."

Fabian Melchers in 'de Telegraaf' van donderdag 19 februari 2015: (...) Er is een dierbare dood, dat wordt al vrij snel duidelijk. Maar het volledige antwoord op de vraag waarom ze zodanig van slag is, duurt de rest van de speelfilmlengte. Die opbouw is een van de grootste sterktes van Zurich. Vrijwel niets van het daadwerkelijke drama wordt letterlijk uitgesproken, maar uiteindelijk is het glashelder hoe het zit. Dat is de kunde van scenariste Helena van der Meulen, en ook zeker van Polak, maar laten we hier vooral ook niet hoofdrolspeelster Wende Snijders vergeten. Van een aangrijpend broos en hulpeloos gelaat tot knallende oer-emoties: de zangeres stort zich met volle overgave in dit acteerdebuut. Indrukwekkend."

Prijzen

CICAE Art Cinema Award op de 65ste editie van het Internationaal Filmfestival in Berlijn in februari 2015. Deze award wordt door een jury van de Internationale Confederatie van Arthouse Bioscopen toegekend aan de Beste Film in het programma onderdeel FORUM.

Casting

Rebecca van Unen, Tanja Schuh, Sara De Vries-Vinck

Filmuziek

Rutger Reinders

Camera

Frank van den Eeden

Montage

Axel Skovdal Roelofs

ProdDesign

Jorien Sont

Kostuums

Sara Hakkenberg

Grime

Françoise Mol

Distributeur

Cinéart

Bioszalen

12 bij première

Kleur

Kleur
Trailer