Greencard warriors (2015)

Regie

Miriam Kruishoop

Scenario

Miriam Kruishoop

Release

15 januari 2015

Producent

raham Bourne, Julian Cautherley, Bronwyn Cornelius, Cliff Curtis, René Goossens, Annemiek van Gorp, Rieks Hadders, Nicholas Jayanty, Miriam Kruishoop, Bertrand Lipworth, Victor Moyers

Duur

91 minuten
Filminformatie

Verhaal

In de Verenigde Staten worden onder kansloze illegale immigranten, jongeren geronseld voor het Amerikaanse leger. Het geboden zicht op een legaal bestaan voor de jonge dienders en hun familie blijkt in de praktijk vaak een valse belofte te zijn. Deze speelfilm laat de gevolgen daarvan zien voor een arme latino familie, in een woonwijk waar criminaliteit de enige andere optie is om te kunnen overleven. Het verhaal wordt geschetst vanuit de verschillende perspectieven, waaronder dat van de jonge Angel die dromen en liefde ziet vervliegen.

Cast

Manny Perez (Jesus), Angel Amaral (Angel), Vivica A. Fox (Gabrielle), McKinley Freeman (LB), Richard Cabral (Sharkey), Noel Gugliemi (Morales), Paige Hurd (Jazmine), Christianne Christensen (Rosie), Will Green (Dre), Maynor Alvarado (Joker), Mario Ardila Jr. (Beto), Adrian Bellani (Rigo), Christelle Christensen (Carmen), Damaris Diaz (Chola), Marvin Elkins (Earl), Chrissie Fit (Other Chola), Cesar Garcia (Mad Dog), Christian Gutierrez (Big Jo), Roberto Hamilton (US Officer), Christopher Kriesa (Lowell), Giovanni Lopes (Hernandez), Tohoru Masamune (Dean), Luz Pazos (Party Chola), Argenis Pirela (driver), Link Ruiz (priest), David Toledo (Lil Rusty), Richard Steelo Vasquez (dreamer), Anthony Vitale (Police Officer 1), Johnny Yang (Officer Lopez)

Ontstaan

Greencard Warriors is een verhaal over verschillende personages dat zich afspeelt in Pico-Union een van de armste en oudste delen van Los Angeles. Het verhaal is gebaseerd op ware gebeurtenissen en kaart een aantal belangrijke sociale problemen aan. De film weeft verschillende verhalen samen tot een geheel.

Met een minimaal budget opgenomen in achttien dagen. Regisseur Miriam Kruishoop woont met een green card legaal in Los Angeles.

Kijkwijzer: 12 jaar (grof taalgebruik, geweld, discriminatie, angst).

Pers

Mark Moorman in 'Het Parool' van woensdag 15 januari 2015: "(...) Het Romeo en Juliaschema is een van de zwakke punten van GREENCARD WARRIORS, waarbij de onschuld van de jeugdigen te naïef en te veel door de ogen van een buitenstaander wordt geschetst. De film is bepaald geen LA-versie van The Wire (...) GREENCARD WARRIORS is duidelijk een lowbudgetproductie, geholpen door het sfeervolle camerawerk van Helle Jensen, die mooi gebruikmaakt van het fraaie licht - niet heel ver van Hollywood vandaan."

Berend Jan Bockting in 'de Volkskrant' van 15 januari 2015: "(...) Het is vrij veel allemaal, en bovenal topzwaar, de thematiek die Kruishoop scène na scène uitserveert. Zelfs tijdens de onschuldig bedoelde scène waarin Angel op bed naast zijn lief in slaap valt en zij hem filmt met haar camera, weet je: dit gaat straks hartstikke mis. Een beetje lucht - een beeld zonder schreeuwerige onheilszwangere betekenis - zou een soepelere vertelling niet in de weg hebben gestaan. Al valt die aanpak ook te prijzen: alles in de film zegt dat de onmacht van al die mensen Kruishoop aan het hart gaat. Maar de beoogde impact blijft uit, de goede bedoelingen ten spijt. Het beperkte budget zat ongetwijfeld dwars, maar een groter probleem is de hermetische vertelling, die ook voor de cast fungeert als loden last. Zo'n scène waarin vader Jesus (Manny Perez) naar twee mannen uit het leger stapt, dezelfde twee die zijn inmiddels overleden zoon rekruteerden, en ongeremd huilend vraagt waar die beloofde verblijfsvergunning blijft, valt volledig in het water. Te weinig finesse, te veeleisend voor de dienstdoende acteur. Wat resteert is een film die in alles belangrijk wil zijn, maar voortdurend niet of net niet overtuigt."

Filmuziek

James Chapple, Graeme Cornies, David Brian Kelly, Brian L. Pickett

Camera

Helle Jensen

Montage

Zachary Kashkett, Amy Scott

ProdDesign

Angela Stauffer

Kostuums

Kim H. Ngo

Bioszalen

3 bioscoopzalen bij première

Kleur

Kleur
Trailer