Onder het hart (2015)

Regie

Nicole van Kilsdonk

Scenario

Peer Wittenbols

Release

15 januari 2015

Producent

Ineke Kanters, Lisette Kelder, Dries Phlypo, Jean-Claude Van Rijckeghem, Jan van der Zanden, Guusje van Deuren

Duur

98 minuten
Filminformatie

Verhaal

ONDER HET HART gaat over Masha (Kim van Kooten), een biologe van 37 jaar, niet op haar mondje gevallen en vaker gekwetst in de liefde. Zij ontmoet Luuk (Koen de Graeve), een gedreven huisarts van 47 jaar met twee tienerdochters en redelijk recent, een ex-vrouw (Lies Visschedijk). Tijdens een bezoekje aan een vlindertuin loopt hij door een onhandige manoeuvre de vrouw van zijn dromen tegen het lijf: Masha, die in die vlindertuin werkt. De aantrekkingskracht tussen de twee is onweerstaanbaar. De oplaaiende verliefdheid overvalt niet alleen het koppel. Luuks dochters hebben grote moeite om hun vaders nieuwe vriendin te accepteren en krijgen last van een loyaliteitsconflict, omdat ze niet willen kiezen tussen hun ouders. De moeder wil de nieuwe situatie én haar plaatsvervangster niet accepteren. Ondanks de spanningen in het gezin zetten Luuk en Masha de stap om samen een nieuw leven op te bouwen. Uitgerekend dan slaat het noodlot toe.

Cast

Kim van Kooten (Masha), Koen De Graeve (Luuk), Frank Lammers (Rogier), Lies Visschedijk (Suzanne), Hanna Obbeek (Sofie), Kay Greidanus (Cibor), Meral Polat (Marieke), Frieda Pittoors (oma), Annemarie Prins (bejaarde vrouw), Mark Kraan (Tino), Sylvia Poorta (EHBO arts), Jurjen van Loon (bruidegom), Bjorn Niessen (haastige fietser), Jim Deddes (makelaar), Werner Kolf (fotograaf), Sophie Schut (dokter EHBO), Dries Smits (bejaarde man), Jaap Maarleveld (Herman), Sander Huisman (Leo), Christine de Boer (bruid), Lizzy van Vleuten (Fleur), Ella Menken (jonge Sofie), Lynn van Vleuten (jonge Fleur), Elisa Somsen (verkoopster winkel)

Ontstaan

Het idee voor de film kwam van regisseur Nicole van Kilsdonk en toneelschrijver Peer Wittenbols maakte het tot een scenario. Voor de maker is de film geen film over kanker maar hoe een vrouw zoekt naar haar positie zonder opdringerig te zijn.

Grotendeels opgenomen in Breda. Van Kilsdonk woonde als tiener in Oosterhout.

Kijkwijzer: 12 jaar (seks, grof taalgebruik, geweld).

Pers

Mark Moorman in 'Het Parool' van woensdag 14 januari 2015: "(...) mooie, lichte spel van de Vlaming De Graeve en Kim van Kooten, die gelukkig ook haar acteercarrière weer heeft opgepikt en naar elke rol een unieke laconieke intensiteit meebrengt. (...) In de Nederlandse cinema komen ernstige ziekten bovenmodaal vaak voorbij, als de beproeving die het leven voor de hoofdpersonen in petto heeft. In ONDER HET HART probeert Van Kilsdonk vervolgens weg te sturen van het valse sentiment, geholpen door de acteurs, maar daardoor ontstaat ook een zekere onthechtheid. Ondank het dramatische uitgangspunt brengt ONDER HET HART niet al te veel in beweging. (...) De twee vrouwen zijn verenigd in hun verdriet, maar er blijft er uiteindelijk maar één helemaal alleen achter. Daar is Van Kilsdonk het sterkst in: het verbeelden van het onvermogen om verlangens en verdriet onder woorden te brengen. In de laatste scène blijft er een woord over: alleen."

Fabian Melchers in 'de Telegraaf' van 15 januari 2015: "(...) Aan de ene kant is Onder het hart een wrang en bitter drama, maar aan de andere kant zorgt regisseuse Nicole van Kilsdonk er ook voor dat de film nooit topzwaar wordt. Naast Luuks slopende ziekte laat ze zien dat het normale leven intussen ook door blijft gaan. Dat relativeringsvermogen voorkomt vals sentiment, zodat dit drama wel echt binnenkomt op de momenten waar dat nodig is. Dat laatste is ook zeker te danken aan Kim van Kooten. Hoog tijd dat zij vaker een hoofdrol krijgt."

Floortje Smit in 'de Volkskrant' van 15 januari 2015: "(...) In Onder het Hart wilde Van Kilsdonk - middels een script van Peter Wittenbols - onderzoek doen naar die ingewikkelde status aparte die je als nieuwe vriendin (nog) hebt ten opzichte van het vorige leven met vrouw, kinderen en aanverwante herinneringen. Boeiend, actueel en ze was uitstekend op weg, met een ex die geen monster is, een recalcitrante puberdochter en Frank Lammers als komische noot. Dat Masha in eerste instantie niet wordt gebeld als Luuk in het ziekenhuis belandt, dat ze daar zijn ex aan het bed treft: schrijnend. Maar voor dat alles was die hersentumor niet nodig. Sterker nog, na de diagnose verdwijnt alle lucht in de tweede helft van de film. Het drama is te groot, de humor doodgeslagen. Maar erger is dat de personages zich niet meer ontwikkelen. De tienerdochter blijft boos, de vrouwen blijven ruziën en die man, ja, die kwijnt weg in bed. Het is mooi geacteerd allemaal door Van Kooten, Lies Visschedijk en de Vlaming Koen de Graeve. Maar het is onaangenaam, in dat benauwende huis met die mensen die zelfs aan het ziektebed van een geliefde hun ego's niet tijdelijk opzij kunnen zetten. Waarom blijft Masha? Het zal wel echte liefde zijn. De vraag is of je het als kijker wilt meebeleven, die scenes die alleen maar nemen en niet geven."

Filmuziek

Tino Biddeloo

Camera

Richard van Oosterhout

Montage

Dieter Diependaele

Kostuums

Valerie Le Roy

Grime

Liselotte Bredero, Marjon Hoogendoorn

Bioszalen

41 bij première

Kleur

Kleur
Trailer