Lach en een traan, Een (1921)

Alternatieve titel: Laughter and tears, schilder en zijn pierrette, De

Regie

B.E. Doxat-Pratt

Scenario

Adelqui Migliar

Release

08-10-1921

Studio

Granger-Binger Film

Duur

-1
Filminformatie

Verhaal

EEN LACH EN EEN TRAAN speelt in het artiestenleven. Het is carnaval in VenetiŽ De jonge schilder Mario Mari is echter niet opgewekt gestemd, want de zorgen drukken hem. Toch weten zijn vrienden hem mee te slepen naar een danszaal. Moedeloos zit hij er teneer en een kleine Pierrette voelt zich aangetrokken tot het jongmens dat in zijn alledaagse pakje geen plezier schijnt te hebben. De twee worden getrouwe vrienden en als Mario zijn werk niet verkoopt, gaat Pierrette haar handwerk, hoeden maken, weer opvatten om de kost te verdienen. Tot eensklaps Mario op een tentoonstelling een eerste prijs verwerft met zijn schilderij 'Een lach en een traan'. Dan is zijn carriŤre gemaakt, maar tevens het einde nabij van het gelukkig samenleven met Pierrette. Want zijn bewonderaarster gravin Maltakoff verzoekt hem te Parijs haar portret te komen schilderen. Weg is de mooie droom van Pierrette, voor Mario gold slechts eer en roem. Als het verlangen te sterk is, gaat Pierrette naar Parijs. Mario probeert haar terug te zenden, geeft haar geld. Doch Pierrette blijft in Parijs en dit geld biedt haar gelegenheid een plan ten uitvoer te brengen. Mario is ook niet meer de oude. Hem is iets uit het leven gerukt. De herinnering aan de laatste jaren plagen hem. Hij zoekt verstrooiÔng op een bal van de journalistenclub en staat eensklaps tegenover Pierrette. En later gaat hij haar opzoeken. Ze tart hem haar lippen te kussen, die nu een ander toebehoren. Dat is te veel voor Mario. Hij trekt zijn kleine zakdolk... Hij begeeft zich naar de politie om zich aan te geven, te vertellen dat hij Pierrette met voorbedachten rade heeft vermoord. Maar de politie neemt zijn verklaring minder ernstig op... Daar staat eensklaps Pierrette. En een lach heeft in het leven van twee mensen de tranen verdreven.

Cast

Adelqui Migliar (schilder Mario Mari), Evelyn Brent (Pierrette), B.E. Doxat-Pratt (captain Lombardie), E. Story-Gofton (Adolpho, vriend van Mario), Reginald Barton (schilder Georgio Lario), Bert Darley (Romolo Ferrando), Maudie Dunham (Signorina Zizi), Nico de Jong (police commissioner), Dorothy Fane (Sonia, countess Maltakoff)

Ontstaan

Opgenomen in VenetiŽ en Parijs. Film heeft behalve in Nederland en Engeland, ook gelopen in Frankrijk, Hongarije, Oostenrijk en Portugal.

In Engeland op 27 september 1921 voor het eerst vertoond.

De kopie vam het Nederlands Filmmuseum is niet geheel compleet.

Camera

Feiko Boersma, Jan Smit