Sky above us, The (015 )

Regie

Marinus Groothof

Scenario

Marinus Groothof

Release

29 januari 2015

Producent

Stefan Mladenovic, Sander Verdonk, Denis Wigman

Duur

97 minuten
Filminformatie

Verhaal

The Sky Above Us is een authentiek, eigentijds drama over de bombardementen op Belgrado in 1999. Ana, Sloba en Bojan: drie verschillende mensen, drie verschillende manieren om aan het leven vast te houden onder de zwaarste omstandigheden. De NAVO bombardementen vonden 15 jaar geleden plaats. Helaas blijven, vandaag de dag, oorlogen Europa en de rest van de wereld opschudden en verdelen. Wanneer zal er eindelijk vrede zijn? Iedere dag opnieuw brengen Ana, Sloba en Bojan hun levens in gevaar, simpelweg door naar hun werk te gaan in of naast het nationale televisiestation in Belgrado. Het is een belangrijk doelwit voor de NAVO-bombardementen. Alle drie dwingen ze zichzelf met de angst om te gaan, omdat ze hun gewone levens willen vasthouden. Maar 'gewoon' bestaat niet meer. Iedere nacht verandert Belgrado van een bruisende stad in een militair doelwit. Terwijl de bommen vallen uit de lucht boven hen, worstelen Ana, Bojan en Sloba met de vraag: Wat moet ik doen om te overleven in een krankzinnige wereld?

Cast

Milos Timotijevic (Marko), Nikola Rakocevic (Bojan), Nada Sargin (Ana), Hristina Popovic (Mila), Mladen Sovilj (Vanja), Slobodan Ninkovic (Darko), Tihomir Stanic (Zoran), Boris Isakovic (Sloba), Ljuma Penov (Jelena), Stefan Bundalo (Djorde), Marko Gvero (taxi driver)

Ontstaan

Kijkwijzer: 12 jaar (grof taalgebruik, drugs, angst).

Pers

Eric le Duc in 'de Telegraaf' van 28 januari 2015: "Toen zijn Joegoslavische vriendin hem negen jaar geleden meenam naar Belgrado, raakte Marinus Groothof gefascineerd. Niet alleen de verweerde façades, maar ook de gapende oorlogswonden maakten diepe indruk op de regisseur. Na Morning to noon en Sunset from a rooftop is The sky above us de derde film die Groothof maakte over de stad die tijdens het Kosovo-conflict zo hard werd getroffen. (...) Het resultaat is een ambivalent oorlogsdrama over angst, liefde en loyaliteit, met op de achtergrond altijd de dood die vanuit de lucht loert. Enerzijds zijn de beelden van verwoest Belgrado ontluisterend indrukwekkend. Daarbij is de scène waarin feestgangers op het dak van een flat naar de bombardementen kijken prachtig surrealistisch. Toch heeft The sky above us ook iets kunstmatigs. De levens van de hoofdpersonen zijn zo duidelijk geënsceneerd, dat Groothof er maar ten dele in slaagt de dreiging invoelbaar te maken."

Kevin Toma in 'de Volkskrant' van 26 januari 2015: " (...) Regisseur en scenarist Marinus Groothof, die al bij de bombardementen stilstond in de met een Gouden Kalf bekroonde korte film Sunset on a Rooftop (2009), volgt drie personages die deze onwerkelijke situatie ieder op hun eigen manier het hoofd bieden. (...) In een sterke scène ontdekt Bojan 's nachts witte krijtcirkels onder het puin van een gebouw, alsof het doelwit van de raketten letterlijk op de grond is getekend.Ook als je het feitelijke verloop van de NAVO-bombardementen op Belgrado niet kent, voel je door zulke momenten dat de surrealistische landerigheid vroeg of laat in een catastrofe uitmondt. Die aanhoudende spanning tussen alledaagsheid en dreiging, naast een overvloed aan authentieke details, maakt The Sky Above Us tot een oorlogsdrama van formaat."

Filmuziek

Ian Marien

Camera

Ruben Impens

Montage

Alain Dessauvage

ProdDesign

Jelena Sopic

Kostuums

Dragica Lausevic

Grime

Lidija Skorucak

Bioszalen

6 bioscoopzalen bij première

Kleur

Kleur
Trailer