Homies (2015)

Regie

Jon Karthuis

Scenario

Diederik Jekel, Jon Karthaus

Release

22 januari 2015

Producent

Michiel Bartels, Eric de Groot, Frank Groenveld, Jordi Kamer, Jon Karthaus, Alexander Wächtler

Duur

100 minuten
Filminformatie

Verhaal

In de komedie Homies is Timo (Robert de Hoog) vastbesloten om zijn ex-vriendin Sophie (Charlie-Chan Dagelet) terug te winnen. Hij en Sophie waren het perfecte stel, totdat zij het uitmaakte... Sophie had behoefte aan een volwassen relatie met iemand die zijn leven wél op de rit heeft. Dit is voor Timo nogal een dingetje zeg maar... Want het zooitje ongeregeld waar hij nog steeds mee samenwoont, is nog lang niet toe aan een volwassen leven. Timo zet alles op alles om Sophie te overtuigen dat hij het roer sinds de break-up allang heeft omgegooid. Kleine uitdaging is alleen wel dat hij de waarheid iets mooier heeft gemaakt dan deze daadwerkelijk is. Vol goede moed na een avondje met Sophie, komt Timo thuis in de woning die hij nog steeds deelt met zijn Homies Mark (Tibor Lukacs), Felix (Gijs Naber) en Sebas (Manuel Broekman). Daar komt hij echter oog in oog te staan met de Russische maffia. Sebas blijkt per ongeluk de verkeerde mensen tegen zich in het harnas te hebben gejaagd. Dit kleine ?incidentje? heeft ertoe geleid dat er niet alleen drie zwaar geïrriteerde Russen in huis staan, maar ook een enorme koffer met 22 kilo coke. Aan Timo, Mark, Sebas en Felix de verantwoordelijke taak om deze lading binnen één week te verkopen tegen de straatwaarde. Maar verantwoordelijkheid nemen en gedegen plannen bedenken zijn nu net niet bepaald de sterkste kanten van de vier Homies....

Cast

Robert de Hoog (Timo), Yannick van de Velde (Joost), Geza Weisz (Fons), Manuel Broekman (Sebas), Gijs Naber (Felix), Tibor Lukács (Mark), Charlie Chan Dagelet (Sophie), Victoria Koblenko (Ivana), Jennifer Hoffman (incasso-agente), Sanne Vogel (zus Timo), Carolien Spoor (Mandy), Horace Cohen (Gerrit), Cees Geel (barman), Kiki van Deursen (Saartje), Sinan Eroglu (Nordin), Hans Kesting (rechercheur), Oscar Aerts (Ferry), Eva Laurenssen, Chris Willemsen (Titus), Jim Deddes (Dave), Ferdi Stofmeel (Guido), Bas Hoeflaak (deurwaarder), Johnny Kraaykamp jr.

Ontstaan

Regiedebuut van ex-acteur Jon Karthaus.

Kijkwijzer: 12 jaar (seks, grof taalgebruik, geweld, drugsgebruik).

Pers

Jos van der Burg in 'Het Parool' van woensdag 21 januari 2015: "(...) THE HANGOVER gemist? Zijn film voegt zich naadloos in dit genre. (...) Sommige grappen treffen doel, maar een flink aantal valt in de categorie melig en flauw. (...) Het is meer aan de acteurs dan aan het script te danken dat HOMIES overeind blijft. Dat zij in het echte leven ook vrienden zijn, is voelbaar en zorgt voor vrolijke dynamiek. Het was vast gezellig op de set."

Annet de Jong in 'de Telegraaf' van 22 januari 2015: "(...) De vier vrienden zijn allen karikaturen. Gijs Naber speelt Felix, een keurige en nerveuze bolleboos met neurotische trekjes. Tibor Lukacz is Mark, de domme kracht; hij is een onverschrokken ex-militair die nogal vol is van zichzelf. Manuel Broekman speelt Sebas, de man met de looks, maar zonder brains. En Robert de Hoog, Timo, is de ?normaalste? van het stel, maar een zacht ei. (...) Wat volgt is een kansloze missie van vier jongens, die vastbesloten zijn de klus te klaren. Moet gezegd, Homies heeft een aantal zeer geslaagde en grappige scènes, maar het gros is toch meligheid en flauwekul, die zeker niet iedereen zal bekoren. Zeker, de kracht van de herhaling werkt regelmatig op de lachspieren, zeker bij de Turkse maffiabaas met een anaalfixatie, die geen zin kan uitspreken zonder daaraan te refereren. Prettig ook is de chemie tussen de acteurs. Het plezier is voelbaar en de acteurs, Gijs Naber voorop, spelen hun rollen goed, ook al zijn ze eendimensionaal. Kortom, Homies is een sympathieke film, die door enthousiaste jonge makers binnen een jaar uit de grond is gestampt en waarvoor zeker een (jonge) doelgroep is. Een Friends-achtige sitcom zou een mooi vervolg kunnen zijn."

Pauline Kleijer in 'de Volkskrant' van 22 januari 2015: "(...) Homies is een bij vlagen erg grappige, soms ook te flauwe komedie, waaraan met zichtbaar plezier is gewerkt. Karthaus, die bekendheid kreeg als acteur in de Zoop-serie, haalde al zijn vrienden en kennissen bij elkaar voor zijn speelfilmdebuut. Hun lol werkt aanstekelijk, maar ook de meest originele grappen lopen uiteindelijk vast in de voorspelbare uitwerking. Van de uitleggerige openingsscènes tot het alles opsommende slot volgt Karthaus een veilige formule, die stroperig wordt uitgevoerd. Vooral tegen het einde hapert de film, zodat er niet veel meer te lachen valt."

Filmuziek

Niels den Otter, Guido Maat

Camera

Max Maloney

Montage

Jurriaan van Nimwegen

ProdDesign

Gwendoline Pluim

Kostuums

Kostuums: Minke Lunter, Fieke Nicolai

Grime

Marloes de Jong

Bioszalen

101 bioscoopzalen bij première

Kleur

Kleur
Trailer