Pak van mijn hart (2014)

Regie

Kees van Nieuwkerk

Scenario

Jacqueline Epskamp, Ivo Martijn, Valentijn Moerdijk, Simone Kome van Breugel

Release

6 november 2014

Producent

Martin Dewitte, Sander Emmering, Erwin Godschalk, Reinout Oerlemans, Maarten Swart, Sim van Veen, Ronald van Wechem

Duur

86 minuten
Filminformatie

Verhaal

In de romantische komedie Pak van mijn Hart runnen de broers Tom (Benja Bruijning) en Niek (Fedja van Huêt) een kledingverhuurbedrijf. Tom, ex-soapster, neemt zijn werk en relaties niet zo serieus. Daarentegen stort familieman Niek zich volledig op het werk tot ongenoegen van zijn vrouw Karin (Halina Reijn). De broers zijn zojuist met de voorbereidingen voor de feestmaand begonnen, als de aantrekkelijke Julia (Chantal Janzen) hun familiebedrijf binnenloopt met een aanbod dat alles verandert. Tom en Niek worden door deze klus geconfronteerd met de liefde, familiekwesties, tradities, zaken en vertrouwen. Daardoor komt er voor de broers in de feestmaand wel heel veel op het spel te staan?

Cast

Marwan Kenzari (Richard), Halina Reijn (Karin), Benja Bruijning (Tom), Fedja van Huêt (Niek), Geza Weisz (regisseur), Chantal Janzen (Julia), Manuel Broekman (auditant), Leo Alkemade (Gerben), Loes Haverkort (Floor), Bram van der Vlugt (Niek sr.), Beppie Melissen (Nel), Nathan Meeter (Lars), Antonie Knoppers (Alph)

Ontstaan

De Zwarte Pieten in de film zijn zwart, maar er zitten ook veegpieten tussen, geen gele of paarse. Hoewel de film gaat over de tegenstelling tussen traditie en commercie, neemt de film geen standpunt in.

Kees van Nieuwkerk is de zoon van DWDD-presentator Matthijs en de vriend van Carice van Houten.

Kijkwijzer: 6 jaar (geweld, grof taalgebruik).

Pers

Ab Zagt op AD.nl op 30 oktober 2014: "Waar is Kim van Kooten als je haar nodig hebt? De actrice/scenariste was verantwoordelijk voor de romantische komedies Alles is Liefde en Alles is Familie, de beste Nederlandse voorbeelden uit dit genre. Als geen ander kan Van Kooten personages bedenken die de kijker in zijn hart sluit. Het is een vak apart, zoals blijkt uit de imitatiefilm Pak van mijn Hart waarin erg nadrukkelijk naar Alles is Liefde wordt geknipoogd. Daar houdt de vergelijking op. In Pak van mijn Hart willen de liefdesperikelen - twee broers (Benja Bruijning en Fedja van Huêt) die verliefd zijn op dezelfde vrouw (Chantal Janzen) - maar niet echt overtuigen. Het doet allemaal heel geforceerd aan. Vooral de context - een marketingcampagne om de Kerstman kindervriend Sinterklaas door middel van een nieuw colamerk (Santaman Cola!) te verdringen - is behoorlijk ongeloofwaardig. Ook de dialogen zijn niet geestig genoeg om indruk te maken. De imposante cast doet erg zijn best, maar de vonk wil niet echt overslaan. Pak van mijn Hart komt nooit echt uit de startblokken. Wel gaat de film in op de sinterklaasdiscussie. De zwarte Amerikaanse ondernemer die Nederland een nieuw colamerk wil aansmeren, verbaast zich over de Sint: 'Een blanke man met een stelletje zwarte slaven'."

Constance van Amstel in 'Metro' van woensdag 5 november 2014: "(...) Het gegeven van Pak Van Mijn Hart is leuk gevonden, namelijk de strijd tussen Sinterklaas en de Kerstman. Ook de cast is er ? inclusief verrassende bijrollen ? een om je vingers bij af te likken, maar toch wil de film maar niet van de grond komen. De grappig bedoelde dialogen komen er geforceerd uit, de chemie tussen Janzen en de broers ontbreekt in met name het eerste deel van de film volledig en het beeld van Bram van der Vlugt als een seniele Sinterklaas op het dak van een bejaardenhuis is vooral heel droevig. Tel daar een aantal continuïteitsfoutjes bij op en Pak Van Mijn Hart is niet de Sinterklaasfilm waar we op hoopten. En waar het hart niet vol van is."

André Waardenburg in 'NRC next' van 6 november 2014: "(...) Los van de soms aardige verwijzingen naar de Zwarte Piet-discussie is het scenario van Jacqueline Epskamp wel heel slap. Net als in Alles is Familie speelt Benja Bruijnmg weer een botte vrouwenversierder (...) Er komt maar geen leven in de film, waardoor bijzaken gaan opvallen: de opzichtige sponsoring, de obligate liedjes en het futloze spel. Een retecommerciële film waarin het Filmfonds geld stopte vanwege de 'culturele waarde'. Ach, ja."

Jann Ruyters in 'Trouw' van 6 november 2014: "(...) Ondertussen wordt het publiek geacht te smelten voor Van Huet en Bruijning. Beide acteurs waren eerder op dreef in 'Soof en 'Alles is familie' maar blijken hier tot niet veel meer in staat dan een open mond of bete grijns die je van ver ziet komen en je niet raakt. Het succes van de Nederlandse romcom met een hart in de titel toont aan dat er een groot (vrouwelijk?) publiek is dat geen genoeg kan krijgen van schattige mannen die net als kinderen zijn. Maar je vraagt je bij 'Pak van mijn hart' toch af of de verzadiging niet is bereikt. Grappen (kinderen die hun vader vol jam smeren) én romanriek (Jongetje dat aan Sint vraagt of zijn ouders weer bij elkaar komen zijn aardig belegen. Chantal Janzen timet wel prima, zeker in vergelijking met de verdwaald ogende Halina Reijn, maar de meeste vrolijkheid schuilt in e bijrollen, een onherkenbare Marwan Kenzari, en oudgedienden Beppie Melissen en ex-Sinterklaas Bram van der Vlugt die wordt opgenomen, omdat hij denkt dat hij Sinterklaas is. Dat is dan wél een leuke, melige grap."

Marco Weijers in 'de Telegraaf' van 6 november 2014: "(...) Fnuikend is verder dat elke chemie tussen de vier hoofdrolspelers ontbreekt, waarschijnlijk omdat alles wat hun personages overkomt zo overduidelijk is bedacht. Zoals eigenlijk alles in PAK VAN MIJN HART: geen emotie in deze film voelt echt of oprecht. Daarnaast zit de slordig geregisseerde film (...) vol oudbakken romcom-ingrediënten, die slecht gedoseerd worden en niet afdoende door elkaar geroerd. De makers verdienen dan ook een roe en een gard voor deze harteloze instant-romantiek uit een pakje." Floortje Smit in 'de Volkskrant' van 6 november 2014: "(...) Goed, dat deze verhaallijn ongemakkelijk en naïef voelt in een tijd van oververhitte zwartenpietendiscussie, konden de makers tijdens het schrijven misschien ook niet weten. Maarafgezien daarvan hapert het scenario van Jacqueline Epskamp op meer punten. Zo ontbreekt het de verhaallijn aan logica en de personages boeien te weinig. Fedja van Huet en Halina Reijn spelen bijvoorbeeld kleurloze, weldenkende mensen die blijkbaar van elkaar gescheiden zijn zonder ooit met elkaar te hebben gepraat. Dan is er nog Janzen als eendimensionale zakenvrouw die stiekem droomt van een gezinnetje. (...) Er valt confetti bij een eerste kus en er is een race-naar-het-vliegveldscène. De film is slim genoeg om daar meteen een grap over te maken, maar hengelt op die momenten ook naar ontroering. (...) de romantische komedie is een evenwichtsnummer dat je niet moet onderschatten. Dat is hier wel gebeurd."

Mike Peek in 'Het Parool' van woensdag 5 november 2014: "Bijna onemerkt is het traditie geworden. In aanlooop naar de feestdagen verschijnt er een romantische komedie van vaderlandse bodem. Het niveau van de oermoeder, ALLES IS LIEFDE (2007), wordt helaas nooit meer gehaald. En dat was natuurlijk al een imitatie van LOVE ACTUALLY. (...) Voorwaarde voor een goede romcom is dat de personages enigszins aaibaar zijn. Hier lopen helaas uitsluitend gladde, egocentrische typetjes rond, wier romantische lot je geen mallemoer kan schelen. Dat ligt ook aan het ongeloofwaardige verhaal (...) Verder is dit stervehikel een kolossale verspilling van talent. Voor rasaceurs als Fedja van Huêt en Halina Reijn moeten de opnames een soort schoolreisje zijn geweest (...) Reijn speelt Nieks ex-vrouw, waarschijnlijk het meest oafhankelijke en onderdanige personage uit haar carrière. (...)"

Filmuziek

Melcher Meirmans, Chrisnanne Wiegel

Titelnummer

Pak van mijn hart / Nick & Simon

Camera

Daan Nieuwenhuijs

Montage

Peter Alderliesten

ProdDesign

Alfred Schaaf

Kleur

Kleur
Trailer